Animale de companie

#caini #animale de companie # educatie caine

Cainele distruge lucruri prin casa? Sfaturi pentru a-l „educa”

Multi catei, fie mari, fie mici, au tendinta sa devina distructivi cand ii lasam singuri acasa. Si aceasta este teama multora atunci cand se gandesc sa isi ia un caine. Insa exista metode pentru a educa patrupedul astfel incat sa nu aveti neplaceri.

Cateii pot avea un comportament distructiv cand sunt crescuti in apartament. Unii rod tocurile de la usi, altii mobila; unora le plac cablurile, altora le place in mod deosebit textura peretilor; nu putini au avut surpriza sa gaseasca pernutele decorative imprastiate prin casa si sfasiate dupa ce au lasat catelul singur cateva ore. Si sa nu mai vorbim de incaltaminte...

De ce au cateii comportament distructiv

Aproape toti cainii trec prin faza rosului atunci cand sunt in crestere si, odata cu ei, si dintisorii. In acea perioada ar roade orice, de la papuci si pantofi, pana la canapele si mobilier din lemn. Respectiva etapa este si cea mai importanta pentru a invata cainele ca nu are voie sa roada! Repeta-i de fiecare data ca nu are voie si, daca esti norocos sa nu ai un catel prea incapatanat, in cele din urma va intelege; ofera-i alternativa unor jucarii speciale pentru dentitie, pe care sa le ai la indemana de fiecare data cand incearca sa roada ceva ce nu are voie, pentru a-l face sa se obisnuiasca si sa inteleaga ca daca nu se poate altfel, are voie sa roada doar ce este al lui.

Cu cainii adulti este deja o alta poveste. Ei pot avea un comportament distructiv in semn de protest pentru ca ii lasi singuri, iar cauza este anxietatea de separare; si energia in exces poate fi cauza unui comportament distructiv.

Cum previi comportamentul distrugator al cainelui tau

Este important ca atunci pleci de acasa, indiferent de durata absentei, sa tii cont de cateva sfaturi pentru ca animalutul tau sa nu distruga mobila si casa.

1. Plimbari lungi

Este important ca un caine sa aiba parte de doza necesara de miscare, sa isi consume energia pentru ca atunci cand este in casa sa nu fie acaparat de nervozitate sau anxietate si sa se razbune pe tot ce ii cade in labute. Faceti cu el plimbari lungi atat dimineata, cat si seara. Astfel energia lui se va concentra asupra exercitiului fizic.

2. Program de masa

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru catelul tau este sa ii stabilesti un program fix pe durata intregii zile, atat pentru plimbari, cat si pentru mancare. Astfel nu va fi anxios si nu va face dezastru in casa.

3. Jucarii

Daca vei lipsi mult timp de acasa, lasa-i jucariile favorite la indemana pentru a se intretine cu ele si nu cu canapeaua ta draga.

4. Zone restrictionate

Pentru a diminua efectele distrugatoare ale unei eventuale crize de anxietate din partea patrupedului iubit atunci cand nu esti acasa, cel mai bine este sa ii limitezi accesul in anumite zone din casa. Cel mai simplu mod de a o face este sa inchizi usile camerelor pe care le doresti intacte atunci cand pleci de acasa.

5. Educatia

Educatia face diferenta. Ca si in cazul oamenilor, educatia face minuni si in cazul cateilor. Cu cat mai devreme incepem sa educam un cine, cu atat mai usor ne va fi in viata de zi cu zi. Cateii, dusi sau nu la un dresor specializat, este mult mai fericit atunci cand ii impui reguli, desi poate ne tenteaza sa credem contrariul. Un catel cuminte si ascultator va fi certat mai putin si se va simti mult mai iubit.

Foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea