Animale de companie

#comportament #caini #dresaj #dresaj caini

Cum dezveti cainele de ros obiecte

Inca de cand sunt pui, cainii au obiceiul de a roade obiecte. La inceput, acest comportament este cauzat de aparitia dintilor, insa vestea proasta e placerea de a roade nu va disparea niciodata deoarece este instinctiva. Poti, insa, sa-l "pacalesti" cu jucarii de cauciuc si oase si sa-ti pui obiectele personale la adapost.

 

Rosul obiectelor incepe odata cu cresterea dintilor


Gura unui caine este echivalentul mainilor pentru oameni. In acest sens, cainele foloseste gura pentru a apuca si a examina lucruri, a evalua potentialul lor si a le transporta dintr-un loc in altul. Roaderea unui obiect il ajuta pe caine sa inteleaga ce gust are, din ce e facut si daca e bun de mancat.

Rosul este o parte normala a comportamentului canin si face parte din dezvoltarea sa. Nu prea ai cum sa-l inveti sa renunte complet la ros pentru ca e ca si cum i-ai cere sa nu mai respire, dar poti sa controlezi ceea ce roade.

Perioada cresterii dintilor incepe din primele saptamani din viata, dupa ce este intarcat, si dureaza pana la cateva luni. Aceasta perioada coincide cu primele tentative de ros obiecte. Treptat, puiul de caine va cauta sa roada tot ce ii iese in cale, de la incaltaminte pana la cabluri, daca nu este supravegheat.

Oricum, este bine sa stii ca orice caine se va simti atras de toate obiectele care au mirosul stapanului, deci ar fi bine sa aduni din casa pantofii, papucii, sosetele si sa le asezi acolo unde cainele nu are acces.

 

Jucariile de cauciuc


O varianta simpla de a-i distrage atentia de la obiectele din casa este sa-i pui la dispozitie o serie de jucarii speciale pentru caini. Acestea se gasesc la petshop si majoritatea sunt realizate din cauciuc moale. Joaca-te cu el si incurajeaza-l sa le foloseasca, dar nu uita sa le innoiesti din cand in cand sau sa i le oferi prin rotatie.

Oasele de vita, mari, sunt bune pentru a-i mai calma dorinta de a roade tot ce prinde. Ai grija sa le fierbi cel putin o ora inainte de a i le da si vei vedea ce placere ii face acest lucru.

La lasati acasa nesupravegheati, un simplu obicei ca acesta poate degenera usor in distrugerea casei. Este semn de plictiseala sau anxietate. De aceea, este bine sa restrictionezi aria in care lasi cainele sa se desfasoare cand este singur acasa si sa-i lasi la indemana numai apa si cat mai multe jucarii de cauciuc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea