Animale de companie

#pisici #boli pisici #rinotraheita infectioasa felina

Rinotraheita infectioasa felina

Rinotraheita infectioasa felina este o boala care se manifesta, in principiu, prin secretii nazale, stranut si sindrom febril. Boala afecteaza si se dezvolta in special la nivelul nasului, ochilor, sinusurilor, gurii si traheei.

Din pacate, chiar si felinele domestice si vaccinate risca sa ia boala de la o alta pisica bolnava. Mai mult decat atat, felina care este infectata ramane purtatoare si poate transmite virusul mai departe pe toata perioada vietii.

Simptome ale rinotraheitei infectioase

De cele mai multe ori rinotraheita infectioasa felina se manifesta prin secretiile nazale, stranutul, conjunctivita si secretii purulente la nivelul ochilor. Uneori, poate sa apara ulcer corneean si hipersalivatie.

Febra este si ea prezenta in cazul virusului, iar infectia are un efect puternic asupra pisicii care se simte tot mai rau si este foarte slabita.

Un alt semn al rinotraheitei infectioase este acela ca pisica nu mai are miros sau acesta este foarte diminuat. De asemenea, felina nu va dori sa manance, va fi deshidratata si poate ajunge chiar si la anorexie , mai ales daca aceasta in general este foarte supla.

Tratamentul rinotraheitei infectioase

In principiu tratamentul depinde foarte mult de cat de severe sunt simptomele si de starea generala a pisicii. In primul rand medicul veterinar va curata nasul si ochii pisicii de secretiile purulente si va aplica spalaturi nazale si bucale cu solutii pe baza de vitamina A si vitamina E. Ulterior, acesta va administra felinei un medicament impotriva simptomelor existente.

In functie de gravitatea bolii, medicul poate administra pisicii si un tratament pe baza de antibiotice.

Prevenirea rinotraheitei infectioase

Pentru a preveni aparitia infectiei virale este obligatoriu sa mentii pisica departe de factori care o pot stresa. In acelasi timp este esential ca felina sa traiasca intr-un mediu igienic, sa aiba intotdeauna lichide suficiente pentru o hidratare optima si sa consume o cantitate moderata de alimente.

Totodata incearca sa protejezi pisica de temperaturi scazute si de umiditate. Vaccinarea este si ea recomandata pentru a preveni aparitia bolii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare