Animale de companie

#desene animate #madagascar #lemur

Tot ce nu stiai despre lemurul din Madagascar

Multumita aspectului lor neobisnuit si a constructiei diferite fata de alte din aceeasi familie, lemurii au ajuns chiar si personaje de benzi desenate, beneficiind de o mare popularitate dupa aparitia productiei " Madagascar ". Cu toate acestea, viata acestor primate ramane un mister pentru multa lume.



1. Semnificatia cuvantului lemur vine din mitologia latina si inseamna fantome sau spirite. Acest lucru poate avea legatura cu desenul de pe figurile lor, cu ochii si botul subliniate prin cercuri negre, dar si cu faptul ca lemurii sunt mai activi noaptea.

2. Lemurii sunt primate care se gasesc numai in Madagascar si in cateva insule vecine. Tocmai datoira izolarii sale de restul Pamantului Madagascarul a devenit gazda unor specii surprinzatoare si neobisnuite, care nu se mai gasesc nicaieri in lume.

3. Lemurii isi folosesc mainile si picioarele pentru a se muta dintr-un copac in altul, dar nu se pot folosi de cozi pentru a sta atarnati, ca alte primate. Ei isi petrec toata viata in varfurile copacilor. Singura exceptie o fac lemurii cu coada inelata, care traiesc la sol.

4. Hrana lemurilor consta in frunze, fucrte, flori sau . Lemurii mici mai manaca uneori si insecte.

5. Atuul secret al lemurilor este o glanda cu un miros caracteristic, pe care o folosesc ca metoda de comunicare, dar si ca arma importiva inamicilor.

6. In timpul sezonului de imperechere , masculii se bat pentru dominare, incercand sa se impregneze unii pe altii cu mirosurile proprii. Pentru asta, lemurii isi acopera cozile lungi cu secretii puternic mirositoare si le flutura in aer pentru a determina care este cel mai puternic animal.

7. Lemurii traiesc in grupuri numarand intre 6 si 30 de membrii, dar cifra medie este de 15.

8. Inaltimea lemurilor ajunge pana la 45 cm, iar coada lor este deseori mai lunga decat statura, masurand 55 cm.

9. Femelele lemur sunt dominante si fiecare grup este condus de o astfel de femela-lider. Aceasta are avantajul de a alege prima mancarea si masculul cu care vrea sa se imperecheze.

10. Caracteristic pentru lemuri este nasul lung si mereu umed.

11. Lemurii au o vedere foarte buna si vad perfect chiar si pe timpul noptii.

12. Astazi, exista 32 de specii de lemuri, iar 16 dintre ele sunt pe cale de disparitie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului