Animale de companie

#ingrijire #gestatie #pisica gestanta #pisici

Cum sa ingrijesti o pisica gestanta


La inceputul sarcinii, pisica devine apatica si de cele mai multe ori se va retrage intr-un loc considerat de ea sigur. In cazul in care pisica ta prezinta aceste simptome, asigura-te ca este gestanta si ingrijeste-o corespunzator.


1. Mergi cu ea la medicul veterinar
Primul pas este sa mergi cu pisica la medicul veterinar pentru a afla daca este intr-adevar gestanta. Medicul o va examina pentru a se asigura ca starea ei de sanatate este buna si iti va spune in ce stadiu se afla sarcina. In cazul in care pisica nu prezinta semne de boala , nu va mai avea nevoie de o alta vizita la medicul veterinar.

De asemenea, medicul te va sfatui daca pisica va trebui sa urmeze o anumita dieta si iti va spune daca are nevoie de suplimente nutritive (vitamine, calciu).
2. Hranirea pisicii
In cazul in care pisica nu urmeaza o dieta prescrisa de medicul veterinar este important de stiut ca in aceasta perioada, dar si in perioada in care alapteaza trebuie sa urmeze un regim alimentar sanatos.

Nu ii da pisicii carne cruda , deoarece ii poate transmite multe boli, printre care si toxoplasmoza . De asemenea, evita sa ii dai carne de porc sau prajeli. Carnea pe care i-o poti da este cea de pasare si peste. Acestea trebuie fierte sau fripte, fara adaosuri de sare si/sau condimente.

Amesteca treptat hrana pisicii (atat cea umeda cat si cea uscata) cu hrana pentru pisici junioare, astfel incat in ultima saptamana de sarcina, pisica sa manance numai hrana junior. Aceasta este bogata in vitamine si minerale necesare puilor pe durata cresterii. Continua sa-i dai aceeasi alimentatie pe toata durata alaptarii. Trecerea la hrana pentru senioare trebuie facuta tot treptat.

Pe perioada sarcinii, da-i pisicii tale cantitati mai mici de hrana, insa va trebui sa maresti numarul meselor zilnice.

3. Amenajeaza-i un loc confortabil
Chiar daca pana acum pisica dormea in patul tau sau pe fotoliul din sufragerie , a venit momentul sa-i amenajezi un loc in care sa doarma si sa-si tina puii. Pisicile isi cauta intotdeuna un loc

confortabil si ferit de pradatori pentru a-si tine puii, iar pisicile de apartament nu si-au pierdut acest instinct.

Poti folosi o cutie nu foarte inalta, maxim 30 cm inaltime, sau un patut special pentru pisici, in care sa pui o patura si un cearsaf. Ai grija ca acestea sa fie moi si calduroase. In caz contrar, este posibil ca pisica sa nu fie atrasa de ele.

Daca dispui de o cutie mai inalta de 30 cm, taie o jumatate de latura a acesteia, lasand in partea de jos, o inaltime de aproximativ 10 cm. Partea decupata, trebuie sa fie suficient de mare pentru ca animalul sa poata intra in cutie.

Familiarizeaz-o cu noul culcus, punandu-i mancarea langa cutie sau chiar in interiorul ei. Totodata, este indicat sa pui zilnic pisica in interiorul cutiei si sa o mangai pentru a petrece cat mai mult timp in cutie; astfel se va obisnui mai repede cu aceasta schimbare.

4. Toaletarea pisicii
Este indicat ca in perioada sarcinii, dar si dupa aceasta, perierea sa fie facuta zilnic sau chiar de doua ori pe zi, pentru ca pisica mama sa nu inghita foarte mult par. De asemenea, in cazul in care pisica ta are blana lunga, o poti tunde in zona burtii, pentru a usura alaptarea puilor.

Pentru a te asigura ca pisica va fata intr-un loc sigur, nu o lasa sa iasa din casa, in ultima saptamana de gestatie.

5. Asigura-te ca este sanatoasa
Urmareste indeaproape starea de sanatate a pisicii pe toata durata sarcinii, dar si dupa aceasta. Ca si in cazul oamenilor, si pisicile pot avea greturi si disconforturi in aceasta perioada. Pisica poate avea dimineti in care nu se simte foarte bine sau zile in care mananca mai putin. Daca observi ca nu mai bea apa si nu mananca deloc cateva zile la rand, mergi de urgenta cu ea la medicul veterinar.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului