Animale de companie

#pisici iarba matei #efecte iarba matei #iarba matei #pisici #animale de companie

Ce efecte are iarba matei asupra pisicilor? Este sau nu un drog?

Multe pisici sunt pur si simplu innebunite dupa iarba matei, iar stapanii acestor patrupede se amuza adesea pe seama lor. Unii spun ca au observat ca pisicile se comporta ciudat dupa ce mananca sau miros iarba matei, in timp ce altii cumpara special din pet-shop jucarii care contin iarba matei sau extract din aceasta planta.

Multi se intreaba insa daca aceasta este sau nu un drog pentru pisici. Iata de unde provine aceasta planta si care sunt efectele pe care aceasta le are asupra pisicilor.

De unde provine iarba matei

Nepeta cateria, asa cum este numita stiintific iarba matei, este o planta care face parte din familia mentei. Iarba matei este originara din Europa, insa s-a raspandit pana in ziua de astazi, peste tot in lume. Iarba matei nu este insa singura planta care le face pe pisici sa se comporte ciudat. In urma unui studiu s-a constatat ca radacina de valeriana, iedera argintie si caprifoiul Tatarian au un efect similar pentru pisici.

Iarba matei poate fi crescuta si in ghiveci si poate atinge pana la un metru inaltime. Substanta din planta, cea care le innebuneste pe pisici, se numeste nepelactona si actioneaza ca un sedativ.

Daca felinele sunt expuse des la aceata planta, pot dezvolta toleranta si nu vor mai avea un comportament anormal. De asemenea, modul in care acestea se comporta difera de la o pisica la alta.

Atunci cand pisicile sunt expuse des la iarba matei, pot dezvolta o toleranta. Iarba matei a fost folosita chiar si in beneficiul oamenilor, avand proprietati calmante.

Ce efecte are iarba matei asupra pisicilor

Pisicile sunt receptive la un ulei volatil care se gaseste in frunzele si tulpina ierbii matei. Efectul acestuia se simte imediat ce pisica a adulmecat o data sau de doua ori planta. Pisica va incepe apoi sa roada, sa linga sau chiar sa se tavaleasca fericita in iarba matei. Aceasta stare intensa de euforie se manifesta fie printr-o joaca energica si agresiva, sau din contra, printr-o stare anormal de calma. Dupa ce efectul plantei trece, chiar daca pisica intra din nou in contact cu aceasta planta, nu va mai reactiona la aceasta timp de cel putin doua ore.

Iarba matei si pisicile de apartament

Pisicile domestice au mereu nevoie de un stimulent pentru a se misca si a fi cat mai active. Instinctele lor trebuie sa fie in permanenta stimulate, iar iarba matei va avea efecte benefice in acest sens, impiedicand astfel aparitia agresivitatii, depresiei si anxietatii in comportamentul pisicilor.

Desi iarba matei poate parea din aceasta cauza mai degraba un drog, specialistii spun ca aceasta nu provoaca dependenta. Exista insa cazuri in care planta poate face ca pisica sa devina agresiva. Daca ai mai multe pisici este indicat sa cumperi jucarii cu iarba matei pentru fiecare dintre acestea, sau sa plantezi iarba in mai multe ghivece, pentru a evita ca acestea sa se bata intre ele.

Cat timp dureaza efectul plantei

Efectul pe care iarba matei il are asupra pisicii dureaza in jur de 30 de minute. Acest interval difera de la un animal la altul, la fel ca si comportamentul pe care acestea il au cand intra in contact cu aceasta planta. In plus, este important sa stii ca doar treimi dintre pisicile adulte reactioneaza la aceasta planta, restul prezentand toleranta.

Sursa foto principala: painted-desert.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea