Animale de companie

#pisici #inteligenta animalelor #animale #comportament

Inteligenta pisicilor

Pisicile sunt animale foarte inteligente, insa temperamentul lor libertin si independent ii face pe multi dintre oameni sa creada ca acest lucru nu este posbil. S-a dovedit faptul ca pisicile sunt mai inteligente decat dusmanii lor, cateii. Acestea reusesc sa retina infomatiile pe o perioada mult mai lunga si actioneaza dupa ce a analizat toate posibilitatile si nu instinctiv cum multa lume crede.

Animale cu personalitate, nu vor ezita sa-ti ceara tot ce-si doresc indiferent ca este vorba de putina atentie, ca vor sa se joace sau iti cer mancare. Ele vor mieuna pana vor obtine ceea ce isi doresc de la tine sau sa ti se vor impletici printre picioare in timp ce mergi. Alte modalitati prin care iti atrag atentia este frecatul de sosete sau cuibaritul in bratele tale.

Pisica se va atasa de tine daca ii oferi aceasta posibilitate

Se crede ca pisicile sunt capricioase si nu se ataseaza de nimeni cu adevarat. Acest lucru este fals, cu atat mai mult la cele de apartament. Pisicile se ataseaza destul de repede de stapanii lor si nu sunt deloc schimbatoare asa cum se spune. Ce-i drept, uneori par indiferente, nu reactioneaza cand le strigi sau cand vorbesti cu ele, insa se folosesc de aceasta metoda pentru a obtine ceea ce vor de la tine, adica te folosc pentru a-si atinge scopurile. Prin acest lucru dau dovada de o mare inteligenta.

Cu alte cuvinte, o pisica stie sa-si impresioneze stapanul si sa-l manipuleze. Ea va sti cand urmeaza sa vii acasa, orientandu-se dupa pasii pe care-i faci. Va fugi inaintea ta sa te intampine cand ajungi acasa, insa stie cum sa se fereasca pentru a nu fi lovita cu usa pe care o vei deschide.

Unui stapan ii va fi mult mai usor sa-si cunoasca animalul daca ii ofera multa atentie, observa unde ii place sa doarma, cum miorlaie cand vrea ceva anume, daca este mofturoasa la mancare, etc. Prin aceste metode o ajuti sa se lege afectiv de tine si iti dai seama cat de inteligenta este in realitate pisica.

Actioneaza numai dupa ce a gandit toate posibilitatile

Multe persoane cred ca pisicile reactioneaza instinctual, insa ele gandesc orice miscare inainte de a actiona folosindu-se de simturile foarte ascutite pe care le au. Ele sunt foarte atente la tot ce le inconjoara, se opresc si cerceteaza orice le iese in cale. Cand vaneaza, se opresc si se uita fix spre prada analizand fiecare miscare pe care urmeaza sa o faca pentru a nu-i scapa vanatul. Aceste lucruri se petrec foarte rapid, iar aceasta este o dovada ca pisica gandeste cu rapiditate. Totodata, pisica este receptiva la stimuli precum televizorul sau radioul.

Pisicile fara stapan stiu sa traverseze strada, numai dupa ce in prealabil s-au asigurat ca nu exista niciun pericol.

De asemenea, s-a demonstrat ca pisica poate sa retina informatii sau evenimente cu care intra foarte rar in contact, la fel ca pe cele cu care se confrunta zilnic.

Inteligenta pisicii se dobandeste pe parcursul vietii

La fel ca oamenii, pisicile nu se nasc invatate. Ele acumuleaza si fructifica informatiile pe parcursul vietii. Inca de cand sunt mici, puii invata de la mama lor regulile de igiena si unele reguli de comportament privind si imitand ceea ce vad la mama lor.

Ele invata prin incercari repetate de a imita ceea ce vad la cei din jurul lor, indiferent daca este vorba de pisica-mama sau mai tarziu de stapanul acestora. Fiind animale ambitioase, ele nu renunta sa faca un anumit lucru daca nu le iese de prima data.
Capacitatea de a acumula informatiile treptat pe durate foarte lungi de timp se datoreaza memoriei lor foarte bune. Imitand ceea ce vad la stapanii lor, pisicile pot invata sa deschida usa, sa aprinda sau sa stinga lumina.

Este important de stiut ca unele pisici au fost invatate de stapanii lor sa foloseasca toaleta. De asemenea, daca relatia dintre cei doi este foarte stransa iar stapanul are multa rabdare si timp la dispozitie, isi poate dresa pisica sa raspunda unor comenzi asemeni unui caine. Cand se va plictisi de antrenament, pisica va pleca fara sa se gandeasca, insa datorita memoriei bune pe care acestea o au poti relua antrenamentul mai tarziu de la ultima comanda pe care a invatat-o.

Acumularea informatiilor

Iscusinta de a folosi informatiile acumulate reliefeaza capacitatea intelectuala a pisicilor, de a gasi cea mai buna solutie in unele dintre cele mai grele situatii. Daca vei duce pisica intr-o incapere in care nu a mai fost niciodata aceasta se va folosi de toate simturile pentru a cerceta noul spatiu. Mirosind si adulmecand cu foarte multa atentie fiecare obiect din camera respectiva pisca va reusi sa adune informatii foarte utile pentru ea despre mediul in care se afla. La un moment dat ea ar putea avea nevoie de ele chiar si pentru a supravietui.

O memorie mai buna decat cea a cainilor

Dupa cum spuneam cateva randuri mai sus, pisicile au capacitatea de a retine informatiile pe o perioada de timp foarte lunga.
De curand s-a realizat un studiu ptrivit caruia reiese ca pisicile au un IQ mai ridicat decat al cainilor si chiar al urangutanilor.La studiu au participat mai multi caini si pisici. Animalele au fost puse in fata unor cutii si au fost invatate ca doar sub una dintre ele pot gasi hrana. Cuitia respectiva avea deasupra o lampa aprinsa. Studiul a fost oprit si dupa un timp, animalele au fost puse in fata acelorasi cutii, insa lampa a fost stinsa. Cainii nu au mai stiut care era cutia cu mancare nici dupa cinci minute, in timp ce pisicile au revenit la cutia respectiva chiar si dupa 16 ore.

Acest studiu a fost realizat de Doctorul Norman Maier, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan impreuna cu doctorul Theodore Schneirla, curator in cadrul departamentului pentru de la Muzeul American de Istorie a Naturii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului