Animale de companie

#rase #caini #animale #mastiff

Mastino Napoletano sau Mastiff Neapolitan

Mastiff -ul Neapolitan, cunoscut, de asemenea, ca mastifful italian sau Mastino Neapolitano, este un caine care iti atrage privirile si care, recent, si-a castigat popularitatea in intreaga lume.


 

Istoricul si originea

 

Mastiff-ul Neapolitan este un caine originar din Italia, datand inca din anul 300 i.Hr, cand stramosii rasei apareau alaturi de Alexandru cel Mare. In timpurile Romei antice, Alexandru cel Mare era cunoscut pentru cresterea si imperecherea cateorva rase de talie mare in directia crearii unui caine cu parul scurt, cunoascut sub denumirea de Molossus (molos). Mastiff-ul Neapolitan este considerat a fi un descendent al Molossului.

In sudul Italiei, crescatorii de animale au dorit sa creeze un mastiff care sa pastreze dimensiunile si forta Molossului. Ei isi doreau un caine cu o alura impunatoare pentru protectie, dar suficient de prietenos si bland, incat sa stea acasa cu familia. Din incrucisarea Molossului cu mastiff-ul tibetan a aparut Mastiff-ul Neapolitan care avea toate caracteristicile dorite.


Pana la al doilea razboi mondial, Neapolitan-ul a fost un secret de pret al Italiei. Dupa razboi, italienii au inceput sa promoveze aceasta rasa de caini in intreaga lume. Pana in 1973, rasa, in cele din urma s-a facut cunoscuta in Statele Unite si Clubul Mastiff-ului Neapolitan din America a luat nastere. Populatia de Mastiff Neapolitan a crescut simtitor in Statele Unite, astfel ca in mai 2004, American Kennel Club a acceptat rasa de caini ca membra a grupei de utilitari.

 

Aspectul exterior si marimile

 

Mastiff-ul Neapolitan este un caine cu un cap lat cu multe falduri si cute, falci atarnand in jos si gusa pronuntata. Ochii sunt situati profund in orbite si ascunsi sub pleoapele superioare care atarna. Urechile Mastiff-ului Neapolitan pot fi cupate sau nu in functie de preferinta proprietarului si de serviciul cainelui. Corpul acestui caine este foarte greu, osos si bine imbracat cu musculatura cu o coada purtata drept in sus (vertical) sau indoita usor peste spate. Blana (roba) este scurta si deasa cu o lungime uniforma a firului de par pe intreaga suprafata a corpului. Culorile robei acestui caine includ game de gri, nergu, mahon si cafeniu cu pete albe, compacte pe piept si degete la unii caini.


Inaltimea la nivelul greabanului este de 65-75 cm la mascul si de 60-70 cm la femela. Greutatea corporala este de pana la 74 kg, dar cei mai mari masculi pot atinge 90 kg.

 

Personalitatea

 

Mastiff-ul Neapolitan este un caine prietenos, afectuos si loial . Daca este necesar, Mastiff-ul Neapolitan poate deveni un teribil dusman daca familia sa este in pericol.

 

Relatiile cu familia si casa

 

Mastiff-ul Neapolitan este un caine docil si prietenos, calitati cel fac un bun caine pentru supraveghere. Rasa este utilizata ca si caine de paza, politist detectiv (urmaritor), precum si ca animal de companie . Mastiff-ul Neapolitan are o atitudine calma si este improbabil sa atace fara sa fie provocat sau indemnat. Sunt innebuniti si adora sa alerge sau sa se joace cu copii.

Mastiff-ul Neapolitan este un caine urias dar gentil in jurul copiilor si ii va proteja pe acestia, precum si pe restul familiei de tot ceea ce ar putea pune in pericol siguranta acestora.

 

Dresajul

 

Mastiff-ul Neapolitan este usor de dresat prin comenzi de ascultare. Ei sunt fericiti cand li se da o ocupatie.

 

Aspecte particulare

 

Mastiff-ul Neapolitan necesita o periere zilnica pentru mentinerea unei blani curate si lucioase.

Mastiff-ul Neapolitan este un caine ce necesita un spatiu rezonabil de miscare pentru a fi fericit. Ca si in cazul altor mastiff-i, stapanirea ferma si antrenamentul de supunere ar trebui inceput timpuriu pentru a preveni posibilele accese de dominatie mai tarziu, in cursul vietii animalului.

 

Boli si afectiuni curente

 

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.
 

Durata medie de viata a Mastiff-ului Neapolitan este de 9-11 ani.

Sursa foto : www.delgheno.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea