Animale de companie

#caini #rase de caini #ogar #rase

Ogar englez cenusiu

Ogarul englez cenusiu este o rasa de caini de vanatoare , care a fost crescuta initial pentru cursele de caini. Ogarul englez este un caine bland si inteligent care se ataseaza foarte repede de stapan.

 

Istoric

 

Ogarul englez este o rasa care a aparut acum mult timp. Se crede ca stramosii acestuia au fost cainii care au trait in preistoric.

Descoperirile arheologice din zona Egiptului atesta faptul ca Ogarul cenusiu este o rasa care a existat inca de acum 4000 de ani. Ogarul englez este urmasul Ogarului Egiptean si al Ogarului arab Sloughi.

Cainele a fost initial folosit de oameni pentru vanatoarea de cerbi, lupi, vulpi si iepuri. Cand Ogarul englez a devenit un caine foarte popular, crescatorii din Anglia au inceput sa-l inmulteasca, pentru a putea fi folosit pentru cursele de caini si mai putin pentru vanatoare.

Ogarul englez a ajuns in Europa in Evul Mediu si a fost adus de catre regele Ludovic cel Sfant. Rasa a devenit la scurt timp populara si a fost crescuta intens de catre crescatorii din Anglia.

Ogarul englez cenusiu a fost recunoscut ca rasa de catre Asociatiile Chinologice canine in anul 1885.

In zilele noastre acesti caini sunt folositi ca animale de companie . Foarte putine exemplare sunt folosite pentru vanatoare sau pentru cursele de caini.

 

Caracteristici fizice

 

Corpul cainelui este musculos si atletic, cu picioare lungi si puternice, care se termina cu labe rotunde si solide. Corpul cainelui se termina cu o coada lunga, care se subtiaza usor catre varf. Coada este purtata in jos cu varful usor indoit inspre afara.

Dimensiunile standard ale rasei sunt de 68-72 cm inaltime la femele si 71-77 cm inaltime la masculi. Greutatea corporala se situeaza in jurul valorilor de 27-29 kg la femele si 29-32 kg la masculi.

Capul cainelui este rotund, alungit spre bot, de dimensiune medie, proportional cu corpul. Urechile sunt mici, au o forma triunghiulara si sunt lasate. Ochii mici ai Ogarului englez cenusiu au in general culoarea caprui inchis.
Corpul cainelui este acoperit de o blana scurta si catifelata. Culoarea poate varia de la nuante de cenusiu, alb, negru, pana la maroniu si roscat. Varietatile de culoare cenusiu sunt insa cele mai populare.

 

Temperament

 

Ogarul cenusiu este un caine bland, devotat stapanului. Acesta se ataseaza rapid de membrii familiei, fata de care va deveni foarte protectiv. Se comporta exemplar in prezenta copiilor, insa cu toate acestea, nu este indicat sa fie lasat nesupravegheat in preajma copiilor sub 6 ani.

Ogarul englez nu are incredere in persoanele straine, devenind rezervat in prezenta acestora.

Puii unui Ogar englez trebuie socializati inca de mici pentru a se obisnui cu prezenta oamenilor, in caz contrar vor deveni retrasi si vor incerca sa se izoleze de cei din jur. Chiar si in prezenta stapanului, acestia isi vor manifesta teama.

Daca ai un Ogar englez sau iti doresti unul este important sa stii ca acesta nu este compatibil cu alte animale de companie. Din cauza instinctului de vanator cainele poate omori pisicile sau alte animale de dimnesiuni mici sau poate deveni agresiv in prezenta altor caini.

Ogarul englez este un caine incapatanat, lucru care il face greu de dresat. Din aceasta cauza acest caine va avea adesea nevoie de un dresor profesionist. Antrenamentele facute acasa dau randament in cazuri rare. Este indicat ca sedintele de dresaj sa inceapa inca din jurul varstei de 7-8 luni.

Pentru ca este un caine activ caruia ii place sa se joace, acorda-i zilnic timp pentru plimbari lungi, astfel incat acesta sa poata alerga in voie pentru a-si consuma energia. Ogarul cenusiu adora intotdeauna sa raspunda la comanda Aport. Ia cu tine si jucaria preferata a acestuia si arunc-o pentru a ti-o aduce inapoi.

 

Sanatate

 

Ogarul englez cenusiu este predispus iritatiilor pielii. De asemenea, in cazuri rare, cainele mai poate suferi de malformatii ale esofagului.

Speranta de viata a unui Ogar englez cenusiu este de 12-14 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea