Animale de companie

#gorile #comportament gorile #culcus gorile

De ce isi fac gorilele un culcus nou in fiecare seara?

Cand ai auzit ultima oara vorbindu-se despre gorile ? Stiai ca exista specii de gorile pe cale de disparitie, iar in Africa oamenii inca mai ucid gorile pentru a le consuma carnea.

Gorilele sunt greu de monitorizat, mai ales din cauza faptului ca isi schimba culcusul in fiecare seara. Ele se muta seara de seara, fiind in permanenta in cautare de hrana.

Iata care este misterul din spatele acestei permanente mutari!

Cea mai cunoscuta metoda de a estima numarul de gorile dintr-o regiune este aceea de a numara culcusurilor. Culcusurile gorilelor sunt construite adesea in copaci sau pe pamant pentru ca acestora sa le fie cat mai simplu sa-si procure hrana. De cele mai multe ori, culcusurile sunt construite din plante erbacee, insa variaza de la sezon la sezon.

Gorilele au grija ca "patul" din culcus sa fie cat mai confortabil, cald si sa le protejeze de eventualele intemperii. Nu iti imagina ca arata ca un pat normal, ci seamana mai mult cu un sac de dormit, dat fiind faptul ca sederea in culcus este temporara.

Gorilele sunt vegetariene, iar un adult poate manca pana la 18 kilograme de fructe si legume pe zi, motiv pentru care culcusul trebuie sa il construiasca intotdeauna cat mai aproape de sursa de hrana.

Culcusurile abandonate ale gorilelor pot fi reutilizate de cimpazei, mai ales daca acestea se afla in pomi fructiferi. Gorilele, in schimb, foarte rar dorm de doua ori in acelasi culcus si sunt nevoite sa-si construiasca unul nou in fiecare seara.

De ce fac acesta lucru? Gorilelor le place sa doarma un pat nou, proaspat, in fiecare seara, asa ca isi construiesc unul. Din acest motiv, specialistilor le este foarte dificil sa mentina controlul asupra numarului de gorile dintr-o regiune.

Mai este cunoscut faptul ca acestea sunt pe care de dispartie din mai multe cauze: defrisari , razboaie civile in zone de conflict, uciderea de catre localnici.

Primatologii si biologii considera ca obisnuinta gorilelor de a-si construi un nou culcus in fiecare seara are o mare legatura cu caracterul social al gorilelor. Trebuie mentionat ca gorilele dorm in grupuri, se imperecheaza cu membrii aceluiasi grup, se joaca impreuna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului