Animale de companie

#manx #pisici #rase #animale

Manx

Manx este singura rasa de pisici fara coada. Rasa a suferit in timp o mutatie genetica naturala, in urma careia pisicile din aceasta rasa au ramas fara coada. Desi cele mai cunoscute pisici din rasa Manx au coada extrem de scurta, cele mai multe si mai apreciate exemplare nu au coada deloc.

 

Istoric

 

Manx isi are originile in Arhipelagul Britanic, Insula Man, de unde provine si denumirea rasei. Primele exemplare au fost descrise de catre locuitorii insulei in secolul al XVIII-lea. Locuitorii Insulei Man spun ca pisicile au ajuns acolo cu peste 300 de ani in urma, odata cu corabiile armatei Spaniole.

Desigur, s-au creeat mai multe povesti si legende care explica coada foarte mica sau chiar absenta a acestor pisici. Una dintre ele spune ca rasa provine dintr-o incrucisare a pisicilor cu iepurii, explicand astfel si faptul ca pisicile Manx au membrele posterioare mai mari decat cele inferioare.

O alta legenda il implica pe Noe. Aceasta spune ca atunci cand Noe a adunat animalele pe Arca, o pisica din aceasta rasa a intarziat. Intrand chiar in timp ce Noe inchidea usa, pisica a ramas fara coada.

Pisicile Manx au fost recunoscute ca rasa in anul 1920 de catre Cat Fanciers Asociation.

Crescatorii au descoperit faptul ca doua pisici Manx nu pot fi imprecheate intre ele. Puii rezultati din aceasta incrucisare pot avea grave probleme de sanate.

Imperecherea pisicilor Manx se face doar cu pisici din alte rase, care nu au mutatia genetica responsabila cu dimensiunile mici ale cozii.

 

Caracteristici fizice

 

Manx sunt pisici de talie medie. Ele au un corp atletic si muschiulos. Exemplarele de pisici din rasa Manx pot fi intalnite atat cu blana scurta cat si cu blana lunga. Indiferent de lungime, blana lor este deasa, catifelata si are un aspect lucios. Manx pot fi intalnite intr -o larga varietate de culori si combinatii ale acestora.

Picioarele sunt musculoase si de marime medie. Spre deosebire de alte rase, picioarele posterioare ale pisicilor Manx sunt mai inalte decat cele anterioare.

Capul este mare si are o forma rotunda. Ochii sunt de asemenea, mari si rotunzi. Urechile pisicilor Manx sunt mai mici decat urechile oricarei alte rase de pisici.

Coada este absenta in totalitate sau este foarte mica. Cele mai apreciate pisici in cadrul expozitiilor sunt exemplarele fara coada.

 

Temperament

 

Manx sunt pisici foarte cuminti si inteligente. Ele se ataseaza foarte mult de membrii familiei cu care sunt foarte afectuoase. Manx sunt pisici carora le place sa se joace impreuna cu familia, rareori fiind observate jucandu-se singure, cu jucarii. Se inteleg foarte bine cu alte animale de casa , indiferent de specia acestora si sunt potrivite pentru familiile care locuiesc intr-un apartament de mici dimensiuni.

 

Sanatate

 

Din cauza mutatiilor care au avut loc la nivelul coloanei vertebrale, pisicile din rasa Manx pot avea grave probleme de sanatate. Manx pot suferi de probleme de digestie, probleme la nivelul spatelui sau a vezicii urinare. Problemele aparute la nivelul coloanei vertebrale afecteaza maduva si nervii. Aproximativ 20% dintre exemplarele Manx sufera de aceasta afectiune.

O atentie deosebita trebuie acordata alimentatiei, deoarece Manx sunt pisici predispuse la obezitate.

Majoritatea pisicilor Manx cu Pedigree nu sunt date spre adoptie pana la implinirea varstei de 4 luni, pentru a se asigura ca puii nu au probleme de sanatate.

Speranta de viata a pisicilor Manx este de 10-15 ani.

Sursa foto : www.pictures-of-cats.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului