Animale de companie

#pisica de mare #iepure #porc

Animale cu un simt al gustului incredibil

Credeai ca papilele tale gustative au o sensibilitate iesita din comun, care te ajuta sa percepi pana si cele mai subtile arome? Urmatoarele animale cu un simt al gustului supradezvoltat te pot complexa la acest capitol.

Motivul pentru care cele mai multe animale au un simt al gustului mult mai dezvoltat decat al oamenilor este acela ca, spre deosebire de rasa umana, regnul animal foloseste gustul pentru a supravietui.

De pilda, perceperea substantelor dulci ajuta necuvantatoarele sa consume cu incredere o sursa de hrana, stiind ca le furnizeaza energie, pe cand un gust amar le avertizeaza ca s-ar putea otravi daca dau curs ospatului.

1. Pisica de mare

Campioana unui simt al gustului incredibil este pisica de mare, care detine aproximativ 100.000 de receptori de arome pe tot corpul (inclusiv pe spate, aripioare si coada).

Papilele ei gustative extrem de numeroase ajuta acest animal acvatic sa supravietuiasca in apele foarte adanci si intunecate, unde vizibilitatea este foarte scazuta. De altfel, pisicile de mare cu papile gustative nefunctionale nu reusesc sa se hraneasca in mod corect si isi gasesc sfarsitul mai repede decat suratele lor cu receptori ai gustului foarte fini.

2. Vaca

Vacile au intre 25.000 si 35.000 de papile gustative pe suprafata limbii, ceea ce le ofera un simt al gustului de trei ori mai performant decat al oamenilor. Fiind animale erbivore, vacile au nevoie de o acuratete deosebita in detectarea substantelor pe care le ingereaza, astfel incat sa sesizeze imediat plantele otravitoare.


3. Iepurele

Iepurii se pot lauda si ei cu circa 17.000 de papile gustative localizate in cavitatea bucala si faringe. Aceste rozatoare simpatice sunt capabile sa distinga, la fel ca oamenii, toate cele patru gusturi principale: amar, sarat, acru si dulce.

In salbaticie, iepurii pot detecta cu ajutorul gustului plantele otravitoare. Cei domesticiti, din pacate, isi cam pierd abilitatile de degustatori desavarsiti si pot deveni pretentiosi in privinta hranei.

4. Porcul

Porcii au primit de la Mama Natura circa 15.000 de receptori ai gustului, fiind capabili sa identifice toate tipurile de arome in hrana. Numarul mare de papile gustative ii ajuta sa detecteze substantele nutritive din hrana, sa evite toxinele si sa fie unele dintre cele mai gurmande animale din lume.

5. Albinele

In cazul albinelor, receptorii gustului sunt prezenti in antene, maxilar si membrele anterioare. Acestia le ajuta sa detecteze dulceata florilor, dar si sa distinga perfect cele patru tipuri de gust.



Sursa foto: ll-hd-wallpapers.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea