Animale de companie

#pasari #randunica #randunica arctica

Randunica arctica (Sterna paradisaea)

Randunica arctica, care are un aspect asemanator cu cel al randunicii comune, este o pasare migratoare care zboara pe distante lungi. De altfel, randunica arctica efectueaza anual curse record de aproximativ 35.000 de kilometri, de la un capat al globului la celalalt (din tinutul arctic si pana in cel antarctic).


Care sunt particularitatile de aspect ale randunicii arctice?

Randunica arctica (Sterna paradisaea) este putin mai mica decat randunica comuna (Sterna hirundo), insa seamana destul de mult la aspect. Are pliscul ceva mai scurt si coada lunga, iar lungimea aproximativa este de 33-39 cm, cu o deschidere a aripilor de 76-85 cm.

Penajul randunicii arctice este cafeniu cu alb, iar ciocul este drept, la fel de lung ca si capul. Picioarele randunicii arctice sunt rosii, iar o alta trasatura distincta este aceea ca pasarea are pe cap o pata de culoare neagra, ca un fel de coroana.


Unde traieste randunica arctica?

Randunica arctica, dupa cum arata si numele, traieste pe continetul arctic, in zonele nordice temperate.

In fiecare an, mica pasare marina care porneste intr-o lunga calatorie (din Groenlanda pana in marea Weddell, din apropierea Antarcticii), pentru ca mai apoi sa se intoarca la pamanturile celei mai mari insule din lume.


Care este comportamentul social al randunicii arctice?

De regula, aceasta pasare formeaza cupluri pe viata, iar imperecherea incepe la varsta de 3 ani. Ritualul imperecherii este unul elaborat si presupune mai multe etape- "zborul inalt", in care femela urmareste masculul la altitudini mari, apoi coboara impreuna usor, "zborul dupa peste", in care masculul se invarte in jurul femelei si "zborul final", cand cei doi parteneri zboara impreuna. Ulterior, pasarile isi construiesc un cuib in pamant, la o oarecare distanta de tarm, intr-o zona cu vegetatie scurta.

Femela depune maximum 3 oua, pe care le cloceste 24 de zile, iar masculul are sarcina de apara cuibul de pradatori. Dupa ce sezonul de imperechere se sfarseste, iar puii sunt pregatiti sa zboare, randunicile pornesc din nou in calatoria catre sud, in cautarea hranei.

Speranta de viata a acestei pasari este mare, intrucat unele exemplare pot ajunge la varsta de 30 de ani.

Sursa foto: thewesternisles.co.uk

  •   2013-01-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Alina Paduraru

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului