Animale de companie

#caini #animale #rase #akita-inu

Akita Inu

Akita Inu este un caine de talie mare, originar din Japonia, prefectura Akita. Face parte din grupa cainilor utilitari, folositi si creati pentru paza si aparare. In japoneza, "Inu" inseamna "caine" iar in practica el se mai numeste si Akita Ken ( ken= prefectura, in japoneza).

 

 Istoric si origine

 

Akita Inu este un caine de talie mare, originar din Japonia, prefectura Akita. Face parte din grupa cainilor utilitari, folositi si creati pentru paza si aparare. In japoneza, "Inu" inseamna "caine" iar in practica el se mai numeste si Akita Ken ( ken= prefectura, in japoneza). Stramosii actualului Akita erau folositi la vanatoare , se numeau "matagi inu" si nu erau atat de mari ca exemplarele actuale.

In perioada dintre dinastia Tokugawa, pana la dinastia Taisho, a fost instruit si crescut pentru lupta, datorita taliei mari si a conformatiei puternice. A fost declarat monument al naturii de catre guvernul japonez, si crescut in Japonia sub numele de Akita Inu. In multe tari, rasa este separata in doua rase, adica, Akita Inu, rasa japoneza si Akita Americana.

 

 Aspect exterior si dimensiuni

 

Este un caine cu o constitutie robusta, masiva, cu o conformatie corecta, bine proportionata, alura viguroasa si demna, plina de grandoare si blandete . Capul si craniul cu fruntea larga, stopul bine marcat, la fel ca si silonul frontal, obrajii puternici. Ochii mici, de forma usor triunghiulara, de culoare inchisa, bruna. Se prefera ca nuanta ochilor sa fie cat mai inchisa. Linia superioara a nasului este dreapta si scurta, trufa este neagra, mare (poate fi de culoare roz numai la exemplarele cu roba alba).

Botul este ascutit, puternic, cu buzele compacte, bine inchise. Urechile sunt comparativ, inguste, groase, de forma triunghiulara, usor inclinate inainte, sunt purtate erect , inserate potrivit de departat, varful este usor rotunjit. Dintii , sunt in numar complet, cu muscatura ferma, in foarfece. Gatul este gros, puternic, bine echilibrat cu corpul. Spinarea si salele: Greabanul este inalt si lung, spinarea dreapta, orizontala, salele largi, puternice. Coada este groasa, ferm recurbata , puternica, cu varful ajungand aproape de jaret, cand este lasata in jos. Privita din fata, trebuie sa fie recurbata drept pe linia spinarii, fara nici o deviere la dreapta sau stanga, semicircular sau dublu recurbata, dar intotdeauna recurbata.

Umeri acestui caine sunt bine dezvoltati, potrivit de oblici, pieptul adanc, cutia toracica bine dezvoltata, coastele arcuite armonios, linia abdomenului descrie o arcuire ferma. Este esential ca organele genitale sa fie perfecte.

Coatele sunt ferme, cu antebratul drept si masiv, regiunea carpiana usor inclinata, labele sunt groase, rotunjite, inchise si ferme, cu cuzinetii plantari (pernutele) rezistenti si elastici, unghiile suficient de tari, cat mai inchise la culoare. Coapsele sunt lungi, gambele scurte, jaretul foarte dezvoltat, fara defect, moderat angulat si foarte elastic . Laba piciorului, pernutele si unghiile membrelor posterioare sunt identice cu cele ale membrelor anterioare.

Parul cainelui Akita are spicul rezistent, este neted si des. Culoarea robei poate fi galben-susan, galben-roscat, negru-galbui, negru intens, rosu, vargat, alb curat sau patat. Mersul, ideal este cel perfect natural si elastic. Talia este de 66cm pentru masculi, 60 cm pentru femele, diferente care nu depasesc 3 cm sunt permise la ambele sexe.

Defecte:

  • Eliminatorii: talie peste sau sub limitele admise, urechi purtate defectuos, nu erect, criptorhidie;
  • Grave: coada care nu este purtat[ recurbat, parul prea lung buclat, prognatism superior sau inferior, monorhidie , caracter sperios;

Muscatura in cleste, usor prognatism superior sau inferior, roba cu parul prea scurt, culoarea trufei necorespunzatoare cu culoarea robei. Se va acorda o atentie deosebita exemplarelor cu roba alba.

 

 Personalitate

 

Akita este un caine de talie mare, dar nu o rasa gigant, de aceea, sunt excelenti caini de casa, avand nevoie de un nivel moderat de exercitiu fizic. In general sunt niste caini foarte tacuti, pot eventual sa urle, daca ei considera ca e ceva care merita acest fapt. Cele 2 caracteristice ale Akita, ca si caine de companie, este un caine foarte curat si foarte usor de intretinut. Akita au fost descrisi ca fiind foarte asemanatori pisicilor, datorita curateniei lor si a lipsei de miros. Akita este un caine imperturbabil, ascultator, cuminte, dar incapatanat si dominant, cand vine vorba de alti caini. El are pretentia ca alti caini sa i se supuna, iar daca acest lucru nu se intampla, atunci pot apare conflicte. Caracterul sau este simplu, rabdator si demn.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Akita este un foarte bun companion al familiei si copiilor. Este un prieten devotat, rabdator si protector al copiilor. Akita sunt foarte gentili cu copiii, aceasta calitate a lor fiind recunoscuta. Se spune ca mamele japoneze isi lasau copiii numai in grija si paza cainilor Akita, in anumite circumstante.

Totusi trebuie sa fiti constienti ca, nu este recomandat sa lasati copiii foarte mici, nesupravegheati, in prezenta cainilor. Akita sunt excelenti companioni, mai ales atunci cand cresc impreuna cu copii. Nu lasati un exemplar de Akita singur, ore in sir in curte, nesupravegheat, deoarece tind sa dezvolte probleme de personalitate si devin foarte stricatori in curte, datorita plictiselii. In principiu sunt caini de haita, creati sa fie sociabili, de aceea, izolarea le produce un stres foarte mare.

Akita nu va arata niciodata afectiune unei persoane care nu e membru al familiei, sau apropiat al acesteia, putand fi extrem de distant. Socializat si crescut cu alte animale, de obicei le accepta ca membri ai familiei, altfel, nu. Loialitatea si devotamentul aratat de Akita sunt fenomenale. Un pui tipic de Akita va va urmari prin toata casa, pas cu pas, avand o abilitate uimitoare in a se feri de picioarele dvs. Akita isi traieste viata avand ca unic scop sa va protejeze si sa stea in compania dvs.

 

 Dresajul

 

Akita tind sa fie foarte incapatanati, de aceea, dresajul trebuie sa fie ferm, sa insemne si sa nu fie lasati sa faca ce vor, atunci cand li s-a dat o comanda .


 Aspecte particulare

 

Analize recente ale ADN-ului rasei confirma ca este una dintre cele mai primitive rase de caini. Cel mai renumit exemplar al rasei a fost Hachiko , un caine recunoscut in Japonia pentru loialitatea sa. Atunci cand stapanul sau a murit, Hachiko s-a intros in gara in care isi astepta de obicei stapanul in fiecare zi, pana la sfarsitul zilelor sale.Astfel, in Gara Shibuya, se gaseste si azi o statuie in marime naturala a lui Hachiko.

 

 Boli si afectiuni curente

 

O serie de boli, cu determinism genetic afecteaza acesti caini, si acestea pot fi : displazia de sold, boala von Willebrand, glaucomul. Poate apare frecvent entropionul, datorita conformatiei specifice a pleoapelor. Frecvent apar herpesviroza canina, dilatatia gastrica, cu sau fara torsiune sau volvulus, pemfigus foliaceu, datorat unei boli autoimune, atrofia retiniana progresiva, microftalmia, cataracta, displazia retiniana, adenita sebacee, de asemenea o boala autoimuna, care ataca si distruge glandele sebacee, sindromul uveo-dermatologic, ce reprezinta o boala autoimuna cu raspuns la nivelul tractului uveal, dar si al pielii- in medicina umana se numeste Sindromul Vogt-Kozanagi-Harada.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea