Animale de companie

#alaptare #maimute #vaci #cercetatori #mamifere

Mamiferele isi pot schimba compozitia laptelui in functie de sexul puilor

Cercetatorii au descoperit o capacitate uimitoare a animalelor privind modul in care isi ajuta puii sa supravietuiasca si sa atinga varsta maturitatii. Organismul mamiferelor isi autoregleaza compozitia laptelui in functie de sexul puilor, cel putin in cazul maimutelor si al bovinelor.

Katie Hinde, biolog al Universitatii Harvard, a derulat mai multe experimente prin care a incercat sa observe eventuale modificari in cantitatea si calitatea laptelui produs de mamifere, in functie de nevoile puilor nou-nascuti.

"Pana de curand, a circulat acest mit conform caruia laptele mamar are o formula standard, cel putin in cazul maimutelor si al vacilor [...] De fapt, retetele biologice pentru "fii" si "fiice" pot sa difere foarte mult", a declarat Hinde in cadrul unei conferinte a Asociatiei Americane pentru Avansarea Stiintei.

In cele din urma, Hinde si echipa de cercetatori cu care a lucrat au constatat ca maimutele produc o cantitate mai mare de lapte pentru puii de sex feminin si ca densitatea acestuia este mai mare, astfel incat sa compenseze gradul mai ridicat de vulnerabilitate al puilor-femela.

Repetand experimentul pe un esantion de 1,5 milioane de vaci Holstein, cercetatorul a demonstrat ca si in acest caz cantitatea este mai mare cu 1,6 procente in cazul puilor-femela decat in cel al masculilor. Laptele produs pentru puii de gen feminin contine mai mult calciu, pentru ca acestea tind sa se dezvolte mai repede.

Sursa foto: doublethink.us.com

  •   2014-02-18
  •  

Articol scris de

Sinziana Patru

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii