Animale de companie

#animale #rase #rase de pisici #bombay #pisici

Bombay

Pisica Bombay poate arata ca o pantera neagra in miniatura, dar aceasta pisica este complet domesticita. O rasa relativ rara, pisica Bombay este foarte indragita de crescatori datorita aspectului ei exterior si a personalitatii docile. Neagra si cu ochii aramii patrunzatori, aceasta rasa combina aspectul exterior si personalitatea burmezei cu coloritul nergu uniform al americanei cu parul scurt, varietatea neagra.


 

 Istoricul si originea

 

Rasa Bombay este o creatie a regretatei Nikki Horner. Crescator si exponant inca de la varsta de 16 ani, Horner a imperecheat pisicile premiate de American Shorthair , burmeaza, Exotic, Himalayan, persana si siameza, pentru a obtine pisica care i-a incununat cariera. In jurul anului 1950, in timp ce ea imperechea burmeza neagra si americanele negre cu parul scurt, a pus la cale zamislirea unei burmeze cu blana neagra lucioasa si ochi aramii patrunzatori – un fel de pantera in miniatura. Deoarece Horner si-a imaginat-o ca va arata ca un leopard indian negru, ea si-a denumit opera dupa orasul Bombay (acum Mumbai). In India, pisica neagra este considerata a fi aducatoare de noroc si bunastare, contrar superstitiilor europene potrivit carora ea ar fi un semn de ghinion si aducatoare de nenorociri.

Primul ei efort din 1958 a fost un esec – pisoii produsi aratau mai mult ca americanele cu parul scurt decat ca burmeza neagra. Totusi, in 1965, Horner mai face o incercare, alegandu-si exemplarele de prasila mult mai atent si, in cele din urma, a reusit sa obtina tipul dorit. In ciuda opozitiei crescatorilor de burmeaza, in 1970 Cat Fanciers’ Association a acceptat rasa Bombay pentru a fi inregistrata, iar in 1976 i s-a recunoscut statutul de participant in cadrul expozitiilor feline.

Horner inceteaza programul de selectie in acest stadiu, epuizata de anii lungi de eforturi pentru a face ca rasa sa fie acceptata. Cu toate acestea, alti crescatori, care se indragostisera de frumusetea si personalitatea pisicii Bombay, si-au canalizat resursele pentru a mentine rasa in inimile iubitorilor de pisici. Luand-o de la capat cu linii pure noi, crescatorii Herb si Suzanne Zwecker au produs o noua linie a rasei numita Road to Fame’s Luv It Black. Inainte ca exemplare ale liniei Luv It Black sa castige locul doi in clasamentul CFA, in 1985, pisicile Bombay erau putin apreciate in cadrul expozitiilor feline datorita calitatii slabe a rasei si a opozitiei crescatorilor de burmeza. Luv It Black poate fi regasit in pedigree-ul multor pisici din rasa Bombay. Desi inca sunt putine exemplare din acesta rasa (in 2000 erau inregistrate 97 de exemplare in CFA, fapt ce a plasat rasa pe locul 34 din 40 de rase recunoscute de CFA), rasa Bombay si-a castigat acreditarea, in ciuda opozitiilor, in majoritatea sociatiilor din America de Nord.
Putin raspandita in Europa, rasa isi are, totusi, cateva centre de crestere in Elvetia. Desi recunoscuta de catre CFA, rasa Bombay nu este inca agreata de catre Governing Council of the Cat si nici de FiFe.

Rasa este recunoscuta de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), National Cat Fanciers' Association (NCFA), The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO) si Asociatia Felina Romana (AFR). In Europa, rasa este recunoscuta de cluburi independente din Olanda, Franta si Belgia.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Pisica Bombay este renumita pentru blana asemanatoare pielii de lac si pentru ochii aramii. Pisica Bombay perfecta din zilele noastre este de talie medie, osoasa si musculoasa, o pisica care pare surprinzator de robusta pentru dimensiunile ei. Capul are un contur rotund placut cu unghiuri ascutite, cu ochii bine distantati. Botul este lat si usor rotunjit. Urechile sunt rotunjite si bine distantate una de alta. Coloritul ochilor este de la auriu pana la aramiu. Coada este dreapta si de lungime medie.

Exista doua tipare conformationale ale capului pisicii Bombay, traditional si contemporan. Pisica Bombay traditionala are un bot mai lung si mai ingust in comparatie cu cea contemporana.

Blana, una dintre cele mai frumoase caracteristici ale rasei, este fina si bine aderenta la corp cu un luciu similar lacului. Blana scurta si matasoasa se simte la mangaiere ca si cum ar fi din catifea. Doar o varietate de culoare si model este acceptata – negru compact – desi in urma programelor de selectie apare un anumit numar de pisici de culoarea samurului. Pentru a mentine tipul dorit de blana, conformatie a corpului si capului, crescatorii incruciseaza pisicile Bombay cu burmezele de culoarea samurului. Acest lucru poate genera adevarate probleme. Gena responsabila de culoare samurului este recesiva, iar gena pentru culoarea neagra este dominanta, astfel ca exista probabilitatea mai mare se rezulte pisoi de culoare neagra.

 

 Personalitatea

 

Daca va doriti o pisica distanta si independenta, pisica Bombay nu este ceea ce cautati. Ca si burmeza, pisicile Bombay solicita atentie constanta, urmandu-va oriunde pentru a o obtine. Sociabile si extrem de afectuoase, pisicile Bombay au tendinta de a indragi intreaga familie mai degraba decat de a-si crea o legatura puternica numai cu o singura persoana. Iubitorii de pisici spun ca aceste pisici sunt, in mod special, tolerante cu copiii.

Pisicile Bombay au mostenit trasaturi de la ambele rase care au condus la formarea lor. Ca si burmeza, pisicile Bombay sunt jucause si inteligente. Ca si americana cu parul scurt, sunt echilibrate temperamental si mai putin vorbarete decat burmeza galagioasa. Cand sunt motivate de golirea bolurilor de hrana sau neglijate, totusi, va vor impartasi ce gandesc. Pisica Bombay nu este fericita daca este lasata singura pentru perioade lungi de timp, astfel ca este bine sa va ganditi sa-i luati un tovaras pentru a-i oferi companie, daca sunteti plecati toata ziua.

 

 Aspecte particulare

 

Pisicile Bombay necesita o minima ingrijire; blana lor lucioasa si scurta este usor de intretinut. Crescatorii recomanda utilizarea unei perii cu dinti din cauciuc pentru a inlatura parul mort, in special, in timpul sezoanelor de naparlire, primavara si toamna. Iarna, blana lor devine mai deasa, iar in primavara, aceasta se rareste. O imbaiere din cand in cand este bine venita pentru a indeparta parul mort, asta in cazul in care pisica dumneavoastra este cooperanta.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Pisicile Bombay sunt, in general, pisici sanatoase. Totusi, datorita inrudirii lor stranse cu burmeza, pisica Bombay poate avea aceleasi sensibilitati de ordin medical, acestea incluzand lacrimarea excesiva, maxile asimetrice, afectiuni ale sinusurilor si probleme respiratorii. Se pare ca, pisicile Bombay traditionale au mai putine asemenea probleme, deoarece fetele lor nu sunt atat de turtite.

Masculii nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Dupa o anumita varsta, in functie si de individ, au tendinta de a depune tartru dentar, cu predilectie pe molari si carnasiere.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata a pisicii Bombay este de peste 15 ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea