Animale de companie

#rase #animale #pisici #exotic shorthair

Exotic Shorthair

exotic shorthair este versiunea cu par scurt a Persanelor. Sunt pisicile potrivite pentru persoanele care isi doresc o Persana insa nu au suficient timp pentru a-i ingriji blana. Cele doua rase sunt foarte asemenatoare atat din punct de vedere al temperamentului cat si al conformatiei corpului.

 

Istoric

 

Persanele au fost folosite de unii crescatori de american shorthair pentru a fi imperecheate cu acestea in anii 1950 pentru „imbunatatirea” rasei. Hibrizii obtinuti au atras atentia si admiratia tuturor. Totusi, anumiti crescatori au cerut ca pisicile rezultate din incrucisarea Persanelor cu American Shorthair sa primeasca standarde si sa fie inregistrate ca rasa noua. Pisicile au fost acceptate ca rasa in 1966 de catre Cat Fanciers Asociation si au fost inregistrate cu numele de Exotic Shorthair.

De-a lungul programelor de inmultire s-au facut de asemenea incrucisari intre Exotic Shorthair si Albastre de Rusia, insa incepand din 1987, singura incrucisare permisa este intre Persane si American Shorthair. Federatia Internationala Felina a recunoscut rasa in anul 1986.

Deoarece Exotic Shorthair poarta gena responsabila cu parul lung la Persane, sunt sanse de 1 la 4 ca atunci cand doua pisici din aceasta rasa se incruciseaza sa dea nastere unor pui cu par lung. Exemplarele de Exotic Shorthair nu sunt considerate Persane de catre CFA, desi International Cat Asociation le accepta ca Persane. Alte asociatii, in schimb, le-au inregistrat ca rasa separata – Exotic Longhair.

 

Caracteristici fizice

 

Capul este rotund si masiv. Exotic Shorthair au botul turtit, asemeni Persanelor, urechi de dimensiuni mici, rotunjite la varf si nu foarte deschise spre baza. Ochii sunt mari si rotunzi. Acestia pot fi de culoare galbena, verde sau bleu.
Gatul este scurt si gros, urmat de un corp masiv, de marime medie. Oasele sunt greoaie, acoperite de muschi puternici. Greutatea psicilor din aceasta rasa este cuprinsa intre valori de 3,5-6 kg.

Picioarele si coada sunt scurte, iar corpul este acoperit cu o blana scurta, densa si pufoasa. Toate culorile si combinatiile acestora sunt aceeptate.

 

Temperament

 

Exotic Shorthair au un temperament calm. Sunt pisici gentile, intocmai Persanelor. Spre deosebire de acestea, sunt insa mai active, insa nu exceleaza la acest capitol.

Sun foarte curioase si le place sa se joace. Se inteleg foarte bine cu alte pisici si caini. Exotic Shorthair, sunt pisici foarte tacute, miorlaind foarte rar.

Nu le place sa fie lasate singure si au nevoie de multa atentie si rabdare din partea stapanului. Tind sa fie mult mai afectuoase si loiale decat alte pisici si adora sa fie tinute in brate si mangaiate. Temperamentul lor calm si faptul ca sunt foarte afectuoase le face excelente pentru viata de apartament. Cu toate acestea, Exotic Shorthair au mostenit „gena energica” de la la American Shorthair si spre deosebire de Persane, acestea sunt capabile sa prinda soareci.

 

Ingrijire

 

Spre deosebire de Persane, Exotic Shorthair isi pot mentine singure blanita curata si ingrijita. Acestea au nevoie de pieptanari o data la 3-4 zile. Ca orice pisici, in perioada naparlirii au nevoie de pieptanari zilnice. In acest fel poti preveni acumularea parului pe covor sau pe obiectele de mobilier si totodata, pisicile vor inghiti mai putin par.

Este foarte important ca zona din jurul ochilor sa fie curatata regulat. Din cauza lacrimilor si a cutelor din zona botului in care lacrimile se scurg, pisica poate dezvolta infectii. Zona se va sterge periodic cu ajutorul unui prosop curat, inmuiat in putina apa claduta.

 

Sanatate

 

Fiind o rasa obtinuta prin incrucisarea cu Persanele, Exotic Shorthair este o rasa predispusa unei boli genetice, numita rinichi polichistic. Aceasta este o boala ce se transmite genetic de la parinti. Pentru a evita ca boala sa fie transmisa mai departe puilor, se recomanda testarea pisicilor inainte de inmultire. De asemenea, este indicat ca puii sa fie achizitionati de la o crescatorie inregistrata si care are analizele pentru determinarea acestei boli facute.

Sursa foto : www.catbreedswiki.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului