Animale de companie

#dentitia animalelor #pisici #animale #igiena

Dentitia pisicii

Pisica are 32 de dinti si o sensibilitate a cavitatii bucale asemanatoare omului. Pentru a-i ingriji dantura si pentru a preveni aparitia tartrului si a bolilor gingivale este necesara perierea zilnica.

Dentitia pisicii

Dupa cum stim cu totii pisicile sunt animale carnivore. La maturitate pisicile au 32 de dinti permanenti, iar pisoii doar 26 dinti de lapte . Dintii sunt ascutiti, pentru a putea prinde si mesteca hrana.

Exista insa cateva boli care pot aparea frecvent, dar care pot fi prevenite din timp daca iti speli pisica pe dinti.

Cel mai mare inamic al pisicii tale este tartrul. Acesta apare frecvent si se datoreaza prezentei sarurilor minerale in saliva pisici, care se depun pe placa dentara si formeaza pete de culoare galbuie. Aparitia tartrului provaca greata, dureri si lipsa poftei de mancare.
Daca pisica ta are tartru este cazul sa o duci la medicul veterinar pentru tratament. Acesta se face sub administrarea unei anestezii usoare iar apoi medicul ii va curata usor dintii.

O alta afectiune des intalnita la pisici este caderea dintilor. Aceasta boala afectecteaza aproape 70% dintre pisici, in special pe cele batrane. Ea consta consta in aparitia unei inflamatii in jurul dintilor, facandu-i sa se rupa. Radacina acestora se distruge, ceea ce poate duce laprovocarea unor boli mai grave.

Pisicile care sufera de caderi ale dintilor se hranesc greu, adesea preferand sa bea doar apa.

Trateaza din timp afectiunea pisicii tale pentru a nu aparea complicatii ce ii pot provoca dureri insuportabile pisicii sau chiar moartea.

Gingivita este deasemenea o afectiune des intalnita si consta in inflamarea gingiilor, care poate fi provocata de radacinile ramase in interiorul gingiei sau de depozitele de sare.

Poti depista cu usurinta aparitia gingivitei, deoarece se manifesta prin aparitia unei zone rosii in jurul botului, urmata la scurt timp de infectie.

Spala pisica pe dinti

Pentru prevenirea bolilor gingivale si a tartrului este bine sa-ti speli pisica pe dinti. Foloseste periuta si pasta de dinti speciale pentru pisici.

Inainte de a spala pisica pe dinti poti face o vizita la veterinar. Medicul iti va spune daca animalul prezinta vreo sensibilitate la nivelul gingiei. In acest caz, periatul dintilor poate fi dureros si pisica va asocia periatul dintilor cu durerea.
In astfel de cazuri, se administreaza mai intai un tratament pentru a combate afectiunea aparuta, abia apoi se va trece la periatul dintilor.
Obisnuieste pisica cu periatul dintilor inca de la intarcare. Odata cu inaintarea in varsta, pisica se va obisnui mult mai greu cu perierea.

Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa te duci la un PetShop si sa cumperi pasta si periuta de dinti , special create pentru pisica ta. Din pacate, la noi se gaseste destul de greu pasta de dinti pentru pisici, insa o poti comanda de pe site-urile din strainatate. Periuta si pasta de dinti costa intre aproximativ 2-10 euro fiecare.

Va trebui sa gasesti un loc confortabil pentru pisica ta in care sa se simta in siguranta. Vorbeste frumos cu ea si mangai-o pentru a elimina eventualul stres.
Deschide-i apoi incet botul cu o mana, iar cu cealalta perie-i delicat dintii. La inceput e bine sa folosesti doar p
eriuta de dinti, fara pasta. Daca accepta sa fie spalata, incearca sa-i deschizi botul din ce in ce mai mult, pana reusesti sa ajungi si la dintii din spate.

In cazul in care pisica refuza tratamentul, nu o forta. Las-o sa plece si dupa ce se linisteste poti relua procesul.

Pentru inceput spala pisica pe dinti doar timp de un minut. Apoi, dupa ce incepe sa se obisnuiasca, creste treptat timpul de spalare pana la 3-4 minute. Poti de asemenea, sa incepi sa folosesti si pasta de dinti.

Spalarea dintilor se face prin masarea acestora cu periuta, delicat, fara sa apesi tare si cu miscari lente. Daca animalul incepe sa arate semne de discomfort inseamna ca miscarile sunt prea bruste! Incetineste ritmul miscarilor de periere a dintilor.
Dupa perierea cu pasta de dinti, spala periuta si cu ea uda, perie dintii pentru indepartarea pastei ramase pe acestia.

Este bine sa ai in apropiere un bol cu apa, in cazul in care animalul va simti nevoia sa bea pentru a-si clati dintii si a scapa de gustul pastei.

Mergi la medicul veterinar

Chiar daca iti speli zilnic pisica pe dinti nu uita sa faci o vizita la medicul veterinar. Daca pisica este inca tanara e bine sa o duci cel putin o data pe an la control, iar odata cu inaintarea in varsta, creste numarul vizitelor cu pana la doua-trei pe an.
Astfel vei putea depista la timp eventualele probleme si vor fi mult mai usor de tratat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului