Animale de companie

#pisici #animale #veterinar #medic #adoptie #ingrijire #blana #urechi

Alegerea unei pisici

Pisica este un aminal foarte iubitor si bland, un animal de companie perfect pentru persoanele ocupate, care nu pot avea grija de un catel. Ele stau singure acasa fara probleme si nu trebuiesc scoase afara.

Probabil ca si tu, la fel ca multe alte persoane, iti pui multe intrebari despre pisica si despre alegerea ei.

Pisica sau motan?

Aceasta este prima intrebare pe care si-o pune orice persoana care doreste sa adopte o pisica. Inainte de a opta pentru o pisica sau un motan este bine sa iei in calcul urmatoarele diferente.

Pisica este jucausa, activa si prietenoasa cu vizitatorii. Ca orice femela, in perioada caldurilor, pisica vrea sa capteze atentia masculilor asa ca va miorlai foarte mult chiar daca acestia nu sunt prin zona. Totul se poate rezolva, insa, prin sterilizare si administrarea de pastile.

Motanul este in general mai putin activ, lenes si nu foarte social cu alte animale. Spre deosebire de pisica, motanul isi va marca teritoriul, stropind peretii si mobilierul cu urina. In cazul in care nu vrei sa aibe urmasi, poti rezolva foarte usor problema prin castrarea lui.

Cum imi dau seama daca pisica este sanatoasa?

Desigur iti doresti ca pisica pe care urmeaza sa o adopti sa fie sanatasa, insa nu stii cum sa-ti dai seama de acest lucru. Nu te speria, nu este deloc greu. Trebuie doar sa tii cont de cateva lucruri esentiale.

Pisica trebuie sa fie bine dezvoltata, si hranita corespunzator, eventual sa aiba un carnet de sanatate. Atentie la puii de pisica cu burta foarte rotunda, pot avea paraziti interni. Pisica trebuie sa fie vioaie, curioasa, jucausa (mai ales daca e pui) si sa aiba pofta de mancare.

Va trebui sa te uiti atent la ochii pisicii, acestia trebuie sa fie limpezi si fara secretii.

Urechile trebuie sa fie curate in interior si sa aibe o culoare rozalie
. Pisicile nu trebuie sa se scarpine in zona urechilor si nu trebuie sa protesteze cand pui mana pe acestea. Daca pisica are o durere, va sta cu capul putin aplecat inspre partea dureroasa.

Blana pisicii trebuie sa fie curata, lucioasa si matasoasa la atingere iar pielea trebuie sa fie fina, fara mici umflaturi sau zone inrosite. Uita-te atent sa nu aibe paraziti externi.

In cazul in care ai optat pentru o pisica de rasa, trebuie te informezi inainte despre datele genetice specifice rasei respective.

Daca totusi ai anumite dubii in privinta sanatatii pisicii pe care vrei sa o adopti, consulta un medic veterinar. Acesta nu numai ca-ti va spune sigur daca pisica este sau nu sanatoasa, dar te va sfatui ce vaccinuri trebuie sa-i faci si cum sa o ingrijesti.

Pisica poate sta singura acasa?

Depinde de temperamentul pisicii. Majoritatea stau singure fara nicio problema cat esti la serviciu, dar mai sunt si pisici carora nu le place sa stea singure. Depinde doar de temperamentul ei.

Unele pisici pot sta singure chiar si doua zile, insa trebuie sa-i lasi hrana uscata la discretie si apa. Nu uita sa-i lasi si niste jucarioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea