Animale de companie

#stele #orientare #gandaci #gandaci de balegar

Gandacii de balegar se orienteaza in functie de pozitia Caii Lactee

Gandacii de balegar se orienteaza foarte bine in spatiu, in ciuda creierului primitiv pe care il au. Insectele sunt capabile sa mearga in linie dreapta pe masura ce imping bilele de balegar, aptitudine care a fost analizata mai atent de oamenii de stiinta. Un studiu recent arata ca gandacii de balegar se orienteaza in functie de pozitia Caii Lactee.

Studiul a fost realizat de o echipa de biologi de la Universitatea Lund din Suedia. Cercetatorii au analizat comportamentul gandacilor si au descoperit ca, dupa ce identifica o sursa de fecale, gandacii de balegar colecteaza hrana sub forma unui bile pe care o ghideaza spre cuib.

Specialistii au observat si ca gandacii se urca pe bilele de balegar si se rotesc pe bila pentru a studia cerul si pentru a obtine astfel coordonatele pozitiei lor.

Potrivit cercetatorului Marie Dracke, coordonatorul studiului, partea dorsala a ochilor gandacilor de balegar este specializata in analizarea directiei polarizarii luminii, adica directia in care vibreaza razele luminoase. Astfel, soarele, luna si stelele ii permit gandacului sa se orienteze in spatiu si sa evite sa se intoarca din greseala la sursa de fecale deja "exploatata".

Sursa foto: safetycultureworld.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea