Animale de companie

#studiu #emotii #elefanti #empatie #studiu elefanti #empatie elefanti

Elefantii sunt aproape la fel de empatici ca si oamenii

Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze experimental ca elefantii au capacitatea de a-si exprima empatia unii fata de altii. In ciuda faptului ca aceasta specie a fost vanata de-a lungul timpului pentru pretiosii fildesi, elefantii s-au dovedit a fi mamifere foarte inteligente capabile sa experimenteze emotii asemanatoare celor umane.

Cercetatorii din Kenya au tinut sub observatie femele mature ale acestei specii si au sesizat ca acestea isi ajuta propriii pui sau pe ai altora sa depaseasca obstacolele fizice care le stau in cale, precum malurile namoloase si gropile adanci.

De asemenea, aceiasi oameni de stiinta au detectat elefanti care ii ingrijesc pe semenii lor raniti, smulgandu-le sagetile sau acoperindu-le ranile cu praf.

Coordonatorii experimentelor au mai studiat si comportamentul elefantilor atunci cand semenii lor sunt stresati de anumite situatii, cum ar fi prezenta unui sarpe in apropiere si au descoperit astfel un tipar de comportament constant, care ii face pe elefanti sa recunoasca si sa-si transfere emotiile unul altuia.

In ciuda repetarii experimentelor, descoperirile cercetatorilor nu au fost validate de catre psihologi, care nu pot concepe ca alte fiinte, in afara de oameni, pot fi capabile de empatie.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea