Animale de companie

#pisici #animale #hrana #mancare

Salmonella si E-Coli, pericole pentru pisica ta?

Aceasta este prima intrebare pe care aproape oricine si-o pune, dar mai intai intreaba-te: Poate o companie mica sa aiba succes in afaceri timp de 14 ani daca pisicile s-ar imbolnavi in urma recomandarilor celor care lucreaza in ea?

 

Nu! Pisicile nu se vor infesta cu Salmonella sau E. Coli daca sunt hranite cu carne cruda , insa comparativ cu mancarea speciala pentru pisici care poate fi gasita in magazinele de specialitate, o dieta pe baza de carne cruda poate salva viata pisicii tale!

 

Salmonella

 

Ce sunt bacteriile? Bacteriile sunt microorganisme care pot fi intalnite in orice mediu viu: in sol, in apa, in aer, in corpul uman si in alte organisme. Fara bacterii viata nu ar fi posibila. Fara bacterii sanatatea nu ar exista. Bacteriile sunt motivate sa traiasca, la fel ca orice alta sursa de viata de pe aceasta planeta si astfel vor explora amanuntit orice organism. Bolile cauzate de bacterii si agenti patogeni sunt acum cunoscute, putem trai cu ele si ne putem feri in acelasi timp de infectii.

Pentru a intelege de ce pisica nu va fi infestata chiar daca intra in contact cu Salmonella sau E. Coli este foarte important sa intelegi fiziologia tractului digestiv al pisicii tale si stilul ei de viata.

O pisica cu adevarat carnivora a invatat cum sa obtina nutrientii necesari pentru a trai. In timp ce alte animale au un sistem digestiv complex si un proces intensiv de digestie, ingerand o mare cantitate de fibre cu valori nutritionale scazute pe care le faramiteaza, le mesteca si le fermenteaza uneori in cateva stomacuri, pisicile pur si simplu omoara alte animale, indeparteaza blana sau penele acestora, la mananca si elimina ceea ce nu le este de folos.

Spre deosebire de alte mamifere de pe aceasta planeta, pisicile nu folosesc fermentatia bacteriologica pentru a asimila nutrientele din carne. Ele au nevoie de ajutorul unor bacterii pentru a sintetiza anumiti nutrienti din intestinul gros, dar in mod cert nu la acelasi nivel ca o vaca, al carei proces digestiv se bazeza in intregime pe fermentatia bacteriologica pentru digerarea si asimilarea mancarii. Pe scurt: sistemul digestiv al pisicii nu este ospitalier cu bacteriile.

Conform anumitor carti de specialitate veterinara precum „ The Cornell Book of Cats” sau „ Feline and Canine Infections Diseases” pisicile sunt „extrem de rezistente la infectiile experimentale cu Salmonella iar din punct de vedere clinic Salmonella nu este o boala comuna la pisici.”

„... exista cateva referinte (privind Salmonella la pisici) in literatura de specialitate”

„ Contaminarea poate avea loc in urma contactului cu fecale de pasare sau rozatoare, carne cruda sau gatita in sange, resturi de mancare sau mancaruri preparate pentru a fi comercializate si care au fost infestate in timpul procesului de preparare. „ Probabilitatea ca pisica sa intre in contact cu Salmonella prin intermediul mediului inconjurator sau al mancarii uscate speciale pentru pisici este egala sau chiar mai mare ca cea a contaminarii bacteriei in urma ingerarii unei bucati de carne cruda menita pentru a fi consumata de oameni.

 

Escherichia coli

 

E. Coli (Escherichia coli) nu este mentionata atunci cand se fac referinte asupra patologiei clinice feline in care „ Merck Veterinary Manual”, „Cornell book of Cats” si „ Feline and Canince Infectious Diseases” sustin ca: „ Sunt cunoscute foarte putine lucruri despre rolul Escherichiaei in ceea ce priveste bolile intestinale la caini si pisici. E. Coli este parte naturala a florei stomacului.” Cu toate acestea anumite studii sugereaza ca E. Coli poate fi raspunzatoare de cateva cazuri de diaree, desi nu este recunoscuta ca o boala a felinelor.

Hranirea pisicii folosind carne cruda poate fi riscanta pentru oameni, in special pentru copii sub 5 ani, batrani si pentru persoanele cu sistem imunitar scazut, dar nu pentru pisici. Avand grija de propria igiena si spaland mainile regulat, riscul infestarii este minim. In cazul in care infestarea are loc, majoritatea oamenilor vor avea simptome similare cu cele ale unei toxiinfectii alimentare.

Salmonella si E. Coli sunt organisme care se gasesc in materiile fecale.

Pisicile pot intra in contact cu aceste organisme, aproape zilnic, astfel:

  • prin contactul cu alte animale sau cu fecalele acestora;
  • consumarea hranei cumparate din comert;
  • vanand si mancand prada (soareci, pasari);
  • plimbandu-se prin gradina (poate intra in contact cu un sol sau iarba contaminata);
  • mancand carne cruda care a intrat in contact cu fecale.

 

Pisicile nu sunt in mod natural predispuse infectiilor cu aceste bacterii.

Oamenii sunt predispusi infectiilor cu Salmonella si E. Coli, dar in special copiii si batranii.

Oamenii intra in contact si raspandesc microorganismele patogene prin:

  • nespalarea mainilor dupa folosirea toaletei;
  • utilizarea unor toalete publice;
  • contactul cu litiera pisicii, cu un terrarium sau cu o colivie;
  • contactul cu pasari, reptile sau animale de ferma;
  • contactul cu hrana uscata a pisicii;
  • consumarea unor fructe contaminate – inclusiv fructe si legume;
  • consumul carnii sau oualor contaminate;
  • nepastrarea curateniei in bucatarie si/sau in baie.


Nota finala: Cu cat incercam mai mult sa eliminam bacteriile si germenii patogeni din mediul inconjurator, cu atat devenim mai susceptibili la imbolnaviri.


Sursa foto : www.petconnection.com
Sursa: www.felinefuture.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului