Animale de companie

#caini #boli caini #adoptie caini #caine batran

Este bine sa tii la un loc un copil si un caine batran?

Cand copilul tau sta in aceeasi casa cu un caine batran pot aparea diverse probleme care au legatura cu diferentele de comportament dintre cei doi, cu anumite conditii de igiena de care au nevoie cei doi si chiar cu spatiul pe care vor fi nevoiti sa-l imparta, motive pentru care este indicat sa iti iei anumite masuri.



Cum se manifesta batranetea la caini


Pentru a calcula si a afla daca un caine este batran, trebuie sa iei in considerare rasa si marimea acestuia. Cainii de talie mare (exemple: Dog German , Ciobanesc German ) sunt considerati batrani cand trec de 7 ani, pe cand pechinezul si pudelul pot trai si pana la 15 - 20 de ani. Calculul este simplu: un an de viata canina este echivalentul a sapte ani de viata umana.

Odata cu inaintarea in varsta, cainele poate avea diverse simptome: greutate in miscare, scaderea auzului sau a calitatii vazului, atrofierea musculara, albirea blanitei din jurul botului, a sprancenelor si mustatilor etc.

La cainii foarte batrani, apare o anumita albeata pe ochi, afectiune asemanatoare cu cataracta.

Tocmai din motivele enumerate mai sus, cainele devine mai sensibil, nu-i mai place joaca, iar orice factor perturbator ii cauzeaza stres. Copiii mici nu pot intelege acest lucru, motiv pentru care vor continua sa deranjeze cainele. S-au inregistrat foarte multe cazuri de copii muscati de caini in varsta, care n-au mai rezistat torturii de a fi sacaiti, impinsi, deranjati cand dorm sau cand vor sa se odihneasca.


Cum trebuie tratati cainii batrani


Cainii batrani sufera de diverse afectiuni, cea mai comuna fiind artroza si aceasta fiind intalnita mai ales la cainii mari. Artroza cauzeaza dureri mari cainelui, mai ales in timpul miscarii sau la plimbare. Din acest motiv, un caine batran va evita plimbarile lungi, inclocuindu-le cu somn lung.
Trebuie sa-i explici copilului schimbarile prin care trece cainele si asemanarea cu un bunic ursuz si artagos nu ar fi asa de departe de adevar.

La varste foarte inaintate, unii caini pot ajunge la paralizie, moment in care ar trebui consultat medicul veterinar pentru gasirea unor modalitati benefice pentru caine de a-l ajuta sa treaca peste aceste momente grele. Este exclus sa lasi un copil langa un caine paralizat, partial sau total, mai ales daca acesta nu-si va mai putea face singur nevoile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului