Animale de companie

#boli #medic veterinar #simptome #animale #pisici

Semne de boala la pisici

Atunci cand o pisica este bolnava, in majoritatea cazurilor isi schimba comportamentul, devenind mai putin activa si dormind mai mult decat in mod obisnuit. Aceasta nu mai este interesata de lucrurile din jurul ei, carora in mod normal le acorda atentie. De asemenea, exista multe alte simptome la care trebuie sa fii atent si carora sa le acorzi o importanta deosebita.

Detectata la timp, boala pisicii va putea fi tratata cu usurinta. In stadii mai grave, anumite boli vor fi greu de tratat sau chiar letale.

 

1 Ce semne de boala pot aparea?

 

In functie de afectiunea pe care pisica o prezinta, pot aparea diferite simptome si semne de boala. Cele mai frecvente dintre acestea pot fi observate imediat si necesita o vizita urgenta la medicul veterinar. Deoarece pisica nu-ti poate spune cand o doare capul sau cand are febra, acorda-i zilnic cateva minute pentru a te a asigura ca este sanatoasa.

Temperament diferit
 

Cand pisica se imbolnaveste, comportamentul acesteia se poate schimba radical. In astfel de momente, majoritatea pisicilor se ascund intr-un loc retras si petrec o mare parte din timp dormind sau pur si simplu stand, fara sa faca nimic.

Glas schimbat
 

In cazul in care animalul este bolnav, in functie de boala pe care o are, vocea acesteia se poate schimba, devenind mai subtire sau din contra, mai groasa. De asemenea, in cazuri mai grave, pisica isi poate „pierde” vocea pentru o anumita perioada de timp, aceasta nemaiavand puterea necesara de a miorlai.

Apatie
 

Daca pisica nu mai este la fel de activa precum era in mod obisnuit, nu mai acorda atentie persoanelor din jur sau jucariilor preferate, inseamna ca ceva nu este in regula.

Blanita neingrijita
 

Toate pisicile petrec o mare parte din zi ingrijindu-si blanita. In cazul in care pisica ta nu se mai preocupa de propria ingrijire, iar blanita are un aspect murdar, inseamna ca este bolnava. Uita-te cu atentie sa vezi daca prezinta si alte simptome precum letargie, febra, etc.

Diaree
 

Diareea este foarte periculoasa pentru pisici. Daca aceasta s-a deranjat la burtica, se poate deshidrata intr-un timp foarte scurt si pot aparea complicatii. Diareea este cu atat mai periculoasa cu cat este insotita de sange.

Uneori se poate intampla ca pisica sa aiba un scaun mai moale. Nu trebuie sa te ingrijorezi din aceasta cauza, decat in cazul in care acesta este insotul la scurt timp de un altul sau daca pisica prezinta stari febrile ori este apatica.

Voma
 

Majoritatea pisicilor, din cand in cand vomita ghemuri de par si uneori se mai poate intampla sa vomite hrana pecare tocmai a amancat-o. Acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze decat in cazul in care se intampla in mod frecvent ori sunt insotite de sange. De asemenea, simptomele pot fi ingrijoratoare atunci cand pisica prezinta si alte semne de boala.

Daca animalul vomita frecvent eliminand si mancarea pe care tocmai a ingerat-o poate fi un semnal de alarma.

Atentie! Exista in farmaciile veterinare medicamente care reduc sau elimina complet expulzarea ghemurilor de par. Ii poti da pisicii astfel de medicamente doar la recomandarea medicului veterinar.


Constipatie
 

O pisica care are miscari frecvente ale abdomenului sau plange atunci cand merge la litiera si lasa in urma excremente uscate si tari, cel mai probabil este constipata. Constipatia poate aparea in special la pisicile batrane, insa pot fi afectate si exemplarle mai tinere. Daca observi ca pisica ta este constipata, fa o vizita medicului. Acesta ii va prescrie pisicii o anumita dieta pe care va rebui sa o urmeze si in cazuri grave ii poate prescrie si un tratament medicamentos.

Bea apa in exces
 

Exista o serie de boli care ii pot provoca pisicii sete foarte puternica, precum diabetul sau insuficienta renala cronica. In cazul in care observi ca pisica ta a inceput sa bea apa in exces, mergi de urgenta cu ea la un control.

Urinari sau defecari in afara litierei
 

Urinarea in exteriorul litierei poate avea la baza nenumerate cauze, printre care si multe probleme de sanatate. Majoritatea bolilor care se manifesta prin urinari sau defecari frecvene in afara litierei sunt: diferite forme de colite, diabet, hipertiroidism , pietre la rinichi , artrite, pierderea vederii etc.

Febra
 

O pisica care are temperatura cu siguranta este bolnavioara. Atentie, nu uita ca o pisica are temperatura corpului mult mai mare decat cea a unui om. Temperatura unei pisici, are valorile normale cuprinse intre 37,8 si 39,2oC. Daca observi ca temperatura corpului unei pisici este mai mica sau mai mare decat valorile normale, mergi cu ea la un control.

Alte simptome de boala:
 

  • stranut;
  • tuse;
  • salivari excesive;
  • pierdere in greutate ;
  • scuturari excesive ale capului (adesea insotite de scarpinare in zona urechilor);
  • reducerea masei musculare;
  • probleme la nivel ocular (lacrimari, decolorarea irisului etc);
  • secretii nazale ;
  • tremur;
  • dificultati respiratorii;
  • caderea dintilor;
  • caderea banitei;
  • iritatii la nivelul pielii;
  • urinari cu sange.

 

2 Cand ar trebui sa consulti medicul veterinar?

 

De fiecare data cand observi unul sau mai multe semne de boala trebuie sa consulti medicul veterinar pentru ca starea pisicii sa nu se agraveze. Totodata, trebuie sa fii foarte atent la anumite simptome precum stranutul, de exemplu, care nu este neaparat un semn de boala. Pisica, la fel ca si oamenii, poate stranuta din cand in cand. Asadar, fii atent daca pisica stranuta in des sau nu inainte de a face o vizita medicului.

De asemenea, nu uita de vizitele periodice la medicul veterinar, care sunt obligatorii indiferent daca pisica este sau nu bolnava.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea