Animale de companie

#maine coon #pisici #rase #animale

Maine Coon

Maine Coon este o rasa domestica de pisica cu un aspect fizic distinctiv, fiind cea mai mare rasa de pisici. Este una dintre cele mai vechi rase de pisici naturale, din America de Nord, statul Maine, al carui nume il si poarta.

Rasa a devenit populara in urma expozitiilor in anii 1800, insa popularitatea acesteia a fost amenintata la inceputul secolului XX cand au fost aduse si alte rase de pisici cu par lung de peste mari. Cu toate acestea Maine Coon ii pastreaza in prezent popularitatea, fiind una dintre cele mai populare si scumpe rase de pisici.

 

 

Istoric

 

Desi rasa este nativa din SUA, originea ancestrala a acesteia nu este insa cunoscuta. Exista numai teorii si povesti populare pe acesta tema.

Una dintre istorisirile populare o implica pe Maria Antoaneta , regina Frantei, care a fost executata in anul 1793. Istoria incepe cand aceasta a incercat sa fuga din Franta cu ajutorul Capitanului Samuel Clough. Aceasta a dus pe vas doar obiectele de suflet si sase dintre pisicile ei favorite din rasa Angora Turceasca . Desi Maria Antoaneta nu a reusit sa ajunga in SUA, pisicile aceastia au ajuns in siguranta in statul Maine, unde s-au imprecheat cu Norvegiene de Padure si au dat nastere rasei Maine Coon.

O alta poveste il implica pe Capitanul Charles Coon, un navigator englez, care tinea la bordul vasului rase de pisici cu par lung. Ori de cate ori Coon ancora in portul din New England, pisicile ieseau de pe vas si se imprecheau cu pisicile locale, care aveau par scurt . Cand s-au nascut pui cu par lung, acestea au fost asemanate cu pisicile Capitanului Coon.

O alta poveste care din punct de vedere genetic este imposibila, spune ca Maine Coon este rezultatul incrucisarii pisicilor cu ratoni. Aceasta poveste ar putea fi explicata prin culoarea cea mai frecventa a pisicilor din aceasta rasa (maro cu dungi) si coada stufoasa.

Teoria general acceptata este accea ca Maine Coon este descenenta a imperecherii pisicilor locale (pisici cu par scurt) cu rase de pisici cu par lung aduse de catre marinarii englezi (posibil de Capitanul Charles Coon) in secolul XI.

 

Aspect

 

Maine Coon este cea mai mare rasa de pisici domenstice. Astfel masculii ating o greutate de 6.8-11 kg, iar femelele 4.5-6.8 kg. Inaltimea medie a unei pisici adulte este de 25-41 cm, iar lungimea corpului poate ajunge la 100 cm, incluzand coada, care poate masura aproximativ 36 cm.

Pisica are picioare lungi si puternice iar constitutia corpului este musculoasa si impunatoare. Acesta are blana deasa si lunga. Blana poate fi intalnita intr-o larga varietate de culori si combinatii de culori, insa cele mai intalnite sunt maro cu negru. Blana este moale si matasoasa la atingere si are un aspect lucios.

Coada este lunga si foarte stufoasa. Aceasta trebuie sa fie la fel de lunga ca si corpul.

Capul este mare iar botul are o forma patratoasa. Ochii sunt mari, rotunzi si asezati putin oblic. Urechile sunt de asemenea mari, rotunjite spre varf si cu o forma usor conica.

 

Ingrijire

 

Desi este o rasa cu par lung, Maine Coon nu are nevoie de ingrijiri speciale. Aceasta are nevoie de perieri o data la 2-3 zile, iar in perioada de naparlire de perieri mai dese, pentru a indeparta firele de par moarte.

 

Temperament

 

Maine Coon se remarca prin dimensiunile sale mari, fiind cea mai mare rasa de pisici rasa ce poate fi intalnita intr-o larga varietate de culori.Este cunoscuta pentru inteligenta de care da dovada si pentru blandetea ei.

Este o pisica jucausa insa nu este extrem de atasata de cei din jur si nu ii place sa stea in preajma persoanelor straine. Aceasta se ataseaza mai mult de o singura persoana, pe care are tendinta de a o urma peste tot prin casa.
Desi este o pisica de apartament, aceasta si-a conservat foarte bine instinctele de vanator.

Accepta cu usurinta cainii si alte pisici. Se recomanda insa o atentie deosebita in cazul posesiei de pasari sau rozatoare.

 

Sanatate

 

Maine Coon pot suferi de probleme de sanatate precum cardiomiopatie hipertrofica felina. Maine Coon mai poate suferi de displazie de sold, o anomalie a articulatiei soldului care poate provoca schipoatare si artrita.

Testele genetice facute pisicilor adulte pot preveni riscul aparitiei acestor probleme la viitorii pui.

De asemenea, au mai fost raportate cazuri de atrofie musculara spinala, afectiuni ale dintilor (in special tartru la exemplarele batrane) si insuficienta renala.


Speranta de viata a Maine Coon este de 12-15 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului