Animale de companie

#paduchi #psari #paduchi pasari #infestarea cu paduchi

Tot ce trebuie sa stii despre infestarea cu paduchi la pasarile de companie

Infestarea cu paduchi la pasari este o afectiune des intalnita, pe care proprietarii acestora nu trebuie sa o neglijeze. Netratata, parazitoza cu paduchi poate avea consecinte extrem de grave, culminand chiar cu moartea pasarii afectate.


Cauze ale infestarii cu paduchi

Parazitarea cu paduchi a pasarilor poate avea loc prin mai multe modalitati, dar cel mai des intalnite sunt contactul direct cu o pasare parazitata si folosirea obiectelor parazitate.

Mustele, la randul lor, sunt un posibil factor de risc, deoarece acestea transmit oua de paduchi (lindinile) de la o pasare la alta.


Semne care indica infestarea pasarilor cu paduchi

In primele zile dupa infestare este greu sa observi ca pasarea ta se confrunta cu atacul parazitilor, deoarece paduchii au dimensiuni foarte mici (3 mm), iar principala lor caracteristica este mimetismul (capacitatea de a-si adapta coloritul la culoarea penajului pasarii).

Totusi, daca observi ca pasarea ta are o permanenta stare de agitatie, penele au inceput sa se deterioreze si se ciuguleste continuu este foarte probabil ca aceasta sa sufere de parazitoza.

O pasare care se confrunta cu aceasta problema poate dezvolta otita, deoarece paduchii patrund in urechi pentru a-si depune ouale.


Tratamentul pasarilor infestate cu paduchi

Pentru a-ti ajuta pasarea sa scape de acesti paraziti ai nevoie de sfaturile si tratamentele prescrise de medicul veterinar, dar si de masuri suplimentare, care implica deparazitarea spatiului in care locuieste animalul.

In functie de specia pasarii de companie, a varstei si greutatii, medicul va prescrie un tratament specific, sub forma de pulbere sau solutie diluata.

Respecta indicatiile veterinarului, apoi dezinfecteaza toate locurile in care pasarea are acces. Colivia si accesoriile din aceasta trebuie curatate cu apa fierbinte (pentru a omori parazitii si ouale acestora), apoi se va aplica solutia prescrisa. Daca pasarea are in colivie si o cutie de nisip, nu uita sa ii schimbi nisipul des, dupa ce in prealabil ai curatat si dezinfectat vasul.

Verifica periodic pasarea si obiectele la care aceasta are acces, pentru a observa daca au reaparut parazitii.


Riscurile infestarii cu paduchii

Pe langa inconfortul pe care il provoaca pasarii, paduchii pot conduce la moartea acesteia, pasarile slabite sau cele tinere fiind categoriile cele mai vulnerabile.

Accidental, oamenii pot fi ciupiti de acesti paraziti, insa paduchii pasarilor nu supravietuiesc pe gazda umana.

Sursa foto: twearth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului