Animale de companie

#rase copii dizabilitati #labrador #ciobanesc german #copii dizabilitati

Mihai Nae, "dresorul vedetelor": Rase recomandate pentru copiii cu dizabilitati

Ce pot face acesti caini, cum ii pot ajuta pe copiii/adultii cu diferite probleme? De ce tip de dresaj e nevoie? - sunt intrebari pe care le primesc din ce in ce mai des.

 Din punctul meu de vedere este important sa alegem cainele in functie de problema pe care o are copilul. Sunt multe rase care pot fi de ajutor copiilor si, in general, persoanelor cu dizabilitati. Labradorul , Golden Retriverul, Setter-ul, Ciobanescul Elvetian si chiar si Ciobanescul German sunt doar cateva rase care pot ajuta o persoana cu dizabilitati – locomotorii, de vedere etc.

Un caine, pentru a putea fi folosit ca ajutor, trebuie sa fie foarte bine dresat timp de multa vreme. Tocmai de aceea un astfel de caine are si un cost foarte ridicat, in cazul in care dorim sa cumparam unul. Ce trebuie sa stim este ca rasele mentionate mai sus intr-adevar sunt cel mai des folosite pentru astfel de joburi, insa nu orice exemplar din aceste rase poate absolvi un curs care sa-i ofere dreptul de a fi un bun indrumator si un ajutor indispensabil.

Inainte de a incepe o astfel de pregatire, cainele trebuie sa treaca de o sumedenie de teste prin care sa dovedeasca capacitatea de concentrare native, dar si lipsa oricarei urme de hiperactivitate. De obicei nu exista caini juniori ca si indrumatori ai oamenilor, deoarece dresajul dureaza mult. Cainii tineri ajuta in schimb pe copii sa li se sporeasca increderea in propria persoana. Activitatile interactive pe care un copil timid le poate efectua alaturi de un caine ghid va da incredere acestuia - o minge aruncata cu hotarare, spre exemplu, va bucura atat animalul, cat si copilul, acestia legand o veritabila relatie de prietenie.

Un caine poate oferi si siguranta copilului protejandu-l, lucru care iarasi ii va da incredere copilului sa gestioneze o situatie neprevazuta. Simplul exercitiu pe baza dresajului de disciplina elementara va face copilul in primul rand sa fie consecvent in antrenament si sa ia initiativa in a convinge cainele sa fie ascultator. Asa cum am mai spus, pentru a alege rasa potrivita, importanta este problema persoanei.

Un caine hiperactiv va aborda un stil brutal de joaca si nu va face altceva decat sa sperie copilul si sa-l faca si mai nesigur. La fel si un caine cu potential ridicat de paznic ar putea sa-l faca pe cel ce tine capatul lesei sa se simta usor depasit de situatie.

Sarcina cainilor pregatiti pentru persoanele cu dizabilitati ar mai fi sa traga caruciorul si sa il opreasca la momentul potrivit, sa deschida si sa inchida usile, sa aprinda lumina si sa o stinga si nu in ultimul rand sa care sacoşe sau sa aporteze obiecte de gen telefon sau telecomanda. De aceea, in functie de tipul problemei stapanului, copil sau adult, este bine sa cerem sfatul unui dresor inainte de a cumpara un exemplar sau altul.

Sursa foto: labradortraininghq.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea