Animale de companie

#egyptian mau

Egyptian Mau

Pisca Egyptian Mau este o rasa veche, de dimensiuni mici spre medii. Este singura rasa de pisici domenstice “patate” natural. Petele nu se gasesc doar pe blana pisicii ci pot fi vizibile si pe pielea acesteia. Aspectul sau nu s-a schimbat semnificativ, dupa cum este evidentiat si in diferite opere de arta de peste 3000 de ani. Spre deosebire de alte pisici, cum ar fi Ocicat sau Bengaleza, aceasta rasa este naturala si nu rezultata prin incrucisari. Egyptian Mau este considerabil mai mica deca decat alte rase.

Egyptian Mau face o balanta perfecta intre aspectul compact al unei Burmeze si aspectul altetic si elgant al unei Siameze. Corpul este musculos de dimensiuni mici, spre medii. Picioarele posterioare sunt mai lungi decat cele anterioare, dand impresia ca aceasta rasa sta pe varfuri cand sta in pozitie verticala.

Egyptian Mau este cea mai rapida pisica domestica. Pulpele posterioare mai lungi si pielea care se intinde de la flanc la genunchii din spate o ajuta sa faca salturi mari si ii dau agilitate. Cercetarile au demonstrat ca Egyptian Mau pot depasi 48km/h cand alearga.
 

 

Origini

 

Originea exacta a Egyptian Mau nu este inregistrata si prin urmare nu poate fi cunoscuta cu certitudine. Adesea se spune ca Mau este descendenta pisicilor salbatice din Africa si a unor stramosi ai pisicilor vazuti in picturile murale din Egiptul Antic.

Despre pisicile Egyptian Mau moderne se spune ca au originea in Italia. In anul 1953, atunci cand Printesa Natlie Troubetskaya din Rusia a fost exilata, a intalnit pisica ambasadorului egiptean in Italia. Deoarece i-a placut extrem de mult, a cerut sa-i fie aduse mai multe astfel de pisici si a inceput sa le inmulteasca. Egyptian Mau a obtinut statutul de participant la campionate in anul 1968.

Crescatorii britanici au incercat sa creeze pisici din rasa Mau prin incrucisarea raselor Abyssinian, Siamese si Tabby, insa fara rezultate. Aceste incrucisari au devenit mai tarziu baza pentru rasa Ocicat.

Egyptian Mau este o rasa relativ rara. In 2006 au fost inregistrati la CFA un numar de 6741 pisoi in intreaga lume, in timp ce in 2007 au fost inregistrati doar 200 de pisoi la GCCF (Consiliul guvernatorilor al Cat Fancy).

 

Aspect fizic

 

Egyptian Mau pot fi intalnite in cinci culori: argintiu, bronz, gri, negru si gri cu nuante albastrui. Toate prezinta pe blana pete rotunde de culoare neagra.

Pisicile Egyptian Mau au fie un scarabeu, fie un "M" ca si marcaj pe frunte . Cele cu marcajul "M" tind sa provina mai mult din SUA.

Pisicile Egyptian Mau de culoare neagra sau in nuante albastrui nu sunt acceptate in concursuri, insa pot fi utilizate in crescatorii. Toate pisicile apartinand acestei rase au ochii verzi. Exemplarele care au ochii de culoarea chihlimbarului sunt acceptate in expozitii pana la varsta de optisprezece luni. In jurul acestei varste, culoarea ochilor se schimba in verde.

Egyptian Mau au o conformatie subtire dar in acelasi timp musculoasa. Ele sunt considerate ca fiind unul dintre stramosii pisicilor domestice moderne. Acestea au diferente anatomice, de metabolism si de comportament diferite fata de alte pisici, lucru care este considerat ca dovada pentru antichitatea rasei sau ca unicitate a acestor pisici.
Unele dintre diferentele anatomice sunt marimile diferite ale membrelor anterioare si posterioare, cele din spate fiind mai lungi decat cele fin fata. De asemenea, numarul degetelor este diferit; au 5 degete la labele din fata, iar la cele din spate doar 4. Rasa mai are o piele elastica, asemanatoare ca functionalitate cu cea a unui ghepard , care le permite sa-si intinda picioarele mai mult si le ofera posibiliatea sa faca salturi mai mari si mai rapide.

Egyptian Mau sunt mult mai sensibile fata de alte rase la temperaturi, ele preferand mai mult caldura. Acestea pot rezista la temperaturi foarte mari insa nu prea tolereaza temperaturile reci. Rasa este de asemenea mai sensibila la medicamente si anestezie, spre deosebire de alte rase.

Totodata, perioada de gestatie la Egyptian Mau este de 73 de zile. O perioada neobisnuit de mare, in general aceasta fiind cuprinsa la restul raselor intre 65-67 zile, desi la Siameze poate dura pana la 69 de zile.

 

Comportament

 

Egyptian Mau au o deosebita muzicalitate a vocii. Ele pot scoate sunete scurte asemanatoare ciripitului sau chicotitului, iar daca sunt stimulate pot scoate vocalize distincte fata de alte pisici.

Un alt comportament intalnit adesea la pisicile din aceasta rasa, atunci cand sunt fericite, este descris ca si "clatinat”. Egyptian Mau, mascul sau femela, isi misca picioarele superioare in sus si in jos, parand ca isi marcheaza teritoriul, insa fara a stropi cu urina. Acest comportament mai este cunoscut si sub numele de "pulverizare".

Egyptian Mau sunt cunoscute ca avand un comportament asemanator cainilor, ele fiind loiale, prietenoase si uneori putin nesuferite.

Desi sunt in mare masura anecdotice, Egyptean Mau sunt cunoscute pentru inteligenta lor si pentru iubirea pe care le-o ofera proprietarilor. Multi dintre proprietari afirma ca pisica pe care o au, obisnuieste sa-i astepte la usa cand se intorc de la munca. De obicei, aceasta rasa are nevoie sa depuna mai mult efort decat alte rase, deoarece se pot ingrasa usor. Desi aceasta rasa este acum crescuta pentru a fi tinuta in casa, Egyptian Mau prefera o viata libera, in exteriorul casei.

Viteza impreuna cu inteligenta innascuta le permite sa evite aproape toate pericolele cu atentie. In mod obisnuit nu suporta zgomotele puternice, motiv pentru care ele nu sunt intalnite in libertate in zonele extrem de populate, insa prefera zonele din spatele caselor si pivnitele, unde pot decima rozatoarele precum soareci si sobolani.

Multi dintre agricultorii care poseda o pisica din aceasta rasa, au afirmat ca Egyptian Mau au salvat culturile de rozatoare.

 

Relatiile cu familia

 

Egyptian Mau nu agreaza prezenta altor animale sau a persoanelor straine , devenind adesea violenta in prezenta acestora. Din acest motiv, rasa nu este indicata persoanelor care au sau isi doresc alte animale sau care primesc vizite dese de la rude si/sau prieteni.

Dar, cu toate acestea, Mau este o companie placuta pentru membrii familiei, ea fiind foarte iubitoare si aratandu-si afectiunea in cea mai mare parte din timp.

Pisicile din aceasta rasa nu suporta sa fie spalate si, spre deosebire de alte rase de pisici, care tolereaza acest obicei, Mau va lupta cu ferocitate sa scape de sub jetul de apa. Din aceasta cauza este indicat sa porti manusi de cauciuc cat mai groase, pentru a evita ca pisica sa te raneasca.

Sursa foto : www.britannica.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului