Animale de companie

#caini #cercetari #inteligenta animalelor

Cainii depind prea mult de oameni

Un studiu a demostrat ca un cainie depinde atat de mult de stapanul sau, incat si-a pierdut abilitatea de a gandi pentru el. Cercetatorii cred ca domesticirea cainilor a dus de-a lungul anilor la pierderea abilitatilor de a rezolva probleme, cu care acestia se confruntau cand traiau in salbaticie.

 

Cainii au obtinut un punctaj foarte mic la testele de inteligenta la care au fost supusi. In schimb, lupii si cainii salbatici au trecut testele cu brio. Cu toate acestea, cainii domestici au dat dovada de mai multa adaptabilitate sociala, potrivit cercetarilor.

Profesorul Bradley Smith, doctor in psihologie , care a condus acest studiu declara: „ Lupii sunt superiori cainilor atunci cand sunt supusi oricaror probleme care nu implica socializarea. „

„ Adesea cainii salbatici traiesc hranindu-se cu resturile ramase de la oameni – cel mai probabil scotocind prin gunoaie – sau vanand animalele din gospodarii. Vor trebui sa treaca multe generatii pana cand cainii vor incepe sa dezvolte ablitatile necesare pentru a trai in salbaticie.”, a mai adaugat Bradley Smith.

Profesorul Smith, care preda la Scoala de psihologie din cadrul Universitatii South Australia din Adelaide, a supus caini domestici, lupi si caini salbatici (dingo) unui test de rezolvarea a problemelor.

Acesta a folosit pentru test caini dingo si cainii domestici care s-au adaptat stilului de viata din Australia, din regiunile slab populate de multe generatii.

Cercetatorii au plasat un bol cu mancare in spatele unui gard. Pentru a ajunge la el, animalele au trebuit sa mearga de-a lungul gardului, sa treaca printr-o usa rabatabila de partea cealalta a gadului, apoi sa mearga inapoi spre vasul cu mancare. Toti cainii dingo si lupii supusi acestui test au ajuns la mancare in aproximativ 20 de secunde, in timp ce cainii domestici au inceput sa racaie si sa latre la gard cu frustrare.

Profesorul Smith a adaugat: „Cainii sunt buni in ceea ce priveste task-urile sociale, precum comunicarea cu oamenii, utilizarea oamenilor drept unelte sau sa invete de la oameni prin observare diverse lucruri. Oricum, lupii sunt mult mai buni in rezolvarea problemelor”.

Acesta a relatat ca testele sugereaza ca lupii se descurca mult mai bine decat cainii domestici sa lucreze independent si sa utilizeze unelte, precum sfoara.

Un alt studiu realizat anul trecut a aratat ca un caine este mai inteligent decat un copil in varsta de doi ani, animalul fiind capabil sa invete peste 250 de cuvinte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare