Animale de companie

#basset #copoi basset #animale #caini #rase

Copoi Basset

Basset -ul este un caine cu picioarele scurte si cu corpul neobisnuit de lung pentru inaltimea sa. O alta caracteristica inedita a acetei rase sunt urechile extrem de lungi. Este un caine de vanatoare , crescut special pentru a vana iepuri, folosindu-se doar de simtul mirosului.

 

Istoric

 

Bassetul este o incrucisare intre rasele Bloodhound si Basset Artesien Normand. Numele de Basset vine de la frantuzescul „bas” care inseamna „mic”. Rasa dateaza din anii 1600 si provine din Franta . In trecut era utilizata in special pentru vanatoarea de iepuri, dar si pentru vanatoarea de vulpi. Bassetul a fost introdus in Anglia in anul 1866, iar in 1874 a fost introdusa pe scara larga de catre Sir Everett Millais.

Kennel Club, l-a acceptat ca rasa in anul 1882, iar in 1884 a fost format primul club Englez dedicat copoiului Basset. Abia in anul 1885 a fost recunoscut oficial de American Kennel Club, putand astfel sa participe la numeroase expozitii canine.

 

Aspect si dimensiuni

 

Caracteristicile principale ale acestei rase sunt picioarele foarte scurte si corpul neobisnuit de lung. Oasele Bassetului sunt mai grele decat cele ale altor rase de caini. Astfel rasa cantareste intre 23-29 kg si masoara intre 30-38 cm. Corpul se termina cu o coada de dimensiuni medii. Aceasta este tinuta curba in timpul mersului.

Blana este scurta, aspra si stralucitoare. Coloritul blanii poate fi bicolor sau tricolor, in nuante de alb, crem, maro, roscat, gri, gri-albastrui si negru.

Bassetul are capul mare, fiind mai mic la femele. Ochii au culoarea maro, sunt rotunzi si mari si, din cauza pielii lasate din zona fetei, par tristi. Urechile sunt extrem de lungi si au o textura catifelata.

 

Temperament

 

Bassetul este un caine foarte prietenos. Din acest motiv este excelent pentru familiile cu copii.

In ceea ce priveste dresajul, acesta are obiceiul sa „uite” de antrenament cand nu este recompensat. Cand este scos la plimbare, se impune sa fie tinut in lesa.

 

Bassetul este recunoscut ca fiind o rasa „vorbareata”. Acesta latra sau urla atunci cand vrea ceva sau pentru a te instiinta ca se apropie un pericol (de exemplu o furtuna). De asemenea, latra foarte incet, scotand sunete asemenatoare unui ‚murmur”, atunci cand vrea sa-i acorzi atentie sau pentru a cersi mancare cand te afli la masa.

 

Dresaj

 

Dresarea unui Basset poate fi dificila. Persoana care-l dreseaza trebuie sa fie insistenta daca doreste ca animalul sa fie ascultator. Bassetul are tendinta de „a-si asculta nasul” si mai putin auzul. Din acest motiv se impune stimularea animalului cu mici gustari. Pentru ca antrenamentul sa aiba succes, acesta trebuie sa fie cat mai distractiv si interesant pentru caine.

 

Sanatate

 

Din cauza urechilor foarte lungi, Bassetul este un caine predispus infectiilor . Acestea acumuleaza mizerie si microbi de pe sol. Netratate la timp, infectiile repetate la nivelul urechilor ii pot fi fatale.

Bassetul mai poate avea probleme la nivelul ochilor. Din cauza ochilor lasati, in zona pleoapei de jos se va aduna mizerie. Din aceasta cauza este indicat sa fie sters zilnic cu o carpa umeda. Acest lucru ajuta la curatarea murdariei si la eliminarea riscului infectiilor oculare.

Desi este un caine de vanatoare, Bassetul tinde a fi un caine lenes, lucru care poate duce la supraponderabilitate. Din aceasta cauza are nevoie de exercitii zilnice, pentru a se intretine.

Bassetul este de asemenea, predispus infectiilor la nivelul gurii, din cauza faldurilor care atarna. Din cauza salivei care se intra in contact cu praful sau alte impuritati, se pot forma bacterii si infectii. Pentru a elimina acest risc, este indicat ca animalul sa fie sters periodic cu o carpa curata si uscata atunci cand saliveaza.
 

Speranta de viata a unui Basset este de 10-12 ani.


Sursa foto : www.bassethoundpuppies.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea