Animale de companie

#comportament pisica #pisica traumatizata #agresivitate pisica

5 greseli care pot traumatiza pisica

Lipsa de experienta cu privire la comportamentul si psihicul pisicii poate duce uneori la traumatizarea animalului. Chiar daca pot parea independente si reci, pisicile pot fi traumatizate cu usurinta prin cateva greseli ale incepatorilor.

Inainte de a adopta prima pisica, este important sa te documentezi atent cu privire la nevoile animalului, ca sa poti evita unele greseli care chinuie sau creeaza chiar traume pentru pisica.

Pedeapsa intarziata

Daca pedepsesti pisica pentru o greseala pe care nu a facut-o in ultimele 10 secunde, o faci degeaba. Pisicile gandesc diferit si nu pot intelege de ce sunt agresate daca nu le prinzi "in fapt". Mai mult, corectiile fizice nu au acelasi efect pentru pisici ca pentru caini. Daca lovesti pisica in mod regulat, nu o faci sa invete lucruri, doar o traumatizezi. Poti pedepsi cel mai eficient o pisica folosind o sticla cu pulverizator. Putina apa in fata, exact in momentul in care greseste, convinge pisica rapid sa nu mai faca ceea ce nu-i permiti.

Agresivitatea in dresajul pentru litiera

Accidentele in care pisica nu foloseste litiera se rezolva doar cu multa rabdare. Daca impingi pisica cu botul catre urina sau fecale, nu obtii nimic mai mult decat o pisica traumatizata.

Absenta senzatiei de siguranta

Pisicile care isi impart caminul cu un caine au nevoie de un spatiu sigur. Nu mai pedepsi pisica atunci cand se urca pe mobila daca nu-i oferi un spatiu sigur de odihna si vase de mancare si apa la care nu are acces cainele. Asigura-te ca se poate refugia intr-un loc sigur departe de caine si ca nu este deranjata cand mananca.

Taierea mustatilor

Scurtarea blanii este o practica tot mai raspandita, care nu chinuieste pisica prea mult. Taierea mustatilor este insa o mare greseala, deoarece acestea nu mai cresc la loc. Mustatile nu sunt doar fire de blana lungi. Sunt folosite de pisica pentru a se orienta in spatii stramte si daca o lipsesti de ele o poti traumatiza.

Extirparea chirurgicala a ghearelor

Declarata ilegala in tot mai multe tari, extirparea chirurgicala a ghearelor pisicii este ceva mult mai grav decat sugereaza denumirea sa. Ghearele pisicii pot fi scurtate in mod regulat cu un efort minim. Procedura pentru eliminarea lor afecteaza insa foarte mult pisica. Procesul include practic si extirparea unor oase si articulatii din labe, iar recuperarea este lunga si dureroasa.



Sursa foto: popkitten.com, eticamente.net, thepetwiki.com, latimes.com, gosouthonline.co.za, rosedalecattery.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea