Animale de companie

# glaucom # afectiuni oftalmologice #tratament #ingrijire #boli caini #glaucom caini

Glaucomul la caine: tratament si ingrijire

Glaucomul este o afectiune oculara grava a cainelui, care necesita tratament si ingrijire atenta pentru ca animalul sa nu isi piarda complet vederea. Afla care sunt simptomele si tipurile de glaucom la caine, alaturi de tratamentul recomandat.

Ca si la oameni, glaucomul apare la caine atunci cand globul ocular este supus unor presiuni, lucru ce impiedica circulatia corecta a fluidelor. Depistarea timpurie a bolii este foarte importanta deoarece pana la 40% dintre caini isi pierde vederea la ochiul afectat de glaucom in primul an.


Simptome si tipuri de glaucom la caine

Glaucomul primar apare mai des la cateva rase predispuse la aceasta boala: cocker spaniel, pudel, chow chow si Husky siberian. Simptomele includ clipitul des, inrosirea ochiului, incetosarea globului ocular si dilatarea excesiva a pupilei, alaturi de semne ce indica pierderea vederii. Globul ocular se poate deplasa mai intai inauntrul orbitei oculare, apoi se umfla puternic.

Glaucomul secundar apare pe fondul unei infectii oculare si include aceleasi simptome, alaturi de care pot aparea si schimbari comportamentale: apatie si pierderea poftei de mancare.


Tratament pentru glaucom la caine

Prima optiune de tratament recomandata de medicul veterinar vizeaza medicamente pentru reducerea presiunii la nivelul globului ocular, dar atunci cand nervul ocular a fost afectat puternic poate fi necesara si o interventie chirurgicala.

Alte optiuni de tratament includ drenajul fluidelor din globul ocular sau interventii cu laser. In cele mai multe cazuri de glaucom primar, cainele isi pierde vederea la ochiul afectat si poate fi necesara si eliminarea chirurgicala a globului ocular.


Ingrijirea cainelui cu glaucom

Cainele cu glaucom are nevoie de controale regulate la medicul veterinar pentru verificarea ritmului in care avanseaza boala, dar si pentru protejarea ochiului sanatos.

In cazul glaucomului secundar, ochiul ce nu a fost afectat poate ramane sanatos pe termen lung. Peste jumatate din cainii care sufera de glaucom primar pot suferi complicatii si la ochiul sanatos in primele 8 luni de la aparitia bolii.

Atunci cand cainele isi pierde vederea la un ochi, are nevoie de mai multa atentie pentru a se adapta conditiilor noi de trai, insa adaptarea unui caine bine ingrijit nu este foarte dificila.

Sursa foto: Retrieverman.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare