Animale de companie

#animale #pisici #boli #bolile animalelor

Bolile pisicii de la A la Z - Partea a II-a

In general, pisicile bolnave sunt apatice si isi pierd pofta de mancare insa, in functie de afectiunea pe care o prezinta, acestea pot pierde in greutate, pot face febra, li se inrosesc ochii sau au urinari cu sange.

Daca vrei sa ai un animal sanatos, care sa fie in permanenta vesel si jucaus, asigura-te din timp ca nu prezinta simptomele unei boli. De asemenea, vaccinarile si deparazitarile interne si externe trebuie facute la timp si in mod regulat, mai ales unei pisici de exterior.

13. Hepatita. Numita si boala ficatului, aceasta cuprinde orice afectiune a acestui organ. Hepatita poate fi de natura infectioasa, degenerativa sau toxica. Un semn al aparitiei acestei boli este pierderea apetitului si apatia. Daca semnele persista mai mult de 2 zile, consulta medicul veterinar.

14. Icter. Aceasta afectiune este cauzata de acumularea de pigmenti biliari in sange. Pigmentii pot fi usor detectabili datorita culoarii lor galbui, fata de pielea pisicii care in mod normal este roz. In cazul in care animalul prezinta aceste semne este bine sa-l hraniti cu alimente de calitate, bogate in proteine.

15. Infectia. Aceasta se manifesta prin dureri locale sau chiar generale si poate fi de natura virala sau bacteriana. De asemenea pot fi contagioase sau accidentale. Cand animalul prezinta infectii acesta isi pierde tonusul si poate face febra. Cel mai des, acestea se trateaza de catre medicul veterinar prin administrarea de medicamente.

16. Insuficienta cardiaca. Este o afectiune rara si se manifesta prin diverse simptome: pierderea in greutate, slabirea organismului, respiratie rapida si oboseala. Aceasta boala se trateaza prin administrarea de tratamente medicamentoase administrate de medicul veterinar si va urma un regim alimentar special.

17. Insuficienta renala. Aceasta afectiune cronica se intalneste in special la pisicile batrane. Un simptom al aceste boli este nevoie de a bea apa a pisicii, mult mai mare decat in mod obisnuit, dar si urinarile dese. Odata ce pisica ajunge la varsta batranetii este recomandat sa duci pisica la un control mediacal cu regularitate. Medicul trebuie sa controleze nivelul ureei si al creatininei sangvine.

18. Imunodeficienta felina virala. Virusul se poate transmite la animal prin: zgarieturi, saliva, muscaturi de la alta pisica infectata cu acest virus. Aceasta boala este un fel de SIDA a pisicii, avand simptome asemanatoare cu SIDA umana, insa nu este transmisibila la om. Animalul bolnav, prezinta scaderea in greutate, febra mare, eczeme, diaree, gingivita si ulceratii ale mucoasei bucale. Din pacate, nici pentru aceasta boala nu se cunoaste, inca, un tratament, eutanasia fiind singura solutie.

19. Leptospiroza . Boala este contractata in special de felinele de exterior, care vaneaza soareci sau sobolani, acestia fiind purtatorii ei. In cazul acestora mortalitatea este de peste 50%, din cauza nedepistarii la timp. La pisicile de interior este intalnita foarte rar si se trateaza medicamentos de catre medicul veterinar.

20. Leucemia. Aceasta boala se transmite de la o pisica la alta prin: frecarea nasurilor, transfuzii de sange, perierea reciproca intre pisici, mancatul si bautul din aceleasi vase, prin lacrimi, saliva, urina, fecale sau mamele gestante transmit boala puilor nenascuti inca. Cel mai bine este sa mergi la medicul vetreinar pentru a diagnostica corect boala si pentru a o trata. Transmiterea leucemiei la om, de catre animal nu a putut fi demonstrata inca.

21. Metrita. Este o infectie a uterului si este destul de rara in randul pisicilor, insa destul de grava avand in vedere ca este pposibil sa nu o poti localiza la timp. Semenele aparitiei acestei afectiuni sunt sangerari vaginale purulente, scaderea apetitului, slabire, sete excesiva .

22. Osteoporoza. O boala foarte rara, care de cele mai multe ori apare la pisicile tinere. Aceasta se poate datora in cele mai multte cazuri unor probleme congenitale, iar in altele alimentatiei necorespunzatoare din perimele luni de viata. O pisica bolnava de osteoporoza prezinta dureri la nivelul oaseleor. De cele mai multe ori, acestea devin agresive cand sunt mangaiate si refuza sa se mai miste, chiar si pentru a se hrani. Din pacate, un pisoi bolnav de osteoporeza in cele mai multe cazuri nu poate supravietui, deoarece se vor instala compresii medulare care il vor face neputincios. In acest caz se recomanda eutanasia.

23. Panleucopenia. Aceasta boala, numita si tifosul pisicii, este una dintre cele mai cunoscute boli virale la pisici. Contactarea virusului se face prin saliva, voma sau fecale de la animalele afectate. Acesta afecteaza descendentele celulelor albe. Simptomele aparitiei bolii sunt senzatii de foame si sete desi nu poate manca, voma, diaree, deshidratare, apatie, oboseala si uneori anemie.

24. Paralizia posterioara. In comparativ cu cainii, la pisici acest esta este un accident rarisim. Odata aparut pisica nu isi va mai putea misca picioarele din spate. Ea pur si simplu le va „tara”, mergand doar cu ajutorul picioarelor anterioare. In acest caz trebie sa consulti urgent medicul veterinar, deoarece se pot provoca rapid accidente trombo-embolice iar paralizia poate deveni definitiva.

25. Rahitism. Este o tulburare de crestere provocata de un deficit de fixare a calciului in oase. Acesta apare in special la pui, iar una dintre principalele motive ale aparitiei rahitismului este o alimentatie necorespunzatoare. In timpul cresterii puiul are nevoie de alimente bogate in calciu. In cazul in care pisoiu refuza lactatele, sub indrumarea medicului se pot administra comprimate de calciu si vitamina D.

26. Rabia sau turbarea. Momentan este singura boala de natura virala care poate fi transmisa de la pisica la om. Ea este produsa de un virus si se instaleaza si se multiplica la nivelul sistemului nervos, afectandu-l. Virusul se transmite prin muscatura unor alte animale bolnave sau prin consumul unor purtatoare de virus.

Boala evolueaza agresivitate pronuntata chiar si cu stapanul ei, miorlaie des si strident, are convulsii, rostogoliri, caderi urmate de paralizare si apoi de moarte. Pentru aceasta boala nu exista tratament, insa poate fi prevenita cu un vaccin antirabic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului