Animale de companie

#simptome #tratament #halena #halena pisica

Halena la pisica: simptome si tratament

Respiratia pisicii tale nu este intotdeauna proaspata si placuta? Acest lucru se datoreaza tipului de alimentatie si sistemului digestiv lent. In momentul in care simti insa ca pisica ta are o respiratie urat mirositoare si persistenta, ar trebui sa faci rapid o vizita la veterinar, deoarece aceasta poate fi un semn al unei boli grave.


Cauzele halenei la pisici

Ca si in cazul oamenilor, respiratia urat mirositoare la pisici poate fi cauza unor probleme de sanatate orala, cum ar fi, gingivita, parodontita, leziuni dentare sau chiar tumori ale gurii ori cancerul.

Stomatita (inflamatie a gurii) poate fi, de asemenea, un motiv pentru aceasta problema.

Cea mai frecventa cauza a respiratiei urat mirositoare la pisici este insa eruptia dintilor. In aceasta perioada, gingiile incep sa sangereze, iar acest sange ramane uscat pe gingii, favorizand aparitia respiratiei urat mirositoare.

Infectiile respiratorii virale sau bacteriene ale gatului, plamanilor, sinusurilor si amigdalelor pot cauza, de asemenea, respiratia urat mirositoare. O alta cauza posibila a halenei este diabetul zaharat, insa acesta apare in general la feline mari. Respiratia lor are un miros dulce si prezinta o sete si urinare excesive.

Bolile de ficat si problemele gastro-intestinale pot determina, de asemenea, respiratia urat mirositoare la feline. In aceste cazuri, simptomele sunt umflarea abdomenului si dureri in aceasta zona, ochii galbeni si pierderea poftei de mancare.


Cum se trateaza halena la pisici:

In primul rand, este foarte important sa mergi la medicul veterinar imediat ce observi ca pisica prezinta o respiratie urat mirositoare. Diagnosticarea din timp ajuta la evitarea unor eventuale acutizari ale unei afectiuni grave si tratarea cauzelor principale.

Daca este vorba despre o problema a sanatatii orale, precum depunerea tartului, dintii felinei trebuie rapid curatati.

Asadar, respiratia urat mirositoare poate fi o cauza de ingrijorare cand aceasta este severa, persistenta si insotita de alte simptome.

Controalele regulate sunt intotdeauna benefice in detectarea problemelor de sanatate, astfel incat acestea sa poata fi tratate cat mai repede posibil, evitandu-se astfel posibile complicatii. Periajul zilnic este, de asemenea, o metoda buna pentru a preveni respiratia urat mirositoare la pisici.

Sursa foto: cleartheair.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea