Animale de companie

#maimute #primate #animalute

12 lucruri despre maimute si sexualitatea lor

Maimutele din "lumea veche" sau "primatele" sunt cele mai inteligente mamifere, avand creierul foarte dezvoltat. Primatele pot procesa informatii complexe si au o abilitate extraordinara de a face comparatii si de a lua decizii care sa le ajute sa se adapteze la schimbari. Exista circa 135 de specii de primate, aproape toate traind in zona tropicala si subtropicala, in paduri. Iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre aceste maimute si sexualitatea lor:

1
Maimutele se aseamana cu oamenii avand o vedere stereoscopica si un miros slab dezvoltat, in comparatie cu cel al altor animale.

2 Foarte putine exemplare sunt monogame . Majoritatea primatelor traiesc in grupuri in care accesul la femele este determinat de rang.

Se intampla adesea ca un mascul dominant sa fie singurul care are voie sa intretina relatii sexuale cu restul femelelor din grup, ceea ce duce adesea la conflicte acerbe.

3 Unele specii stabilesc viitoare legaturi de „casatorie” intre pui. De regula, mama si fratii/surorile se ocupa de stabilirea unei viitoare relatii intre familii.

Acest obicei duce la reducerea tensiunilor intre masculii care conduc familiile respective.

4 Maimutele au un limbaj nonverbal dezvoltat. Postura lor indica si rangul in grup. In plus, ele pot sa roseasca in obraji, la fel ca oamenii, aparandu-le puncte colorate.

5 Limbajul nonverbal al primatelor poate insa fi inteles gresit. De exemplu, atat femelele cat si masculii isi intorc spatele si isi ridica partea dorsala spre masculului dominant, in semn de supunere, nu ca o invitatie pentru a intretine relatii sexuale.

Si, mai mult de atat, masculul dominant poate sa se urce peste cel care ii arata supunerea si sa mimeze ca intretine relatii sexuale, pentru a confirma relatia de superioritate.

Sursa foto: www.worldinterestingfacts.com

6 De asemenea, primatele comunica foarte mult prin sunete. Au un repertoriu larg de „vocalize” care seamna cu o conversatie umana.

Spre exemplu, la aparitia anumitor pradatori, maimutele scot cate un sunet pentru fiecare in parte – vultur, leopard, sarpe.

7 La fel ca oamenii, vocea maimutelor se schimba atunci cand trec de la adolescenta la maturitate.

In plus, aceasta este foarte importanta in momentul imperecherii intrucat fiecare specie scoate sunete distincte astfel ca nu exista riscul sa se imperecheze doua specii diferite intre ele.

8 Primatele care apartin speciei Nasalis larvatus au o caracteristica fizica care le face sa poata fi distinse cu usurinta: nasul foarte mare.

Nasul
este un semnal sexual puternic la aceasta specie, femelele preferand masculii cu nasul proeminent.

Sursa foto: www.allhatnocattle.net

9 Un mascul adult care apartine speciei Nasalis larvatus se imperecheaza de regula cu circa 8 femele, in acelasi timp, traind ca intr-un fel de „harem”.

10 Babuinii au tendinta de a forma “haremuri” inca din adolescenta. Insa, pentru ca nu pot sa se confrunte cu masculii dominanti, formeaza relatii de prietenie cu femelele din acelasi clan.

Si asta pentru ca sa le poata “ademeni” ulterior un pui de sex feminin, care se va transforma in prima partenera.

11
In momentul in care o femela dintr-un grup de maimute incepe sa fie ignorata de mascul, in sensul ca acesta refuza sa mai intretina relatii sexuale cu ea, aceasta are “dreptul” sa-l bata si sa-l traga de blana.

De altfel, in perioada imperecherii, primatele sunt foarte agresive.

12 Lesbianismul este adesea intalnit la macacii japonezi.

Femelele pot forma relatii puternice intre ele in timpul sezonului de imperechere, stimulandu-se reciproc si schimband mai multi parteneri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea