Animale de companie

#compartiment #bord #cala #pisica #caine #aeroport #companii #transport #calatorie #avion #animale

Cum sa transporti animale de companie cu avionul

Pentru a transporta animalul cu avionul ai nevoie de o cusca speciala. Aceasta poate fi achizitionata din PetShop-uri sau de la ghiseul de Emiteri Bilete din Aeroportul International Henri Coanda. Intereseaza-te dinainte ce tip de cusca agreaza cei de la compania de zbor, pentru a nu avea surprize neplacute la aeroport. In pricipiu, trebuie sa fie suficient de incapatoare pentru ca animalul sa poata sta in picioare, sa aiba usile din metal, podea impermeabila, sisteme de blocare a celor 2 parti ale custii si sistem de otel pentru blocarea usii de acces. Nu este necesar sa o cumperi pentru ca unele companii inchiriaza astfel de custi, contra cost.



Cand faci rezervarea biletelor anunta si prezenta animalului la bord. Daca vrei sa calatoreasca la categoria PETC(la bordul avionului), mai intai trebuie sa primesti acordul celor de la compania de zbor. In caz contrar, animalul va calatori la cala .

“Daca pasagerul se prezinta la ghiseul de inregistrare fara o rezervare prealabila sau nu respecta conditiile impuse de transportator (greutatea animalului, cusca standard, starea de sanatate si curatenie etc), transportatorul poate transportul animalului de companie”, declara reprezentantii Tarom.

Legislatia unor tari nu permite transportul de animalelor sau in altele este posibil ca ele sa fie tinut in carantina. Perioada de izolare poate sa fie chiar mai lunga decat concediul tau. Totodata, anumite tari pot refuza anumite animale cu o stare de sanatate precara.

Restrictii impuse de unele tari sau companii aeriene

1. Pentru cursele interne, compania accepta doar un singur animal transportat la cala, pe cursa. La bordul aeronavelor F100, F50 si F70 nu sunt acceptate animalele in lunile de iarna (perioada 1 noiembrie - 31 martie) deoarece calele nu sunt prevazute cu sistem de incalzire.

2. In Marea Britanie nu sunt acceptate animalele de casa. Exceptie fac caini insotitori certificati care insotesc o persoana cu handicap, insa si acestia doar intre Amsterdam si Londra Heathrow, pe zborurile KLM .

3. In Arabia Saudita nu este acceptat niciun animal de casa, fara aprobarea autoritatilor saudite. Exceptie fac cainii de paza si cei insotitori.

4. Pentru destinatia Lima(Peru) nu sunt acceptate pisicile.

5. Pentru zborurile in China este acceptat numai un animal per pasager, indiferent daca este transportat in cala sau in .

6. Comapania aeriana Kenya Airways nu accepta animalele de casa pentru niciun zbor.

7. Pentru destinatia Hawaii nu este acceptat transportul animalelor in cabina .

8. Daca trebuie sa schimbi avionul la aeroportul Paris Charles de Gaulle, Franta, este bine sa stii ca se impune o durata de transfer de minimum doua ore. Atat animalul cat si cusca se eticheteaza numai pentru Paris CDG. Va trebui sa preiei animalul, sa-l hranesti si apoi sa treci din nou prin punctul de control CDG pentru zobrul de legatura. Aceasta regula se aplica numai companiilor Air France si KLM.

Acte necesare transportului

Pasagerul care este insotit de un animal este rugat sa prezeinte vamesului urmatoarele acte:

-un pasaport international de calatorie (se elibereaza de catre cabinetul veterinar de care apartine );

-carnetul de sanatate al animalului;

-certificat medical antirabic;

-animalul trebuie sa aiba un cip sau un tatuaj special pentru identificare;

-un act care sa dovedeasca ca are vaccinurile si analizele la zi, in conformitate cu cerintele de acces pe teritoriul tarii de destinatie.

Transportul animalelor in cabina

In functie de compania de zbor, regulile de transport al animalelor in cabina sunt diferite. Unele companii accepta in cala doar cainii si pisicile, iar altele orice timp de animal care nu depaseste greutatea impusa.

Indiferent de compania cu care urmeaza sa calatoresti, asigura-te inainte ca animalul este curat, nu miroase si poate sta in picioare fara sa atinga tavanul custii.

ATENTIE! Toate animalele care calatoresc in cabina vor sta sub scaunul pasagerului din fata ta!
Daca animalul este galagios sau prezinta semne de disconfort pentru ceilalti pasageri (alergii) acesta va fi transportat la cala!

Daca ai ales compania de transport aeriana IBERIA este bine sa stii ca aceasta accepta in compartiment orice animal de mici dimensiuni. Acesta trebuie sa incapa intr-o cutie de transport care nu depaseste dimensiunile standard de 45x35x25cm. De asemenea, greutatea totala animal+cusca nu trebuie sa depaseasca 8 kg.

TAROM

Compania Tarom, accepta in cabina doar caini si pisici. Acestia trebuie sa stea in custi speciale IATA pe care le poti cumpara de la ghiseul de Emiteri Bilete din Aeroportul International Henri Coanda, Bucuresti.

„Cusca standard IATA pentru transportul in cabina de pasageri a animalului de companie are dimensiunile 69cm x 51cm x 49cm si este recomandata pentru 5,5 kg. Se pot accepta si animale de companie cu greutatea de pana la 8 kg cu tot cu cusca, daca se incadreaza in dimensiunile de mai sus”, au mai declarat reprezentantii Tarom .

Exista insa si o serie de restrictii:

-este acceptata o singura cusca per pasager;

-in functie de tipul de avion:

a) ATR 42 – sunt acceptate maxim 2 custi;

b) B 737 si A 318 - sunt acceptate maxim 3 custi.

KLM

Aceasta companie nu accepta mai mult de un animal per sectiune de cabina pe cursa. In cabina se pot transporta (ca si in cazul Tarom) doar caini si pisici.

„ In cazul pisicilor si cainilor de talie mica, ai optiunea de ai putea lua cu tine in cabina. Acestia vor sta sub scaunul din fata ta. Deoarece spatiul este mic trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:

  • Animalul trebuie sa incapa intr-o cutie care nu depaseste dimensiunile 43x31x20cm;
  • Greutatea totala nu trebuie sa depaseasca 6 kg.”, declara oficialii KLM.

Transportul animalelor in cala

Se vor transporta in cala toate animalele care nu pot fi transportate in cabina din cauza greutatii, a dimensiunii custilor sau din alte motive. Niciun animal nu trebuie sa poarte lesa sau botnita in timpul zborului.

IBERIA

Se va transporta in cala orice animal care depaseste greutatea de 8 kg sau dimensiunile admise pentru cabina. Acestea trebuie sa calatoreasca in sistem de siguranta si in conditii confortabile.

TAROM

Animalele transportate in cala, trebuie sa stea in custi speciale IATA si sa nu fie gestante. Toate animalele vii vor fi transportate in regim cargo.

ATENTIE! La bordul aeronavelor A 318 nu este acceptat transportul animalelor de companie in cala.

KLM

Se pot imbarca maxim trei animale per pasager. Ai grija ca numele si adresa destinatarului sa fie clar vizibile pe cusca.

Toate custile vor fi prevazute cu o eticheta „animal viu” si de un marcaj „cu partea aceasta in sus”.

Fixeaza in interiorul custii, la usa, doua recipiente de plastic, goale care au colturile rotunjite. Acestea trebuie sa fie accesibile din afara custii, pentru ca animalul sa poata fi hranit de stewardesse.

Tarife

Tarifele de transport difera de la o companie la alta.

KLM are tarife de zbor intre 150 si 900 de euro in fuctie de greutatea animalului.

IBERIA are urmatoarele tarife:

1. pentru animalele transportate-n cabina:

  • curse interne: 25 euro
  • curse in europa 50 euro
  • curese 150 euro

2. pentru animalele transportate in cala:

 

  • 5euro/kg - pentru conceptul de „greutate”, aplicabil doar zborurilor in Europa;
  • 300 euro - pentru conceptul de „piesa”

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea