Animale de companie

#veterinar #animale #caini #ingrijire #adoptie

Adoptarea unui catel

Iti plac cateii si te-ai hotarat sa adopti unul? Daca raspunsul este afirmativ si crezi ca esti pregatit sa iti asumi o obligatie afectiva care iti va marca modul de viata pentru circa doisprezece ani, voi incerca sa te ajut sa faci o alegere potrivita.

Iti voi spune in continuare cateva reguli foarte importante pe care trebuie sa le stii inainte de achizitionarea unui catel.

Ce trebuie sa stii inainte de a-l adopta?

Dupa ce te-ai hotarat ce rasa de catel sa adopti, inainte de a porni in cautarea lui, te sfatuiesc sa cauti un medic veterinar care se va ocupa apoi de analizele periodice si vaccinurile catelului si te va sfatui cum sa-l hranesti si cum sa-l ingrijesti in functie de rasa si talia acestuia.

Daca alegi un catel de rasa, medicul verterinar va verifica evidentele chinologice ale viitorului tau catelus. Desigur, nu se poate proceda intotdeauna astfel, insa pentru a va garanta ca ai achizitionat un exemplar sanatos si valoros, este bine sa se cunoasca ascendentii, cu certificat de origine .

Varsta optima de adoptie a unui caine este intre sapte si zece saptamani de la nastere, cat mai aproape de intarcare. Dezavantajul adoptiei unui catel la mult timp dupa intarcare este evident, deoarece crescatorii nu au timp sa se ocupe de toti puii iar catelul se va adapta mai greu in noul mediu.

Un catel impunator si puternic cum ar fi Saint-Bernardul, Boxerul, Dobermannul,Ciobanescul German este recomandat pentru persoanele active, dar si pentru persoanele cu complexe, deoarece le reda increderea in sine. Iar pentru persoanele cu inclinatii spre eleganta, frumusete, rafinament, sunt recomandate rasele: Cocker, Caniche, Collie, Setter, Bichon.

Pregatirea pentru primirea catelului

Cand ai ales catelul care se potriveste cu stilul tau de viata, bugetul si caminul, sigur iti vei pune multe intrebari , la care vrei sa afli un raspuns inainte de a aduce catelul acasa. Voi incerca, in continuare, sa iti raspund la cateva dintre ele.

Odata ce stii ca animalutul va sosi curand acasa, va trebui sa iei cateva decizii foarte importante. Unde va dormi? Unde va manca? In ce incaperi va fi lasat catelul sa intre?

Este de preferat sa achizitionezi de la Pet Shop un cosulet pentru catei, cu paturica, unde acesta va dormi. Vanzatoarele te vor indruma ce cosulet sa alegi in functie de talia catelului. Odata ales cosuletul, pozitionarea lui trebuie facuta intr-un loc ferit de curent, nu foarte aproape de geam sau de usa.

Cand pleci de acasa si catelul ramane singur asigura-te ca are acces in camera in care doarme si in incaperea unde are mancarea si apa. Este bine sa-i lasi si cateva jucarii speciale pentru caini, ca sa nu se plictiseasca prea tare.

 

Hranirea catelului

Este bine ca patrupedul sa manance numai din castonasele lui. Asigura-te ca ai la dispozitie cel putin trei castronase speciale pentru catei (se gasesc tot la Pet Shop-uri) unul pentru apa, unul pentru hrana uscata si unul pentru hrana umeda.

Evita dulciurile ! Cateilor le plac foarte mult dulciurile, in special ciocolata, insa pot face foarte usor diabet, ei fiind mult mai sensibili decat noi. Il poti recompensa cu dulciuri din cand in cand, insa in cantitati foarte mici. Asigura-te ca nu poate ajunge singur la castronul cu fursecuri sau la cosuletul cu bomboane de ciocolata.

Consulta-te cu medicul veterinar cate mese pe zi trebuie sa manance patrupedul ales si in ce cantitati. Este o mare greseala sa ii dai catelului sa manance cat doreste el. Majoritatea cateilor nu au simtul saturarii, mananca mai mult decat ar trebui si astfel se pot imbolnavi.

Atentie la plante si produsele chimicale!

Catelul, din joaca, poate roade punga cu detergent , sapunul sau diverse recipiente cu substante daunatoare. Pune-le intr-un dulapior unde el sa nu aiba acces.

Deasemenea multe dintre plante sunt otravitoare pentru catei . Niciodata nu lasa catelul nesupravegheat pe langa plante, le poate roade, sau se poate rani daca aveti cactusi .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea