Animale de companie

#dihori #hranire #hrana #sampon #imbaiere #culcus #veterinar #medic veterinar #medic #animale #ingrijire

Ingrijirea dihorului

Dihorii traiesc aproximativ 9 ani si sunt animale foarte jucause si vioaie. Adora sa se joace de cand se trezesc pana adorm aproape fara oprire. Statutul de animal domestic si l-au dobandit din America, unde aceste animale se intalnesc in libertate doar in partea de nord.

DIhorii sunt usor de ingrijit, insa este bine sa tii cont de cateva reguli esentiale.

1 Culcusul

Este indicat sa tii dihorul, intr-o cusca speciala, din inox de minim 120x50x50cm. Ai grija ca incuietoarea sa fie una sigura, deoarece este un animal foarte inteligent si va invata rapid cum sa deschida usa.

Evita folosirea unui acvariu sau a unei cutii, pentru ca poate scapa cu usurinta, iar prin acoperirea acestora, dihorul se poate sufoca.

Cand cumperi cusca, ai grija sa nu aiba sarme in care sa se poata rani. Incearca sa achizitionezi una cu colturile rotunjite. De asemenea, este bine sa aiba fundul detasabil sau tavita pentru a o putea curata si dezinfecta cu usurinta.

Dihorii prefera custile cu doua nivele care sa aiba scarite sau rampe pe care sa le poata escalada. Animalul mai are nevoie de un hamac si/sau un patut in care sa se odihneasca.

2 Invata-ti dihorul sa-si faca nevoile la olita

Ai nevoie de putin timp si multa rabdare, insa efortul va merita. In primul rand pentru ca tie iti va fi mai usor sa cureti cusca si in al doilea rand pentru ca animalul tau sa stea intr-o cusca mai curata.

Cumpara o cutiuta de plastic, de aproximativ 10 cm inaltime si 20 cm latime si pune-o in cusca dihorului departe de locul in care doarme sau unde mananca. Deoarece dihorii nu sunt animale la fel de curate precum pisicile, este indicat sa pui in „olita” putin nisip pentru pisici care sa absoarba deseurile. In caz contrar, substantele toxice din urina pot irita ochii dihorului.

“Olita” se va curata si spala zilnic.

3 Imbaierea

Dihorii au nevoie de imbaieri lunare. Pentru imbaiere ai nevoie de sampon pentru dihori care se gaseste in farmaciile veterinare si costa in jur de 15 RON. In cazul in care nu gasesti acest sampon, poti folosi un sampon pentru pisici sau pentru bebelusi.

Spalarea nu va fi dificila, avand in vedere ca le place apa foarte mult, adora sa se joace si sa innoate.

Aseaza-l cu atentie in cada cu apa potrivita si spala-l cu atentie pentru a nu-i intra apa si sampon in urechi sau in ochi. Dupa samponare, clateste-l foarte bine, pentru a nu-i ramane urme de sampon in blanita. Dihorul isi va linge blana si poate inghiti urmele de sampon ramase, acestea din urma fiind toxice.

Scoate-l intr-un prosop de bumbac care absoarbe apa foarte bine. Sterge-l de surplusul de apa si apoi pune-l in cusca lui.

ATENTIE! Nu tine dihorul in curent sau in frig, mai ales dupa imbaiere, deoarece poate raci foarte usor.

4 Taierea unghiilor

Unghiile dihorului pot creste foarte lungi si ascutite. Acestea trebuie taiate in mod regulat, deoarece cresc rapid. Ca si pisicile, dihorii au unghii transparente, iar spre baza se poate vedea o vena de culoare rozalie.

Unghia se taie oblic, avand grija sa nu tai partea rozalie, deoarece se vor produce sangerari si este dureros. In cazul in care ai taiat prea mult dintr-o unghie si ai atins vena, clateste imediat cu putina apa oxigenata. Aceasta va opri sangerarile si va dezinfecta locul.

Taiatul ungiilor poate provoca probleme proprietarilor, deoarece dihorilor nu le place sa li se taie unghiile. Exista insa un mod util de a pacali dihorul sa stea cuminte. Pune-i pe burtica putin suc natural din fructul preferat si arata-i locul respectiv. In timp ce isi va linge butica cu placere,  ii poti taia unghiile linistit.

5 Alimentatia

Dihorii nu sunt mofturosi cand vine vorba de mancat. Pentru a nu rasturna vasul cu mancare este indicat sa-i pui un vas de ceramica. Ii va fi mult mai greu sa-l rastoarne in aceste conditii.

metabolismul lor este foarte rapid. Ele digera hrana in trei, patru ore, motiv pentru care dihorul va manaca destul de des.

Fiind animale preponderent carnivore, au nevoie de o hrana bogata in proteine.

Ii poti da mancare speciala pentru dihori, care se gaseste in PetShop-uri. Deoarece la noi se gaseste destul de greu, ii poti lua mancare pentru pisici . Ai grija insa la concentratia de magneziu, sa fie scazuta iar concentratia de proteine sa fie peste 35%.

De asemenea, are nevoie si de carne cruda. Carnea proaspata da pui, este foarte buna insa poate contine diversi paraziti. Ca o alternativa ii poti cumpara soareci sau sobolani inghetati special pentru reptile, sau congeleaza-i carnea de pui foarte bine. Dezgheata carnea inainte de a i-o da. Acest procedeu ajuta la distrugerea bacteriilor din carne.

Dihorul adora alunele, bananele, untul de arahide si pop-corn-ul fara sare. Ii mai poti da fructe si legume insa in cantitati foarte mici.

Evita pe cat poibil sa-i dai ciocolata, alcool, produse care contin cofeina sau sare! Aceste alimente sunt nocive pentru el. De asemenea, nu este indicat sa-i dai lapte, deoarece se poate deranja la stomac.

6 Apa

Asigura-te ca animalul tau are intotdeauna apa proaspata la dispozitie. Ii poti cumpara un adapator special pentru apa, din care poate bea cand doreste fara sa-l verse. Il poti gasi in orice Pet Shop si costa aproximativ 20RON.

Schimba-i apa zilnic, iar in lunile calduroase de vara schimb-o de 2-3 ori pe zi. Nu uita sa-i speli vasul de apa zilnic, pentru a evita depunerile de calcar si diverse bacterii.

7 Lasa dihorul liber prin casa

Dihorii au nevoie de miscare si de afectiune. Le place sa stea in compania oamenilor si sa se joace prin casa, sa alerge si sa inspecteze noi obiecte, noi locuri.

Ii poti cumpara un ansamblu pentru pisici. Va fi incantata sa se ascunda in acesta si sa se catere pe el.

Ai grija insa ca le place sa fure diverse obiecte vestimentare (si nu numai) pe care le ascunde pe unde apuca.

Nu il lasa liber prin casa, in timp ce esti plecat! Le place sa roada diverse obiecte, chiar si firele electrice si sa sape. Daca stai la bloc, va sapa in ghivecele de flori.

Daca locuiesti la curte, ideea construirii unui tarc afara, nu este una buna, deoarece poate sapa un tunel prin care cu siguranta va scapa cand te astepti mai putin.

Daca ii cumperi un ham veti putea face plimbari regulate prin parc. Le place aerul curat si adora sa se plimbe prin iarba. Nu uita ca prima plimbare pe care o faceti sa fie la medicul veterinar.

8 Cu dihorul la veterinar

Ca si cainele si pisica, si dihorul are nevoie periodic de vaccinari si vizite la medicul veterinar, cu scopul de a preveni anumite boli.

Adesea se imbolnavesc de gripa. In acest caz au nevoie de multa odihna si apa. In cazul in care simptomele persista du-l urgent la veterinar.

Alte boli pe care le pot face sunt: otita, blocaje gastrointestinale, enterita si pot suferi de disfunctii ale glandelor suprarenale. Iti va fi usor sa-ti dai seama cand ceva nu este in regula, deoarece va fi molesit si fara chef de joaca. Daca aceasta stare persista mai mult de o zi, mergi cu el la medicul veterinar.

 

Este indicat sa cauti un medic veterinar inca de cand te hotarasti sa-ti cumperi un dihor , deoarece la noi sunt putini medici specializati in tratarea acestor animale. Unul dintre cabinetele la care poti gasi un medic pentru dihorul tau este Innovet.

Gaseste veterinar pentru animalutul tau pe www.cautveterinar.ro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea