Animale de companie

#furtuna #animale #protectie

Cum protejezi animalele in timpul furtunii

Multe dintre animalele de companie sunt afectate in timpul unei furtuni, unele dintre ele manifestand un comportament prevestitor, cu cateva minute inainte ca furtuna sa se dezlantuie. Nu se stie insa cu exactitate de ce animalelor le este frica de tunete si fulgere. Aceasta problema este comuna in special la pisici si caini; pasarile si alte animale de companie sunt rareori afectate de aceste schimbari. Frica de furtuna poate deveni in timp o fobie, care este definita printr-o frica persistenta, excesiva si irationala.

 

1 Frica de furtuna se poate transforma in fobie

 

De multe ori animalele manifesta schimbari de comportament inca dinainte ca furtuna sa inceapa. Acest lucru este posibil deoarece animalele sunt mult mai sensibile la schimbarile de presiune decat oamenii. Totodata, animalele pot asocia norii si mirosul de ploaie (care pentru noi poate fi insesizabil ) cu furtuna care va urma.

In urma unui studiu recent s-a demonstrat ca anumite rase de caini precum: Collie, Ciobanesc German, Beagle si Basset Hound au o predispozitie crescuta in aparitia fobiilor de furtuna.

Atitudinea stapanului poate influenta severitatea fobiei. De exemplu, daca stapanul este speriat in timpul furtunii, animalul simte acest lucru si frica se intensifica. In schimb, daca stapanul este calm, animalul va interpreta acest comportament ca o confirmare a faptului ca nu are de ce sa se teama.

Asadar, daca animalul tau se teme in timpul unei furtuni, cel mai bine este ca tu sa ai o atitudine pozitiva si sa-i vorbesti incet pentru a-l calma.

 

2 Cum sa te comporti cu un animal care este tinut in casa

 

Pastreaza-ti calmul. Este foarte important sa-ti pastrezi calmul in astfel de momente. In acest fel animalul se va simti mai in siguranta.

Trage jaluzelele. Un alt lucu pe care-l poti face pentru a calma animalul este sa tragi jaluzelele, pentru ca acesta sa nu mai poata vedea fulgerele si ploaia. Daca furtuna nu este puternica, poti sa pornesti televizorul sau sa dai drumu la muzica. In acest fel zgomotul furtunii nu va mai parea atat de intens.

Joaca-te cu animalul. Animalele care sunt tinute in casa au obiceiul de a se ascunde sub pat sau intr-o camera pe care o considera sigura. Lasandu-l sa stea singur acolo, frica acestuia poate creste. Cel mai bine este sa incerci sa te joci cu el, sa-l mangai si sa vorbesti cu el pentru a-l linisti. Poti chiar sa-i dai si o gustare.

Amana plimbarea pana se termina furtuna. Daca vroiai sa-ti scoti caine la plimbare si tocmai se apropie o furtuna, ar fi bine sa amani plimbarea pana cand aceasta se va opri. Daca animalul trebuie sa-si faca nevoiele poti iesi cu el afara, insa evita sa te indepartezi prea mult de casa.

 

3 Cum sa te comporti cu un animal tinut in curte

 

Tine animalul la adapost. Daca ai animale care stau in majoritatea timpului in curte, indiferent ca sunt caini sau pisici, tine-le la adapost pe timpul furtunii. Asigura-te ca acestea stau intr-un loc sigur in care nu sunt afectate de vant sau ploaie. Daca ai posibilitatea le poti permite sa intre in casa in aceasta perioada.

Asigura-te ca animalul are semne de identificare. Daca animalul este tinut in curte in timpul furtunii si este lasat liber, exista riscul ca acesta sa se sperie foarte tare si sa fuga. Chiar daca ai curtea ingradita, un vant foarte puternic poate deschide poarta. Din aceasta cauza este important ca animalul sa aiba semne de identificare precum un colier inscriptionat cu numele si adresa; in plus, un microcip poate fi extrem de util.

 

ATENTIE! In cazul in care niciuna dintre metodele de linistire a animalului nu functioneaza si acesta este la fel de speriat si stresat de fiecare data cand se apropie o furtuna, mergi cu el la medicul veterinar. In cazul in care acesta intr-adevar sufera de o fobie, medicul ii poate prescrie un taratament.

 
Nu ii da niciodata animalului medicamente „dupa ureche”, care nu au fost prescrise de un medic, deoarece il vei supune unui pericol enorm. Ca si in cazul oamenilor, organismul animalelor poate reactiona diferit la anumite medicamente.

Sursa: www.joe-ks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea