Animale de companie

#caini #animale #ingrijire #periere

Cum sa perii corect blana cainelui


Perierea este un proces care nu trebuie sa lipseasca din ingrijirea corespunzatoare a unui caine.Pentru a avea mai mult control asupra cainelui este indicat sa te folosesti de zgarda acestuia. In acest fel poti tine cainele in pozitia dorita, fara a avea nevoie de ajutorul unei alte persoane, si in acelasi timp il poti peria fara riscul de accidentare. Acest lucru este util in special in cazul cainilor de talie mare.

 

ATENTIE! Nu uita ca indiferent de lungimea blanii sau a zonei in care perii animalul, perierea se va face in sensul cresterii firelor de par!


Iata pasii pe care este bine sa-i urmezi pentru o periere eficienta si corecta:
 

1 Porneste perierea cainelui din zona capului. Zona capului si a fetei este foarte sensibila si trebuie sa ai grija sa nu ii zgarii pielea. Perierea in aceasta zona se va face delicat, cu miscari line. Este de preferat ca in aceasta zona sa folosesti o perie cu dintii subtiri si flexibili.

In cazul in care animalul are parul lung, atarnand peste ochi, pune mana deasupra ochilor cainelui si piaptana parul pe partea dorsala a mainii tale.

2 Actioneaza cu grija in zona urechilor. Daca animalul tau are parul mai lung in zona urechii, perie-l cu grija pentru a preveni zgarieturile. Nu uita ca aceasta zona este foarte sensibila, asadar actioneaza cu precautie. Pentru a peria cainele in aceasta zona trebuie sa urmezi doi pasi simpli astfel:

  • Tine-i urechea cu mana pentru a nu o misca. Cu ajutorul unei perii cu peri scurti piaptana parul din zona dorsala.
  • Pentru a peria parul care creste la baza urechii, in partea din fata, pune mana intre par si urechea cainelui pentru a nu-l rani.
     

3 Continua procesul de pieptanare cu gatul. Netezeste parul din zona gatului folosind o perie moale. In cazul in care cainele prezinta un guler (par mai lung la baza gatului), foloseste un pieptene special pentru a-l peria.
 

4 Piaptana blana de pe corp. Foloseste o perie normala pentru cainii cu par lung, iar pentru cei cu par scurt sau mediu o perie cu fibre flexibile. Urmareste sensul cresterii firelor de par, avand grija sa nu tragi foarte tare in cazul in care parul este incalcit.

Pentru descalcirea parului, foloseste un pieptan. Abordeaza smocul de par, putin cate putin, de la varf spre baza. In cazul in care blana este foarte incalcita si nu o poti descurca, mergi cu cainele la un salon. Personalul de acolo il va peria si, daca este necesar, se va tunde smocul respectiv. Totodata, daca un caine are blana incurcata foarte rau, acesta va fi mai intai spalat si clatit cu un balsam special pentru caini, care va ajuta ca parul sa poata fi pieptanat mai usor. Este indicat sa apelezi la profesionisti, pentru siguranta animalului.
 

ATENTIE: Poti cumpara si tu samponuri si balsamuri speciale pentru caine, de la farmaciile veterinare sau din PetShop-uri.

 

De asemenea, la sfarsitul procesului de pieptanare a corpului, poti folosi o manusa speciala. Aceasta va masa pielea cainelui si totodata va ajuta la eliminarea firelor de par cazute, care au scapat procesului de pieptanare. Manusa poate fi folosita pe corpul animalului dar si pe picioarele acestuia.
 

5 Pieptanarea picioarelor animalului. In general nu este necesara perierea picioarelor la exemplarele cu par scurt. In schimb, la exemplarele cu par mediu sau lung, este necesar ca acesta sa fie piptanat mai des, deoarece se incurca mult mai repede decat parul din celelalte zone ale corpului. Pentru perierea picioarelor se va folosi un pieptene.
 

6 Procesul de periere se va termina cu coada. In cazul in care este un caine cu blana scurta, pieptanarea cozii este inutila. In schimb, daca este lunga si stufoasa, va trebuie sa folosesti un pieptane.
 

Daca ai un caine cu blana creata, pe care nu il poti peria singur acasa , cel mai bine ar fi sa-l duci la un salon. Nu trage tare de blana animalului, deoarece il poti rani sau il va durea. Prin acest lucru vei reusi doar sa stresezi animalul iar reactia lui va fi aceea de a fugi de fiecare data cand te va vedea cu peria in mana.


Cat de des trebuie sa perii cainele?
 

Ideal este ca exemplarele cu parul lung sau mediu sa fie pieptanate zilnic. In schimb, cele cu blana scurta pot fi pieptanate la 2,3 zile.

In perioadele de naparlire insa, pieptanarea este bine sa se faca zilnic la exemplarele cu par scurt si de 2-3 oripe zi la cele cu parul lung.

Pentru a obisnui cainele cu procesul de periere, este bine sa-l perii inca din primele zile de dupa adoptie. Nu uita ca de fiecare sedinta sa-i dai o recompensa, care sa constea in gustarea lui preferata.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea