Animale de companie

#riscuri sterilizare #riscuri castrare #riscuri #pisici #animale de companie

Riscurile la care sunt supuse pisicile in urma castrarii sau sterilizarii

Operatia de castrare sau sterilizare aduce multe beneficii pisicilor si proprietarilor acestora. Insa ca orice interventie chirurgicala, aceasta operatie poate avea si riscuri. Iata care sunt acestea.

Aparitia complicatiilor

Operatia de sterilizare a pisicilor este mult mai complicata decat castrarea motanilor. Ca si in cazul acestora, pisica poate prezenta intolerenata la anestezic. De aceea se impune ca inainte de operatie sa se faca un examen preoperatoriu.

Atentie! In cazul pisicilor si motanilor care sufera de alergii, riscul de a prezenta alergii la anestezic este crescut.

Infectii ale operatiei

In cazul oricarei rani, chiar si al operatiei, exista riscul ca locul respectiv sa se infecteze. Desigur, cu o ingrijire corespunzatoare acest lucru poate fi evitat. Cele mai predispuse infectiilor sunt insa animalele care stau in curte. De regula medicii aplica un tratament medicamentos pe baza de antibiotice, dupa interventie, pentru a preveni aparitia infectiilor.

Cresterea excesiva in greutate

Dupa operatia de castrare/sterilizare multe pisici au un apetit crescut, luand rapid in greutate. De aici pana la obezitate felina este doar un singur pas. Poti preveni acest lucru hranind felina cu o hrana speciala pentru pisici castrate.

Schimbari comportamentale

In urma interventiei pisicile sunt supuse stresului si pot dezvolta probleme comportamentale dupa operatie. Cele mai multe vor fi extrem de stresate si se vor speria rapid. In cazuri rare pisicile pot deveni agresive cu stapanii sau strainii care le intra in casa.

Sursa foto: hepta.ro

  •   2015-08-26
  •  

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare