Animale de companie

#caini #alimentatie #animale

Alimente toxice pentru caini

Cainele este unul dintre cele mai pofticioase animale atunci cand vine vorba de mancare. Desi reprezinta o tentatie zilnica, alimentele destinate oamenilor sunt foarte daunatoare pentru caini. De aceea este bine sa acorzi o atentie deosebita alimentelor pe care urmeaza sa i le dai patrupedului tau, deoarece multe dintre acestea sunt toxice.

 

1 Struguri sau stafide

 

In pulpa strugurelui exista toxine care, ii cantitati mari, ii pot provoca animalului intoxicatii si afectiuni la nivelul rinichilor.

In cazul intoxicarii, cainele poate prezenta urmatoarele simptome: senzatie puternica de sete, urinari frecvente, diaree, apatie, stari de voma, lipsa apetitului.

In ceea ce priveste semintele strugurilor, nu au fost asociate probleme. Ba chiar este recomandat ca din cand in cand sa-i dai cainelui seminte de struguri. Acestea ajuta la prevenirea unor boli precum , diabet, afectiuni ale rinichilor, tumori etc. si previn alergiile.

 

2 Avocado

 

Avocado este un fruct toxic pentru animalul tau. Asadar, tine-l departe de acest fruct. Fructul de avocado ii poate provoca stari de voma, letargie, diaree si in cazuri rare dificultati respiratorii.

 

3

 

La numai 12 ore dupa consum pot aparea simptome precum: inabilitatea de a sta in picioare, depresie, stari de voma, tremur muscular, hipertermie, slabiciune sau batai neregulate ale inimii.

De obicei simptomele dispar dupa 48 de ore insa slabiciunea, starile de voma si febra pot duce la afectiuni grave, iar in unele cazuri chiar letale.

ATENTIE! Combinatia de ciocolata cu nuci provoaca simptome mult mai grave.

 

4 Usturoi si ceapa

 

Desi usturoiul este recomandat in alimentatie cainelui, pentru a preveni aparitia puricilor, in cantitati mari acesta poate fi toxic. La fel de toxica precum usturoiul este si ceapa.

In cazul in care un caine consuma ceapa sau o cantitate mare de usturoi, aceastea ii pot afecta globulele rosii din sange, cauzandu-i anemie. Alte simptome intalnite sunt: apatie, stari de voma si urinari cu sange.

 

5 Oase

 

Desi cainii sunt tentati sa manace orice fel de oase, doar cele de vaca sunt sanatoase. Nu ii da cainelui oase de peste sau de pasare deoarece acestea ii pot provoca ocluzie intestinala (oprirea patologica si persistenta a tranzitului intestinal) sau perforari ale stomacului si intestinelor.

 

6 Produse de panificatie cu drojdie sau aluaturi crude

 

Cainii au obiceiul de a manca diferite tipuri de produse de panificatie. Ai grija ca animalul tau sa nu beneficieze de aceste gustari deoarece drojdia continuta de acestea ii poate cauza probleme. De asemenea, nu ii da niciodata cainelui aluat necopt, indiferent daca aceasta contine sau nu drojdie. Cand animalul manaca aceste produse in tractul digestiv se vor forma gaze. Drojdia care va fermenta in stomacul animalului ii poate provoca afectiuni precum: dilatarea abdomenului, stari de voma, dezorientare, diaree, letargie, dificultati respiratorii, tremur, febra si in cazuri grave coma.

 

7 Ciocolata

 

Ciocolata contine o substanta numita teobromina, care face parte din aceeasi clasa de substante precum cafeina . Aceasta substanta poate fi gasita in boabele de cacao crude, dar si in cacaoa prelucrata pentru consum.

Teobromina ii provoaca animalului cresterea ritmului miocardic si ii stimuleaza sistemul nervos. Doza care determina intoxicarea cainelui difera in functie de greutate, varsta animalului si starea de sanatate. De asemenea, un alt factor important este tipul ciocolatei: neagra, cu lapte etc. Valorile aproximative sunt exprimate la 260-500mg/kg.

In cazul intoxicarii cainele poate prezenta urmatoarele simptome: accelerarea ritmului cardiac, atacuri de apoplexie, diaree, hiperactivitate , tremur, slabirea organismului sau febra.

 

8 Dulciuri

 

Indiferent ca este vorba despre o prajitura facuta in casa sau de bomboane cumparate din comert, dulciurile nu sunt destinate pentru a fi consumate de caine. Acesta este mult mai predispus la diabet decat omul. Chiar si o cantitate mica de zahar poate declansa diabetul.

 

9 Alcool

 

Bauturile alcoolice, chiar si in cantitati mici, pot afecta functionarea sistemului nervos. Dupa consumul unei cantitati mici de alcool cainele poate suferi de dezorientare, stari de voma, diaree, letargie, dificultati respiratorii, tremur muscular. In cazuri grave se poate ajunge la coma si chiar deces.

 

Alte alimente care ar trebui evitate in alimentatia cainelui:

 

Albusul de ou sau oul crud – oul crud poate contine Salmonella . De asemenea, consumul acestui aliment poate duce la scaderea absorbtiei de vitanmina B, care ii poate crea animalului probleme la nivelul pielii sau al blanitei. Ii poti da cainelui numai galbenus de ou foarte bine fiert.

Ciuperici – chiar daca pentru noi unele soiuri de ciuperci sunt comestibile, toxinele pe care acestea le contin pot afecta buna functionare a organismului cainelui, care este mult mai sensibil decat al nostru.

Ficat – acesta poate fi dat animalului insa numai in cantitati mici si rar. Dat in cantitati mari ii poate provoca toxicitate de vitamina A, afectandu-i oasele.

- desi cainele tau adora mancarea pentru pisici, este bine sa eviti sa-i dai acest tip de hrana, deoarece are un continut ridicat de grasimi si proteine.

Produse lactate – unii caini au intoleranta la lactoza , lucru care poate duce la varsaturi si diaree.

Sare – produsele care contin sare nu sunt recomandate pentru caini. Sarea ii poate provoca animalului dezechilibre electrolitice (scaderea calciului din organism).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea