Animale de companie

# tratare acnee felina #acnee felina #acnee

Ce este acneea felina si cum se trateaza

Adolescentii nu sunt singurii care pot avea probleme cu acneea. Cu toate ca pare greu de crezut, acneea poate aparea si la pisici. Nu este periculoasa, dar poate necesita tratament permanent petru a putea fi tinuta sub control. Iata tot ce ar trebui sa stii despre acneea felina.

Ce este acneea felina

Acneea felina, numita si acneea barbiei, apare sub forma de puncte mici si negre pe barbie. Aceste puncte se numesc comedoane si pot evolua in cosuri care dezvolta puncte albe sau supuratii. Unele pisici nu sunt deranjate de acnee, ceea ce inseamna ca nu le provoaca durere si nici alte simptome, in timp ce altele prezinta semne de mancarime sau disconfort.

Nu exista o cauza specifica, acneea pisicii putand fi declansata de mai multi factori cum ar fi bolurile murdare pentru alimente sau apa, alergiile sau pielea grasa.

La unele pisici diagnosticarea se face mai usor

Nici o rasa nu este predispusa la acneea felina, dar aceasta este mai usor vizibila la cele fara par sau la cele cu blana deschisa la culoare sau alba. Acesta este singurul motiv pentru care anumite pisici par a fi predispuse catre acnee - la acestea se poate doar face diagnosticarea mai usor fata de restul pisicilor.

Diagnosticarea acneei la pisici se poate face numai de medicul veterinar

Acneea pisicii trebuie diagnosticata de un medic veterinar. Multe afectiuni ale pielii prezinta simptome similare si este important ca medicul veterinar sa excluda problemele grave inainte de a prescrie medicamente sau de a incepe tratamentul.

Unele medicamente, daca sunt utilizate incorect, pot agrava conditiile pielii. Acest aspect este si mai periculos in situatiile in care problemele pielii sunt simptome ale unei boli mai grave. Veterinarii pot efectua diferite teste, facand atat analiza celulelor pielii cat si a sangelui. Astfel ei vor determina ferm daca exista o afectiune mai grava sau este vorba doar despre acneea felina.

Prevenirea si tratarea acneei feline

Dupa diagnosticarea acneei feline de catre medicul veterinar, exista cateva solutii pe care le poate recomanda pentru a controla si preveni eventualele complicatii. Trecerea de la bolurile alimentare din plastic la cele din ceramica sau din otel inoxidabil este una din recomandarile pe care le poate face. Bolurile din plastic au o suprafata poroasa si contin bacterii si murdarie. De fiecare data cand pisica mananca sau bea, ea se expune posibilei contaminari. Bolurile inoxidabile sau ceramice au suprafetele solide si sunt mai usor de curatat si igienizat.

De asemenea, medicul veterinar va recomanda curatarea zilnica a zonei afectate cu un sapun usor si apa calda, sau cu o solutie antimicrobiana cum ar fi betadina sau clorhexadina. Cand folositi clorhexadina in zona din apropierea ochilor va trebui sa aveti grija, pentru ca aceasta poate provoca leziuni oculare severe.

Pentru cazurile grave de acnee felina se vor folosi antibioticele (orale, injectabile sau topice) sau corticosteroizii.

In cazul in care banuiesti ca pisica ta are acnee felina, ia cat mai repede legatura cu medicul veterinar pentru un examen fizic complet inainte de inceperea tratamentului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare