Animale de companie

#animale de companie #caine #pisica

Cat de bine este sa aduci in casa cel de-al doilea animal de companie?

De multe ori, proprietarii animalelor de companie iau in calcul gasirea unui companion pentru animalul lor preferat, fie ca este vorba de caine, pisica, papagal sau porcusor de Guineea.

Rationamentul care sta la baza acestei decizii este asemanator, spun expertii, cu cel al parintilor care isi doresc un alt copil, pentru ca primul sa nu fie singur. Dar oare, un al doilea animal de companie este decizia cea mai buna?

Expertii

Faptul ca introduci un alt animal, de regula din aceeasi specie, in viata necuvantatorului tau de companie nu inseamna neaparat ca este un lucru bun pentru acesta din urma, avertizeaza medicii veterinari. De exemplu, in cazul cainilor, exista rase care se acomodeaza si se descurca perfect cu alti caini in preajma, in timp ce alte patrupede prefera singuratatea.

"Nu au existat studii controlate care sa aprofundeze aceasta problema, intrucat exista o variatie individuala foarte mare intre personalitatile cateilor", explica medicul veterinar Duffy Jones, fondatorul spitalului pentru animale "Peachtree Hills" din Atlanta, SUA, citat de everydayhealth.com.

Totodata, pe langa personalitatea sa, adaptarea cu un nou tovaras de joaca depinde si de trecutul animalului tau de companie, daca a socializat de mic cu alte animale sau daca a fost traumatizat de un alt animal etc.

Ce trebuie sa iei in considerare inainte

Inainte de a trece la fapte, este bine sa pui in balanta mai multe aspecte, inclusiv cel financiar sau cel legat de timp.

De exemplu, daca iti doresti inca un caine, gandeste-te daca vei avea destul de mult timp pentru amandoi, atat din punctul de vedere al ingrijirii, cat si al plimbatului.

Apoi, ia in calcul cum se vor intelege cele doua animale. Daca patrupedul pe care il ai deja este mai in varsta sau este un rasfatat, atunci nu il va accepta niciodata pe celalalt caine/pisica.

Alege pui 

Daca iti doresti un caine si ai deja o pisica sau viceversa, ai grija ca el sau ea sa fie prietenos cu cealalta specie. Cel mai usor se adapteaza puii de animale.


Pentru ca lucrurile sa decurga fara incidente si tranzitia sa fie mai usoara, specialistii iti ofera cateva sfaturi:

  • fa-le cunostinta treptat. Lasa-i sa se miroasa pe sub usa, apoi sa se vada printr-o crapatura;
  • supravegheaza-i in permanenta si limiteaza-le timpul de intalnire la 15 minute;
  • fa-le cunostinta intr-un loc neutru, nu in camera preferata a primului tau animal de companie.

Foto: petwave.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare