Animale de companie

#pisici #animale #stiai ca #mituri #superstitii

Pisica neagra: superstitii si mituri


Pisicile sunt creaturi unice. Ele pot fi calme, delicate si placute, insa in acelsi timp pot fi agitate, pot scuipa, zgaria sau chiar musca. Unele persoane cred ca daca o pisica neagra le taie calea, vor fi urmarite de ghinion. Superstitiile merg pana intr-acolo incat se crede ca pisicile sunt fiintele diavolului sau ale vrajitoarelor. Ce ii indeamna pe oameni sa creada acest lucru?



Superstitii despre pisica neagra in intreaga lume

Anglia

Legenda spune ca in anul 1560, in regiunea Lincolnshire, un tata si fiul sau au fost speriati intr-o noapte fara luna, cand o creatura mica le-a sarit in cale de nicaieri. Aruncand cu pietre in jur, acestia au vazut o pisica neagra ranita, care alerga spre casa unei femei, suspectata ca ar fi vrajitoare . A doua zi, cei doi au intalnit-o pe femeia respectiva pe strada. Aceasta avea vanatai pe fata, un brat bandajat si mergea schiopatand. Din acea zi, in Lincolnshire, toate pisicile negre sunt suspectate ca ar fi vrajitoare.

Acest mit persista si in zilele noastre. Unii oameni inca mai cred ca in timpul noptii vrajitoarele se transforma in pisici si umbla noaptea pe strada pentru a urmari comportamentul oamenilor.

In Evul Mediu, se practica uciderea pisicilor si femeilor care le detineau. De cand vrajitoarele au inceput sa sperie oamenii iar pisicile sa fie asociate acestor personaje, multe femei inocente si animalele lor au fost sacrificate. Daca un bebelus se nastea cu ochii prea stralucitori, avea fata foarte frumoasa sau se dezvolta precoce era sacrificat deoarece oamenii se temeau ca acesta este posedat de un spirit si in timp va deveni vrajitor .

Tot aici, marinarii tratau pisicile negre cu o deosebita atentie, deoarece credeau ca daca le mentin fericite, ele vor mentine o vreme frumoasa atunci cand sunt plecati pe mare. Odata cu plecarea lor, pisicile erau lasate in grija sotiilor sau a copiilor. In timp au devenit atat de scumpe, incat putini marinari si le puteau permite.

In unele regiuni din Anglia, multi oameni cred ca pisicile negre sunt aducatoare de noroc. In caz ca vei gasi pe o pisica neagra un fir de par complet alb si il poti lua, fara a-l smulge, vei avea parte de noroc in dragoste . De asemenea, daca la nunta primesti in dar o pisica neagra vei avea parte de fericire.

Franta

In Franta mii de pisici erau sacrificate lunar, pana cand Regele Louis XIII a pus capat acestei practici, in anul 1630. Avand in vedere faptul ca de-a lungul timpului pisicile negre din intreaga Europa erau sacrificate este surprinzator faptul ca gena pentru culoarea neagra nu s-a pierdut in timp.

In Sudul Frantei pisicile negre erau asociate magicienilor. In regiunile locale se credea ca aceste pisici sunt purtatoare de noroc daca sunt tratate si hranite corespunzator.

Italia

In Italia exista superstitia ca in cazul in care o felina neagra sta pe patul unei persoane bolnave, aceasta va muri.

Tot aici se spune ca daca auzi o pisica stranutand, vei avea noroc.

China

In Asia exista persoane care cred ca pisicile negre sunt vestitorii foametei si a saraciei. In acelasi timp, fermierii letoni, care gasesc pisicute negre in recloltele lor, danseaza de fericire. Ei cred ca aceste feline sunt spiritul Zeului recoltelor, Rungis.

Scotia

In Scotia o pisica neagra, straina, care-ti apare in curte sau in balcon este un semn bun, aceasta aducand prosperitate casei.

In cazul in care o pisica iti taie calea in Scotia, inseamna ca vei avea ghinion.

Irlanda

In Irlanda, le este interzis accesul pisicilor intr-o camera in care familia poarta discutii private. Oamenilor le este teama ca pisica sa nu le afle secretele si sa le divulge prin oras.
Daca ucizi o pisica in Irlanda, vei avea parte de 17 ani de ghinion.

Tot aici, o pisica neagra care iti taie calea prevesteste moartea.

America

Daca te afli pe acest continent si visezi o pisica alba, se spune ca vei avea noroc. Daca o vezi la apusul soarelui, insa, este semn rau.

Germania

Daca o pisica neagra iti trece prin fata dinspre dreapta spre stanga, vei avea ghinion. In schimb, daca aceasta trece prin fata ta dinspre stanga spre dreapta te asteapta vremuri bune.

Superstitii comune in mai multe locuri ale lumii

  • in multe parti ale lumii se considera ca daca o pisica neagra merge in aceeasi directie cu tine vei avea noroc;
  • alungarea unei pisici negre de pe proprietatea casei tale iti va aduce ghinion;
  • mangaierea pisicii negre iti va aduce noroc si sanatate;
  • in cazul in care o fata gaseste un fir de par alb pe pisica si il poate lua fara a-l smulge va fi ceruta in casatorie;
  • indiferent de superstitiile locale despre pisicile negre, majoritatea proprietarilor acestor feline se considera norocosi si binecuvantati; si intradevar este o binecuvantare sa posezi o pisica, fie ea neagra sau de o alta culoare.


Superstitii despre pisicile negre in Romania


Pisicile negre poarta noroc daca:

  • le cresti acasa;
  • te intampina la usa;
  • iti intra in casa
  • intalnesti succesiv trei pisici negre;
  • atingi o pisica neagra;
  • merg in aceeasi directie cu tine;
  • stranuta la nunta ta.

Vei avea ghinion daca:

  • iti taie calea;
  • iti iese in cale dimineata;
  • iti intoarce spatele;
  • sperii sau alungi o pisica neagra de pe proprietatea casei tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea