Animale de companie

#pisici #animale #curiozitati #stiai ca

50 de lucruri pe care nu le stii despre pisici

Indiferent daca ai sau nu o pisica sau cat de mult te-ai documentat despre viata pisicilor, sanatatea si stramosii lor, inca mai sunt multe lucruri interesante de aflat. Iata 50 de curiozitati despre viata acestor feline, din cele mai vechi timpuri, pana azi.


1. Inima unei pisici bate de doua ori mai repede decat a omului, avand aproximativ 240 batai pe minut. Felinele au nevoie de mai mult oxigen pentru inima din cauza metabolismului mult mai rapid.

 

2. Cel mai batran exemplar de pisica cunoscut a fost „ Creme Puff” din Austin, Texas, care a murit de batranete la varsta de 38 de ani. Iar cel mai batran motan a fost „Puss”, din Devon, Anglia care a trait 36 de ani.

 

3. Motanul pe nume „Poppa” se crede ca este cea mai grea pisica din Marea Britanie. Acesta cantarea 20 kg si a murit in anul 1985. Comitetul de la Guinness World Records nu mai prezinta documente pentru aceste record, de teama ca stapanii sa nu-si indoape pisicile pentru a-l dobori.

 

4. Unii cercetatori cred ca pisicile au fost domesticite pentru prima oara in urma cu aproximativ 4 000 de ani. Acest lucru s-a petrecut, probabil, in Egipt cand locuitorii au observat ca acestea mancau soarecii care la devastau granele depozitate.

 

5. In Egiptul Antic , atunci cand murea o pisica a unei familii, toata familia isi radea sprancenele in semn de respect si doliu. Daca se intampla sa ia foc casa, pisica trebuia salvata prima, inainte de mistuirea flacarilor cu apa. Tot aici, orice persoana care omora o pisica, era pedepsita cu moartea.

 

6. Se stie ca pisica era extrem de venerata in Egiptul Antic, insa mai putin cunoscut este faptul ca locuitorii Romei antice admirau la fel de mult acest animal. Romanii o considerau Zeul Libertatii si era singurul animal primit in templele romane.

 

7. Toate felinele, atat cele domestice cat si cele salbatice, fac parte din aceeasi familie, numita Felis Silvestris.

 

8. Mai ales in SUA, dar si in Romania se crede ca atunci cand o pisica neagra iti taie calea, te paste ghinionul. In Marea Britanie insa, o astfel de intamplare are exact semnificatia opusa si anume ca vei avea noroc.

 

9. Legenda spune ca Mahomed a creat semnul „M” care marcheaza fruntea pisicii tabby, atunci cand si-a apasat usor mana pe fruntea pisicii.

 

10. O alta poveste despre pisica tabby spune ca aceasta si-a primit semnul distinctiv de la Fecioara Maria. Aceasta i l-ar fi dat in semn de recunostinta pentru ca i-a tinut de cald lui Iisus in iesle si i-a tors pana l-a adormit.

 

11. Prima expozitie de pisici a avut loc la Crystal Palace din Londra, in anul 1871. Cum locuitorii Angliei erau pasionati de expozitii, aceasta s-a bucurat de un real succes, numarand cateva mii de vizitatori. Castigatoarea titlului de Best in Show a fost o femela din rasa British Shorthair . Stapanul acesteia a fost directorul expozitiei, care era atat arbitru cat si autor al standardelor de arbitraj pentru rasele din concurs.

 

12. Daca pentru tine ciocolata este o adevarata delicatesa, este bine sa stii ca aceasta iti poate ucide pisica. In ciocolata exista un compus numit teobromina. Acesta este un stimulent cardiac si diuretic puternic, iar consumul lui poate provoca accelerarea necontrolata a ritmului cardiac si pulsul neregulat al pisicii.

 

13. In 1910, George Herriman a creat primul personaj de desen care ilustreaza o pisica in benzile lui desenate „Krazy Kat”, pentru New York Evening Journal. Era vorba despre iubirea neimpartasita a lui Krazy pentru soricelul Ignatz Mouse si despre cainele Officer Bull Pupp, care incerca sa-l aduca pe soricel in fata judecatorului.

 

14. S-a descoperit ca este benefic ca oamenii sa aiba o pisica, in special cei in varsta sau singuratici.Cercetarile arata ca pisicile ofera afectiune si prietenie stapanilor lor. Atunci cand le mangai si le alinti, ajuta sa te eliberezi de tensiune si frustrare.

 

15. Pisicile vad de pana la sase ori mai bine in intuneric decat omul. Acest lucru este posibil deoarece au un strat special de celule reflectorizante in ochi, care absorb lumina.

 

16. Toate felinele merg pe varfuri si au la picioare pernute groase si moi. Acest lucru le ajuta sa se deplaseze in liniste, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru un animal de vanatoare.

 

17. Pisicile mai sunt tinute si ca mascote norocoase in teatre. Se spune ca pe actorul care va maltrata pisica teatrului, il va pandi ghinionul.

 

18. La mijlocul anilor 1920, Basil Ionides a proiectat o statuie din lemn in forma unei pisici negre, numita Kaspar. Aceasta statuie isi are acum domicilul in hotelul Savoy din Londra. Atunci cand la o masa se aseaza doar 13 oaspeti, pe cel de-al 14-lea loc este asezata aceasta statuie pentru a combate piaza rea si i se servesc toate felurile de mancare.

 

19. In anul 1947, Edward Lowe a inventat asternutul pentru ladita pisicii „ Kitty Litter”, pentru a ajuta un vecin. In 1990 el si-a vandut afacerea pentru 200 milioane USD.

 

20. Sir Isaac Newton(1642-1727) a inventat „clapeta pentru pisica” sau usita pentru animalele de companie. Aceasta era o usita mica, cu balamale, care ii permitea pisicii accesul intr-o incapere fara sa fie nevoie sa i se deschida usa. Newton a inventat usita pentru a impiedica pisica sa mai impinga si sa deschida usa, stricandu-i astfel experimentele.

 

21. Leul este singurul membru al familiei felinelor care vaneaza intr-un grup de familie sau haita. Toate celelalte feline sunt vanatori solitari si majoritatea traiesc singure.

 

22. Trupele Imparatului Iulius Cezar din Roma antica au adus pisica in Britania in anul 54 I.Hr. Pisicile au invadat continentul atunci cand Britania s-a aliat cu Galia(Franta de astazi) pentru a lupta impotriva Romei. Animalele au fost aduse de soldatii romani care au luat cu ei pisici ca mascote norocoase.

 

23. In 1590, vrajitorul John Fian a fost acuzat ca ar fi incercat sa-l ucida pe regele James VI al Scotiei. Se presupune ca acesta a aruncat cateva pisici in mare in timp ce intona un blestem pentru ca regele sa se innece. Astfel, a reusit sa starneasca o furtuna.

 

24. In anul 1847, atunci cand sotia Poetului Edgar Allan Poe era pe moarte din cauza tuberculozei, acesta a ramas fara niciun ban si in imposibilitatea de a cumpara combustibilul necesar pentru a face caldura in camera bolnavei. Drept urmare, a asezat-o alaturi de femeie, pe Catarina, pisica familiei. Aceasta a stat cu sotia lui Poe pe tot timpul bolii. Poe, inspirat de loialitatea pisicii, a scris una dintre cele mai frumoase povesti ale sale ”Pisica neagra”.

 

25. In majoritatea magazinelor japoneze, clientii sunt intampinati de o figurina din ceramica, reprezentand o pisica, care isi tine una sau ambele labele ridicate. Aceasta este denumita Maneki Neko. Laba dreapta ridicata are scopul de a atrage banii, iar cea stanga atrage clientii.

 

26. Pisicile torc atunci cand sunt multumite, insa ele mai torc si atunci cand sunt agitate sau simt o durere. De exemplu multe dintre ele torc in timpul contractiilor de la nastere.

 

27. C. Dickens il adora pe William, motanul sau alb. Cu toate acestea, atunci cand William, a dat nastere unor pisoi, a fost rebotezat „Williamina”! Unul dintre pisioii Williaminei, caruia i se spunea „ The Master`s Cat” (Pisica Maestrului), il adora pe Dickens si ii sufla in lumanare ca sa o stinga pentru a-i capta atentia.

 

28. Toate pisicile au la nastere ochii albastri. Culoarea lor se definitiveaza abia dupa cateva saptamani.

 

29. Dintre toate mamiferele, pisicile au ochii cei mai mari in raport cu marimea corpului.

 

30. Pisicile torc de aproximativ 26 de ori pe secunda, avand aceeasi frecventa ca un motor Diesel.

31. O pisica poate atinge viteza de pana la 50 km/ora, insa nu o poate mentine mai mult de un minut.

 

32. Pisicile albe cu ochi albastri nu aud, iar pisicile albe cu un singur ochi albastru aud doar cu urechea care nu corespunde ochiului albastru. Cele albe cu ochi de orice alta culoare nu au acest handicap.

 

33. Structura creierului pisicii, in comparatie cu cea a cainelui, este mult mai apropiata de cea a creierului uman.

 

34. Scheletul unei pisici este compus dintr-un numar mai mare de oase decat cel uman, respectiv 230 fata de 206, iar numarul vertebrelor este de 30 pe cand la om doar 25.


35.
Pisicile au lungimea mustatilor direct proportionala cu latimea corpului.

 

36. Pisicile salbatice nu merg niciodata cu coada in sus, doar pisicile domestice au acest obicei.

 

37. O pereche de pisici impreuna cu descendentii lor pot aduce pe lume in sapte ani aproximativ 420.000 de urmasi.

 

38. Singurele patrupede care, atunci cand merg, isi deplaseaza labele de aceeasi parte a corpului in acelasi timp, adica intai ambele labe drepte, apoi ambele labe stangi sunt pisicile, girafele si camilele.


39.
Ca si oamenii, pisicile pot fi dreptace sau stangace, ele prezentand o preferinta aparte pentru una din labute.

 

40. Desi multi sustin ca pisicile nu sunt expresive, ele au 26 de expresii faciale. Atat creierului omului cat si creierului pisicii ii corespund aceleasi parti pentru emotii.

 

41. Un zambet in care se vad dintii, este interpretat de pisici drept agresiune. Se crede ca acesta este motivul pentru care pisicile se duc la persoanele care le urasc, deoarece nu le zambesc si nu se uita in ochii lor.

 

42. Pisicile au o memorie superioara maimutelor, ele fiind capabile sa-si aminteasca anumite lucruri si dupa 16 ore.

 

43. Pisicile scot aproximativ 100 de sunete distincte.

 

44. Distanta unui salt al pisicii poate fi de pana la 5 ori mai mare decat lungimea corpului ei.


45.
Exista o specie de pisici Manx, fara coada sau care au doar un „ciot”. Lipsa cozii se datoreaza unei mutatii genetice naturale a coloanei vertebrale.

 

46. Tot din cauza unei anomalii genetice pisicile din rasa Munchkin au picioarele foarte scurte.


47.
Fiindca nu are glande sudoripare, pisica nu transpira niciodata.

 

48. La varsta de 5 luni o pisica este apta pentru imperechere.

 

49. Americanii cheltuiesc pentru mancarea pisicii, mai multi bani decat pentru cea a bebelusului.

 

50. Pisicile pot fi donatori de sange pentru alte pisici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea