Animale de companie

#hrana pisicilor #bebelusi #caini #animale #pisici #mituri

10 mituri despre pisici


Mituri precum „Pisicile sunt animale murdare", "Pisicile urasc bebelusii" sau „Pisicile si cainii sunt dusmani de moarte" sunt dezbatute adesea. In timp s-au creeat multe teorii si fiecare persoana are propria parere, insa care este adevarul?

1. Pisicile vaneaza deoarece nu li se ofera destula mancare
FALS! Pisicile vaneaza din instinct. Oricat de bine ar fi hranite, tot vor alerga dupa soricei si pasari prin gradina curtii tale. Asadar, nu ii da mai multa mancare, deoarece poate lua foarte mult in greutate, devenind obeza. Daca nu vrei sa manance pasarile si/sau soarecii pe care ii vaneaza, pentru a nu lua paraziti de la acestia, ii poti pune in locul zgarzii normale, una cu clopotel . Astfel, sansele sa vaneze scad considerabil.

2. Pisicile sunt animale nocturne
ADEVARAT! Pisicile domestice, in special cele tinute in casa, s-au mai adaptat mai mult sau mai putin ritmului nostru de viata. In mediul lor natural, aceste feline vaneaza noaptea si dorm ziua. Acest lucru nu inseamna ca iti poti lasa pisica singura afara pe timpul noptii, in special daca nu este obisnuita deoarece o pot pandi multe pericole, precum: cainii, pasari rapitoare etc. Daca pisica este obisnuita sa stea atat in interior cat si in exterior, cel mai bine ar fi sa optezi pentru a monta o usa speciala, astfel incat sa poata intra si iesi oricand doreste.
3. Hrana uscata este cea mai buna
FALS!
O pisica nu poate fi hranita doar cu mancare uscata. Desi este mai putin costisitoare decat cea umeda si o gasesti in diverse combinatii in functie de nevoi, este bine sa stii ca pisica are nevoie si de hrana umeda. Pe lanaga hrana umeda din comert da-i din cand in cand si carne de pui sau de peste, fiarta sau fripta.
4. Pisicile sunt animale murdare
FALS!
Chiar daca pisicilor nu trebuie sa li se faca baie foarte des, asta nu inseamna ca sunt animale murdare. Ele isi petrec o mare parte din timp spalandu-se si ingrijindu-si blanita singure, fara a avea nevoie de multa interventie din partea noastra. O pisica se spala de fiecare data dupa ce o iei in brate, cand se trezeste, dupa ce mananca si adoarme tot spalandu-se.
5. Pisicile urasc bebelusii
FALS!
Pisicile nu urasc bebelusii insa, in cel mai rau caz, pot fi geloase daca nu li se mai acorda la fel de multa atentie ca inainte. Pisica trebuie obisnuita treptat cu noua schimbare ce va avea loc in viata voastra. Cumpara din timp mobila bebelusului si las-o sa o miroasa. Inca de cand afli ca vei fi parinte este bine sa incepi sa o obisnuiesti treptat cu mai putine mangaieri si alintari decat in mod obisnuit. Cand soseste momentul cel mare, inainte ca mamica si bebelusul sa ajunga acasa, adu o hainuta purtata de acesta. Astfel pisica se va obisnui cu mirosul lui.
6. Unghiile pisicii trebuie taiate
PARTIAL ADEVARAT!
In cazul in care este tinuta numai in interior este indicat sa ii tai unghiile, pentru ca nu au are cum sa si le toceasca si ii vor creste excesiv. In schimb, daca pisica isi petrece timpul si in exteriorul casei, escaladand garduri si catarandu-se in copaci, nu este indicat sa i le tai, deoarece nu se va mai putea catara.
7. Pisicile pot urma un
FALS!
Daca tu esti vegetarian , nu inseamna ca si pisica ta trebuie sa urmeze aceeasi dieta. Pisicile sunt animale carnivore si au nevoie de o hrana pe baza de carne. Multe dintre acestea nu accepta legumele insa, din cand in cand, ar fi bine sa ii dai conserve de hrana pentru cu adaos de legume sau fructe. Acestea ii vor asigura sursa de vitamine necesara. Nu forta insa niciodata o pisica sa manance legume sau fructe daca nu ii face placere.
8. Pisicile nu au nevoie de vaccinuri
FALS!
Desi pisica sta numai in casa este important sa-i faci cel putin vaccinurile obligatorii. Poate te gandesti ca nu este necesar, deoarce nu intra in contact cu alte animale si nu poate lua virusi sau boli de la acestea, insa este de ajuns sa intrii tu in contact cu ele sau cu persoane posesoare de animale. In acest fel poti aduce virusii foarte usor acasa, pe incaltaminte sau pe haine. Asadar, gandeste-te de doua ori inainte de a lua decizia sa nu vaccinezi pisica.
9. Pisicile aterizeaza mereu in picioare
ADEVARAT!
Pisicile aterizeaza intotdeauna in picioare, insa asta nu inseamna ca nu se pot rani in cazul unei cazaturi de la inaltimi mari. Asadar, nu lasa pisica singura pe balcon sau intr-o camera cu fereastra deschisa. Daca nu o poti supraveghea, cel mai indicat este sa o inchizi intr-o alta camera cat timp aerisesti sau sa o tii in cutia pentru transport.
10. Cainii si pisicile sunt dusmani de moarte
PARTIAL ADEVARAT!
Nu este un adevar universal, exista pisici si caini care pot convietui impreuna fara probleme. Totul depinde de individualitatea lor si de varsta pe care acestia o au atunci cand se intalnesc prima data.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea