Animale de companie

#animale #greseli #pisici

7 greseli frecvente pe care le faci cand adopti o pisica


Adoptarea unei pisici este o decizie importanta, care trebuie luata in timp si nu pe moment. Chiar daca se spune ca se ingrijesc singure asta nu inseamna nu mai are nevoie de atentie din partea ta.

Inainte de a adopta o pisica este de preferat sa te documentezi cat mai mult pentru a face alegera potrivita. Ia in considerare timpul de care dispui, partea financiara dar si nevoile animalului. Astfel vei putea evita anumite greseli pe care multi oameni le fac.
1. Adoptia in graba
Treci pe langa un Pet Shop si vezi in vitrina o pisica draguta si te decizi pe moment sa o iei acasa. Este prima si poate una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face. Inainte de a adopta o pisica gandeste-te bine daca iti permiti sa o cresti, atat din punct de vedere material, cat si din cel al timpului liber de care dispui.

De asemenea, daca iti doresti o pisica de rasa, cu pedigree , documenteaza-te foarte bine in prealabil si afla care sunt caracteristicile rasei respective. In acest caz ,cel mai indicat este sa adopti pisica dintr-o crescatorie autorizata si nu de la un Pet Shop.
2. Ignorarea cheltuielilor si responsabilitatilor zilnice
Intretinerea unei pisici poate fi destul de costisitoare. Poti ajunge sa platesti zilnic pe mancare intre 5 si 15 RON in functie de hrana pe care i-o cumperi si de cat mananca. Pe langa hrana, pisica va mai avea nevoie in permanenta de nisip pentru litiera si vizite regulate la medicul veterinar pentru consultul periodic si vaccinuri .
3. Nu castrezi pisica
In cazul in care nu doresti o crescatorie, cel mai bine ar fi sa optezi pentru castrarea pisicii. In caz contrar poti intampina probleme neplacute; in timp ce motanii stropesc peretii cu urina in perioada caldurilor, pisicile vor miorlai toata noaptea si nu te vor lasa sa dormi.

O alta surpriza pe care pisica ti-o poate rezerva este sa-ti prezinte a doua zi noii locatari ai apartamentului: pisoii pe care tocmai i-a fatat. Odata cu aparitia puilor, cheltuielile de intretinere vor creste si pe langa acestea va trebui sa le cauti un stapan iubitor care sa aiba grija de ei.

4. Neglijarea tratamentului prescris de medic
Pisicile isi pot reveni rapid in urma unor raceli usoare. Din aceasta cauza multi stapani intrerup medicatia pentru a nu o mai chinui sau pur si simplu din comoditate , fara a sti insa ca acest lucru ii poate face rau.

Netratata corespunzator, boala poate reveni iar virusul poate deveni imun la medicamentul respectiv. In acest caz tratamentul va fi mai costisitor iar pisica se va chinui mai mult sa lupte cu boala.
5. Extirparea ghearelor
Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la scoaterea definitiva a

unghiilor pentru ca pisica sa nu mai zgarie mobila sau chiar pe ei.

Desi crescute in casa, pisicile au nevoie de unghii pentru a se scarpina sau pentru a se juca. In loc sa optezi pentru taierea definitiva a unghiilor, informeaza-te despre taierea periodica a acestora si invata sa i le tai chiar tu. In acest fel vei economisi timp si bani.
6. Permiterea pisicii sa iasa afara
Multi oameni cred ca pisicile trebuie sa iasa in afara casei, deoarece le place sa traiasca in libertate, pe cand altii afirma ca pisica poate fi la fel de fericita si in interiorul casei. Faptul ca pericolele existente in afara casei nu se compara cu cele din interior nu poate decat sa te ingrijoreze. Cel mai bine este sa gasesti o cale de mijloc si in cazul in care locuiesti la curte permite-i pisicii sa mai iasa din casa, insa nu inainte de a te asigura ca este in siguranta.
7. Neglijarea litierei
Pisicile vor folosi cu placere o litiera curata si ingrijita. Daca nu cureti zilnic litiera, pisica va refuza sa o mai foloseasca din cauza mirosul emanat si de mizeria rezultata, cautand un alt loc in care sa-si faca nevoile.

In cazul in care observi ca pisica isi face nevoile in exteriorul laditei, desi este curata, mergi cu ea la medicul veterinar deoarece este posibil sa aiba o problema de natura medicala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului