Animale de companie

#caini #rase #animale #ciobanesc

Ciobanesc Carpatin

Ciobanesc Carpatin este o rasa de talie mare, nativ din Muntii Carpati , Romania. Este un desavarsit caine de paza, folosit de secole pentru acest scop. Desi asemanator la aspect unui lup, Ciobanescul Carpatin este un caine bland care se ataseaza foarte mult de stapan. Cu toate acestea, in caz de pericol nu ezita sa atace.

 

Istoric

 

Se speculeaza ca rasa Ciobanesc Carpatin este descendenta a cainilor care au trait acum 9000 de ani in Mesopotamia.

Ciobanestii Carpaini au fost utilizati inca din vechi timpuri de catre ciobani pentru pazitul oilor. Acest obicei mai este inca practicat si in zilele noastre.

In Martie 1998 un grup de crescatori de caini apartinand acestei rase au fondat un club dedicat Ciobanestilor Carpatini. Clubul a fost denumit mai tarziu Clubul National al Ciobanestilor Carpatini si este situat in orasul Bistrita, Romania. Membrii clubului au observat ca in Carpati, in zonele Rucar si Arges, existau in trecut multe exemplare de caini, asemanatori rasei, care sunt considerati a fi stramosii rasei Ciobanesc Carpatin de astazi.

In Martie 2003, la Bistrita a avut loc o conferinta importanta in care s-au stabilit standardele rasei. In data de 6 Iulie 2005, in Buenos Aires , Comitetul General al FCI a acceptat provizoriu rasa.

 

Caracteristici fizice

 

Este un caine de talie mare, cu un aspect viguros. Un Ciobanesc Carpatin are capul mare si o frunte lata, usor bombata. Urechile, de dimensiuni medii, sunt lasate si au varfurile usor rotunjite. Raportat la marimea capului, ochii sunt mici si migdalati. Culoarea acestora este maro inchis.

Un Ciobanesc Carpatin are picioarele inalte si musculoase. Masculii sunt in general mai mari decat femelele. Dimensiunile standard ale rasei sunt de 59-67 cm inaltime la femele si 65-73 cm la masculi si o greutate de 32-45kg la masculi. Corpul este acoperit de o blana abundenta si deasa, pentru a-l proteja de temperaturile reci la care este supus. Blana este formata din doua straturi. Primul strat este scurt, moale si des, iar al doilea este format din fire lungi si aspre. In jurul gatului, Ciobanescul Carpatin prezinta un guler bogat. Coloritul blanii este format din nuante mai inchise in partea de sus a corpului si nuante deschise, pana la alb, in zona burtii si a membrelor.

Coada este lunga si voluminoasa. Aceasta este tinuta atarnand, cu varful usor curbat. In stare de alerta un Ciobanesc Carpatin isi tine coada dreapta.

 

Temperament

 

Cainii din rasa Ciobanesc Carpatin sunt foarte buni pentru paza. Inca din cele mai vechi timpuri rasa era folosita pentru pazitul tumelor dar si a caselor. Cainele nu si-a pierdut in timp instinctul de paznic.

Un Ciobanesc Carpatin se ataseaza rapid de stapan dar si de restul familiei. Desi este un bun paznic este un caine calm si bland. Adora sa fie alintat de stapan si este prietenos cu musafirii. Cu toate acestea, daca stapanul se afla in pericol, nu ezita sa atace pentru a-l apara.

Un caine apartinand rasei Ciobanesc Carpatin trebuie sa aiba un stapan care sa stie sa se impuna in fata lui. In caz contrar animalul nu va asculta comenzile si va deveni incapatanat .

Nu este recomandat sa fie tinut intr-un apartament. Cainelui ii place sa stea in exterior, intr-o curte incapatoare in care sa poata alerga in voie. Cu toate acestea, daca este tinut intr-un apartament, cainele are nevoie de plimbari lungi si dese. Este un caine activ si trebuie sa-si consume energia.

In general este un caine usor de dresat. Se recomanda ca sedintele de dresaj sa fie incepute inca din primul an de viata.

 

Sanatate

 

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei.

Speranta de viata a unui Ciobanesc Carpatin este de 12-14 ani.

Sursa foto : www.dogbreedinfo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea