Animale de companie

#english springer spaniel #rase #caini #animale

English Springer Spaniel

English springer spaniel-ul este cel mai mare ca talie dintre spaniel-ii de teren. Este un caine utilitar robust si puternic a carui popularitate este in continua crestere. Utilizat ca si caine de vanatoare , English springer spaniel-ului ii place sa aibe activitate si sa haituiasca vanatul.

 

Istoricul si originea

 

In secolul al XIX-lea, Norfolk spaniel-ul initial era unicul caine de vanatoare in Anglia. Odata ce secolul se apropia de sfarsit, spaniel-ul a devenit mai cizelat si si-a mai incetinit dezvoltarea, separandu-se in Welsh springer spaniel si springer spaniel englez. English springer spaniel-ul a fost oficial recunoscut de catre English Kennel Club in 1902, iar in 1927, rasa a fost recunoscuta si de American Kennel Club.

In prezent, exista dezbateri aprinse cu privire la rasele spaniel. Cluburile americane de english springer spaniel si crescatorii considera ca versiunea americana a rasei este atat de diferita incat ar trebuie considerata o rasa distincta de versiunea engleza. Pana acum, nu s-a luat nicio decizie in directia aceasta, astfel ca toti English springer spaniel-ii formeaza o grupa.

Ca si caine pasionat de vanatoare, obiectivul principal al springer spaniel-ilor era de a scoate vanatul din ascunzatori. Prin fortarea vanatului sa iasa din ascunzatori, springer-ul facea vanarea acestuia mai facila si mai productiva pentru vanator. In prezent, English springer spaniel-ul este considerat de multi ca fiind una dintre cele mai bune rase de caini de vanatoare, care recupereaza vanatul atat de la sol, cat si din apa, astfel ca ei pot fi utilizati atat la sol, cat si in apa.

Rasa este recunoscuta de urmatoarele asociatii si cluburi internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CCR, APRI, ACR.

 

Aspectul exterior si dimensiunile

 

English springer spaniel-ul este un caine de talie medie, cu urechi lungi, atarnande. Trebuie sa fie voinic, nici prea suplu si nici prea masiv. Membrele din fata trebuie sa fie drepte. Picioarele sunt compacte. Capul este puternic, proportional cu restul corpului. Lungimea capului trebuie sa fie aproximativ egala cu cea a gatului. Stopul este moderat cu un depresiune ce apare dintre ochi si care dispare treptat spre jumatatea fruntii. Crestetul capului si botul trebuie sa fie in planuri aproximativ paralele. Ochii, nici prea mari si nici prea mici, exprima blandete. Ochii sunt caprui sau maron inchis, in functie de culoarea robei. Urechile sunt fixate in linie cu ochii. Cand sunt trase spre fata, urechile trebuie sa ajunga pana la varful nasului. Blana este lunga, neteda, deasa si impermeabila. Standardul rasei impune scurtarea cozii. Desi culoarea blanii poate fi un amestec de maron, negru si alb, combinatia de visiniu (rosu inchis) cu alb are tendinta de a fi cea mai apreciata. Parul care alcatuieste blana poate fi neted sau ondulat si des.

English springer spaniel-ul adult poate atinge o greutate de 20-25 kg la mascul si de 18-23 kg la femela. Inatimea la nivelul greabanului este de 48-56 cm la mascul si de 46-51 cm la femela.

 

Personalitatea

 

English springer spaniel-ul este inteligent, activ si energic. Un companion demn de incredere si loial, English springer spaniel-ii nu sunt caini de paza excelenti, dar isi vor alerta familia daca se apropie vreun strain. Datorita nevoii lor de miscare, English springer spaniel-ii sunt companioni excelenti pentru copiii activi. English springer spaniel-ii adora apa, astfel ca mereu vor fi uzi si murdari.

 

Relatiile cu familia si casa

 

English spinger spaniel-ul este un bun animal de companie, fiind tolerant cu copiii, dar rezervat fata de straini. Unii pot fi timizi si trebuie socializati de timpuriu. Poate fi tolerant cu alte animalute de casa, in special daca nu sunt pasari. English springer spaniel-ul este un caine activ si va fi cel mai fericit daca i se asigura o suprafata ingradita, mare pentru a face miscare. Nu sunt recomandati proprietarilor de apartamente la bloc, dar se pot adapta, daca stapanul lor le ofera timpul necesar pentru miscarea zilnica. In general, English springer spaniel-ul este inactiv in interiorul caminului. English springer spaniel-ul are tendinta de a-si manifesta agresivitatea fara de semenii de acelasi sex. Aceasta rasa are tendinta de a deveni distrugatoare si de a latra mult daca este lasata singura pe perioade lungi de timp.

 

Dresajul

 

O rasa adaptabila, acesti caini pot fi companioni buni daca sunt dresati. English spinger spaniel-ii sunt inteligenti si invata repede, dar pot fi si incapatanati. Unele exemplare au tendinta de a hoinari prea departe in timpul vanatorii si necesita un dresaj complet. Prima lor dragoste este vanatoarea si gasirea vanatului. Din acest motiv, English spinger spaniel-ii se descurca cel mai bine cand antrenamentul implica exercitii care se pun in valoare aptitudinile de vanatoarea.

 

Aspecte particulare

 

In ultimii ani, s-a constatat o tendinta ingrijoratoare de aparitie a exemplarelor cu temperamente vicioase. O atentie trebuie acordata socializarii complete a English springer spaniel-ului, iar in cazul in care se sesizeaza tendinta spre agresivitate trebuie solicitata indrumare din partea unui dresor sau a unui specialist veterinar pe probleme de comportament .

Un alt motiv de ingrijorare este posibilitatea dezvoltarii fobiilor. Au fost relatate fobii fata de obiecte inerte, cat si fata de persoane necunoscute.

Deoarece English springer spaniel-ii solicita activitate si miscare, rasa nu este in largul ei daca este privata de libertate pe perioade prelungite de timp.

Pentru a le pastra blanita lucioasa si neincurcata, perierea zilnica este necesara. Urechile trebuie controlate periodic pentru a sesiza din timp aparitia vreunui proces inflamator. Daca parul de pe fata interna a urechii nu este tuns, poate conduce la aparitia otitelor cronice. Parul de pe picioare trebuie trimat pentru a preveni prinderea scaietilor si a aristelor.

 

Boli si afectiuni curente

 

Glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce.

Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

In plus, English springer spaniel-ul este predispus infectiilor urechilor (otitelor), atopiei, atrofiei retiniene progresive si cancerului de piele. Rasa are tendinta spre supraponderabilitate, asa ca nu-i hraniti in exces.

Durata medie de viata a English springer spaniel-ului este de 12-14 ani.

Surse foto : www.movingtoanapartment.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului